StoryEditor

Fico kapituloval. Najprv musí schladiť Danka, vyhlásil Matovič

19.06.2018, 14:50
Autor:
TASRTASRredred
Igor Matovič viní šéfa SNS Andreja Danka z odloženia hlasovania o zastropovaní dôchodku na september.

Šéf Smeru Robert Fico dnes kapituloval. Uviedol to šéf obyčajných Igor Matovič v reakcii na to, že hlasovanie o zastropovaní dôchodkov presunuli v parlamente až na september.

Teraz sa ukáže, aké karty má v rukách Robert Fico. Dnes kapituloval, stiahol návrh zákona, pretože vedel, že nenájde potrebnú väčšinu v parlamente. Teraz musí schladiť Andreja Danka. Keď Danko prestane žiarliť a hlúpo ubližovať matkám, sme pripravení rokovať, ale naša podmienka ostáva stále nezmenená,“ povedal Matovič.

​Dodal, že za zrušením hlasovania stojí práve šéf SNS Andrej Danko. Podľa Matoviča mu prekáža podmienka, ktorú dalo OĽaNO.

Boli sme ústretoví, chceli sme pomôcť politickej strane, ktorú najviac kritizujeme s cieľom pomôcť našim matkám, lebo si myslíme, že ich práca matky nie je dostatočne ohodnotená,“ skonštatoval Matovič.

Obyčajní už minulý rok predkladali návrh, aby matky chodili do dôchodku o rok skôr za každé ich dieťa, ktoré dosiahne minimálne učňovské vzdelanie.

„Bohužiaľ, vládna koalícia nebola minulý rok ochotná podporiť zavedenie tohto princípu, ktorý v podobnej miere fungoval na Slovensku aj v minulosti. Vyzeralo to, že je ruka v rukáve, no do procesu vstúpil Andrej Danko. Dupol nožičkou, povedal si, že OĽANO nesmie byť podpísané pod žiadnym návrhom zákona, že v žiadnom prípade nemôže byť podmienka, ktorá by matkám umožňovala skorší odchod do dôchodku podľa počtu detí," hovorí Matovič.

O návrhu o zastropovaní veku odchodu do dôchodku na 64 rokov budú poslanci hlasovať až na nadchádzajúcej schôdzi po letných prázdninách, teda v septembri. Odsúhlasili si to v utorok poslanci. Hlasovať však budú ešte len o posunutí do druhého čítania.

Podpredseda sociálneho výboru Ján Podmanický (Smer-SD) to odôvodnil "potrebou získať väčší časový priestor na rokovania". Návrh na zmenu ústavného zákona, ktorým sa má dôchodkový vek zastropovať, predložili do parlamentu poslanci koaličnej strany Smer-SD. Na jeho definitívne schválenie potrebujú ústavnú väčšinu, teda 90 hlasov.

Výhrady k návrhu má opozícia. Tá buď takéto riešenie odmieta (napr. SaS), alebo si kladie rôzne podmienky (Sme rodina, OĽaNO). Proti zastropovaniu dôchodkového veku v ústave je aj koaličný Most-Híd. Návrh kritizovali v pondelok na odbornej konferencii v Bratislave aj viacerí odborníci, ale aj samotný Inštitút finančnej politiky pri rezorte financií, ktorý vyčíslil, že tento krok bude mať negatívny vplyv na rast výdavkov na dôchodky a môže spôsobiť aj pokles samotných dôchodkov.

Poslanci Smeru-SD navrhujú dať do ústavy formuláciu, že "vek potrebný na vznik nároku na primerané hmotné zabezpečenie v starobe nesmie presiahnuť 64 rokov. Za účelom podpory rodiny a materstva zo strany štátu každý, kto vychoval dieťa, má právo na primerané zníženie maximálneho veku potrebného na vznik nároku na primerané hmotné zabezpečenie v starobe".

01 - Modified: 2024-02-26 23:16:53 - Feat.: - Title: Prezidentský palác chceli obsadiť mimozemské sily aj „eštebák“. O post sa uchádzali mnohé výstredné mená 02 - Modified: 2023-12-15 09:21:49 - Feat.: - Title: 500 eur za voľby: Ľudia si požičali od úžerníkov. Únia Rómov podáva trestné oznámenie a vyzýva Matoviča 03 - Modified: 2023-10-03 13:35:36 - Feat.: - Title: Zachránili Matoviča rómske osady? Expert vidí zlom v preferenciách OĽANO inde 04 - Modified: 2023-10-01 08:35:04 - Feat.: - Title: Matovič bude v opozícii. Kolaborovať s mafiou nebudeme, zdôraznil 05 - Modified: 2023-08-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Igorovi Matovičovi sa stala tá najhoršia vec
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 02:26