StoryEditor

Slovensko má svetový unikát. Novú digitálnu aplikáciu bude používať ako prvé na svete

18.06.2018, 09:55
Autor:
lmlm
Tento krok by mal podporiť aj cestovný ruch Slovenska a spotrebu u domácich obchodníkov.

Slovensko bude prvou krajinou na svete, v ktorej bude medzinárodná IT spoločnosť Refundit testovať digitálnu aplikáciu na zjednodušenie vratiek dane z pridanej hodnoty (DPH) pre turistov z krajín mimo Európskej únie (EÚ).

Svetový unikát

Tento krok by mal podporiť aj cestovný ruch Slovenska a spotrebu u domácich obchodníkov. Informoval o tom v pondelok prezident finančnej správy František Imrecze.

"Ide o vratky dane pre turistov, ktorí sú z mimoeurópskych krajín a prichádzajú do Európy, kupujú tovary a odchádzajú s tovarmi domov mimo Európy a majú nárok na vrátenie DPH. Slovensko bude prvá krajina na svete, ktorá v spolupráci so spoločnosťou Refundit tento proces zjednoduší, zdigitalizuje a podporí tým spotrebu u obchodníkov na Slovensku v súvislosti s nárastom turizmu u nás," vysvetlil šéf Finančnej správy Imrecze.

Podľa Pellegrini táto aplikácia však nebude mať za úlohu iba zjednodušiť turistom vrátenie DPH, ak pochádzajú z krajín tretieho sveta.

"Pravdepodobne pri raste počtu turistov, ktorí navštevujú Slovensko a Európsku úniu, prispeje dokonca k väčšiemu obratu našich obchodov, pretože turisti pravdepodobne z dôvodu jednoduchosti získania DPH späť budú míňať viac peňazí, takže to má dvojaký efekt," doplnil premiér Pellegrini.

Vizitka pre Slovensko

Dodal, že táto aplikácia ak bude úspešná na Slovensku, sa stane globálnou aplikáciou, ktorú budú využívať možno všetky krajiny Európskej únie, keď si na to turisti zvyknú.

"Aj toto je vizitka toho, ako je Slovensko vnímané v očiach špičkových inovátorov, ako je videné v očiach špičkových firiem, pretože vyberajú si Slovensko ako miesto, kde chcú začať implementovať svoje produkty," skonštatoval Pellegrini.

01 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 02 - Modified: 2024-04-19 12:30:00 - Feat.: - Title: Choroba minulého storočia sa vracia v plnej sile. V Česku si už vyžiadala životy, zvýšený počet prípadov nákazy je aj u nás 03 - Modified: 2024-04-19 13:00:00 - Feat.: - Title: Demänovská ľadová jaskyňa je už úplne bez ľadu. Čoskoro pravdepodobne zmenia aj jej názov 04 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 05 - Modified: 2024-04-18 08:41:13 - Feat.: - Title: Na Slovensko mieri slávny fast food. McDonald´s a Burger King dostanú ďalšieho veľkého konkurenta
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 06:02