StoryEditor

Pellegrini stíhačky v júni riešiť nechce. Gajdoš materiál aj tak predloží

20.06.2018, 07:57
Autor:
redred
Premiér sa rozhodol rozhodnutie o nákupe stíhačiek preložiť. Minister obrany svoj návrh aj napriek tomu predloží.

Ministerstvo obrany malo už vybrať stíhačky, ktoré Slovensko nakúpi. Mali by nimi byť americké stíhačky F16 a celková suma nákupu by mala byť niekde medzi jeden a pol a dvoma miliardami eur. Informuje o tom denník SME.

"Záver zo zasadnutia minulotýždňového kolégia ministra obrany je, že Slovensko by malo kúpiť najnovšiu verziu lietadiel F-16 Block 70/72," píše SME s tým, že ministerstvo odmietlo tieto informácie komentovať. 

​Podľa oficiálnych informácií sa rozhoduje medzi americkými stíhačkami a švédskymi Gripenmi. Túto informáciu prezentoval aj minister Gajdoš počas víkendovej diskusnej relácie Sobotné dialógy. 

"Mala by zasadnúť Bezpečnostná rada SR a následne rokovanie vlády rozhodne, akým spôsobom bude zabezpečená suverenita vzdušeného priestoru," vysvetlil Gajdoš.

Pellegriniho stopka

Pôvodne sa malo o stíhačkách rozhodnúť na vláde v júni. Dnes však premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) oznámil, že to tak nebude. Chce vidieť obe ponuky a najmä odstrániť šum, ktorý nákupy sprevádza. 

Gajdoš však po rokovaní vlády oznámil, že materiál o nákupe stíhačiek na vládu predloží do konca júna, tak ako bolo pôvodne plánované. „Som bývalý generál, som bývalý vojak, disciplína mi je vlastnou, uznesenie vlády z minulého roku hovorí o tom, že mám predložiť materiál ohľadom náhrady MiG-29 do vlády do 29. júna tohto roku a ja túto úlohu splním,“ uviedol Gajdoš.

Gajdoš materiál predloží

V hre boli švédske Gripeny a americké F-16 a ja prídem s určitým návrhom na bezpečnostnú radu a vládu, a vláda a bezpečnostná rada rozhodne ako kolektívny orgán,“ pokračoval.

Gajdoš nechcel reagovať na premiéra, ktorý odsun rozhodnutia nákupu zdôvodnil tým, že očakáva dve porovnateľné ponuky a odstránenie šumov, ktoré nákup sprevádzajú, plus chce mať na stole všetky potrebné informácie, aby sa vedel za rozhodnutie vlády ako premiér postaviť.

„Ja neviem, či sa to odsúva, alebo neodsúva,“ reagoval Gajdoš. „Ohľadom zaradenia materiálov na bezpečnostnú radu alebo vládu rozhoduje predseda. Či rozhodne, alebo nerozhodne, to je skutočne jeho rozhodnutie. Ja uvedené materiály predložím, ako je stanovené a splním si svoju úlohu,“ doplnil.

Galko nákup spochybňuje

Americký Kongres už v apríli predbežne schválil ponuku na predaj stíhačiek Slovensku za 2,5 miliardy eur. Cena je podľa slovenského ministerstva obrany preventívne navýšená o približne miliardu. 

To, že by mohlo byť o nákupe už rozhodnuté, naznačoval v sobotu aj bývalý minister obrany Ľubomír Galko (SaS). 

"Je to opäť ten istý postup ako pri transportéroch či radaroch. Je už rozhodnuté aj napriek tomu, že niekoľko parametrov hovorí v prospech Gripenov, ktoré sú lacnejšie," priblížil poslanec.

F-16 majú podľa neho lepšie bojové vlastnosti, mínusom je, že majú byť dodané neskoršie ako Gripeny, čo znamená predĺženie životnosti ruských stíhačiek, ktorými Slovensko v súčasnosti disponuje.

Slovensko sa chystá kúpiť 14 stíhačiek, ktoré by mali nahradiť dosluhujúce ruské Migy.

01 - Modified: 2024-04-16 07:56:59 - Feat.: - Title: Nóri poodhalili, na čo využije Ukrajina stíhačky F-16: Podkúria hlbšie v ruskom tyle 02 - Modified: 2024-04-11 07:24:49 - Feat.: - Title: Poliaci v pohotovosti. Kvôli ruským útokom aktivovali svoje stíhačky 03 - Modified: 2024-04-10 05:09:45 - Feat.: - Title: Srbsko je podľa Vučiča blízko k dohode o nákupe francúzskych stíhačiek Rafale 04 - Modified: 2024-03-21 15:08:05 - Feat.: - Title: Za stíhačky a systém Kub darovaný Ukrajine nemusíme dostať sľúbených 150 miliónov, znie z rezortu obrany 05 - Modified: 2024-03-05 20:33:58 - Feat.: - Title: Rusko vyslalo stíhačku proti francúzskym lietadlám nad Čiernym morom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 22:10