StoryEditor

Kočnera s Ruskom obvinili z falšovania. Chcú ich väzobne stíhať

21.06.2018, 09:17
Autor:
redredTASRTASR
Obe osoby boli zadržané a je na nich spracovaný podnet na väzobné stíhanie.

Vyšetrovateľ Národnej jednotky finančnej polície NAKA obvinil Mariana Kočnera a Pavla Ruska z trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov v jednočinnom súbehu so zločinom marenia spravodlivosti. Vo štvrtok o tom informoval hovorca Prezídia Policajného zboru SR Martin Wäldl.

Obidve osoby boli zadržané a je na ne spracovaný podnet na väzobné stíhanie,“ doplnil Wäldl. Vyšetrovateľ podľa informácie TASR žiada uvaliť v prípade kolúznu a preventívnu väzbu. O podnete bude rozhodovať prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry.

Ak podá prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) návrh na väzobné stíhanie podnikateľa Mariana Kočnera, tak o jeho vzatí do väzby bude rozhodovať sudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku, pracovisko Banská Bystrica. TASR to vo štvrtok potvrdil dozorujúci prokurátor ÚŠP v prípade zmeniek Ján Šanta. "Stále sa vykonávajú procesné úkony na polícii, preto spis ešte u seba nemám," spresnil Šanta.

Falšovanie zmeniek

Obvinenia boli podnikateľovi Kočnerovi a bývalému riaditeľovi TV Markíza a exministrovi hospodárstva Ruskovi vznesené v prípade falšovania televíznych zmeniek v hodnote 70 miliónov eur. Právny zástupca Pavla Ruska avizoval, že proti vzneseniu obvinenia podajú sťažnosť.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala Kočnera ešte v stredu (20.6.). V štvrtok ráno prišiel na policajné prezídium Rusko. Po výsluchu opustil policajnú budovu, neskôr ho polícia zadržala. Informovala o tom na sociálnej sieti. Obvinení absolvovali vo štvrtok výsluch pred vyšetrovateľom.

Kočner s Ruskom vinu popierajú

Muži odmietajú podozrenie, že sfalšovali štvoricu zmeniek z roku 2000, z ktorých tri sú teraz predmetom zmenkového súdneho sporu. V ňom Kočnerova spoločnosť žiada od Ruska a v druhom rade od TV Markíza spolu viac ako 42 miliónov eur. Rusko pravosť dvoch zmeniek na súde dosvedčil. V jednom spore Kočnerova spoločnosť uspela na prvom stupni, verdikt nie je právoplatný.

TV Markíza podala na Kočnera aj Ruska trestné oznámenie za údajné falšovanie cenných papierov a marenie spravodlivosti. „Konanie NAKA potvrdzuje, že podozrenia, ktoré sme opísali v našom trestnom oznámení voči Marianovi K. a Pavlovi R., sú závažného charakteru,“ reagovala na štvrtkový vývoj v prípade.

Pravosť zmeniek súkromná televízia spochybňuje od začiatku sporu. „Okresnému súdu sme predložili dôkazy zdôvodňujúce podozrenie z falšovania zmeniek na základe objektívne overiteľných skutočností,“ uviedol Peter Papanek, mediálny zástupca TV Markíza.

Televízia argumentuje, že sporné zmenky neboli nikdy zaznamenané v účtovníctve Markízy ani v účtovníctve spoločností, ktoré údajne zmenky vlastnili predtým, ako došlo k uplatneniu podvodných nárokov.

Tvrdíme, že celý tento príbeh z dielne Mariana K. je vymyslený, zmenky neboli vytvorené v roku 2000, ale neskôr, teda v čase, keď Pavol R. už nebol štatutárom TV Markíza,“ doplnil Papanek.

01 - Modified: 2024-04-23 20:51:29 - Feat.: - Title: Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku 02 - Modified: 2024-04-22 12:00:50 - Feat.: - Title: Polícia vyšetruje požiar 16 áut v Bratislave, páchateľ spôsobil škodu 10-tisíc eur 03 - Modified: 2024-04-21 10:41:06 - Feat.: - Title: Smrť mladíka v Hlohovci vyšetruje polícia ako obzvlášť závažný zločin vraždy 04 - Modified: 2024-04-20 13:03:32 - Feat.: - Title: Počet obvinených príslušníkov ozbrojených bezpečnostných zborov vlani stúpol 05 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 09:14