1. Bolo mi to veľmi ľúto, pretože som sa v Československu, ako vo svojej vlasti narodila. Dnes je mi to stále ľúto kultúrne a spoločensky, ale musím sa priznať, že politicky som rada, že sme každý niekde inde. 2. Cnie sa mi po slovenských knihách v kníhkupectvách na Václaváku a po slovenských časopisoch v stánkoch českých miest. 3. Neexistuje v Čechách ruina, zámok alebo park, v ktorom by som nebola a netrávila svoju mladosť. Ak mi je niečo ľúto, tak sú to skvosty architektúry, v ktorých som trávila čas pri filmovaní.Radek Miča, MAFRA
StoryEditor

Podozrivé dotácie kritizovala aj Vášáryová

17.06.2018, 23:29
Autor:
pkpk

Audiovizuálny fond je verejnoprávna inštitúcia, ktorej cieľom je podpora slovenskej kinematografie, filmárov debutantov, študentov, ale aj ostrieľaných veteránov z brandže. V roku 2008 bol schválený zákon o Audiovizuálnom fonde, ktorý do platnosti vstúpil o rok neskôr.

Novovzniknutá inštitúcia nahradila predošlý grantový systém ministerstva kultúry a sprehľadnila a zjednodušila samotné prideľovanie dotácií. Fond môže prispievať formou dotácií, štipendií a pôžičiek a orgány inštitúcie sa skladajú z rady, pozície riaditeľa a dozorných komisií. Práve komisie sa starajú o podstatnú činnosť fondu, a to rozdeľovanie dotačných balíkov.


Práve transparentnosť a možná korupcia v radoch fondu sa stala predmetom kritiky už aj v minulosti. Ešte v roku 2014 na možné úplatkárstvo v radoch fondu upozornila vtedajšia nezaradená poslankyňa Magda Vášáryová. „V štruktúrach, ktoré ste postavili, sa čoraz viac začína rozmáhať korupcia. Viac, ako bolo zvykom. Stále počúvam, že z jednej alebo druhej strany zatiaľ vyžadujú 10 percent za to, že schvália projekt Audiovizuálneho fondu,“ upozorňovala v tom čase Vášáryová. Situáciu začali riešiť vtedajší riaditeľ fondu a predseda rady, ktorí sedia vo funkciách doteraz – Martin Šmatlák a Miloslav Luther. Vysokí funkcionári fondu vtedy rozoslali všetkým poberateľom dotácií e-mail, v ktorom sa pýtali, či zaregistrovali v inštitúcii korupčné správanie. Vášáryovú tieto kroky fondu pobúrili.

Záujem politikov o fond sa prebudil aj pred pár týždňami, keď sa liberáli zo strany Sloboda a Solidarita snažili presadiť návrh o zmene zákona o Audiovizuálnom fonde. Predmetom kritiky bolo divoké poberanie dotácií niektorých snímok rozťahané na niekoľko rokov a v sume státisícov eur. Išlo najmä o film Generál, ktorého vývoj sa značne naťahuje a len minulý rok jednorazovo zhltol sumu 650-tisíc eur. Poslanci SaS na konci mája navrhli, aby po novom mohli dotáciu fondu filmári dostať len na výrobu diela ako celku, od jeho prípravy až po distribúciu. Podstatou ich zmeny je to, aby dotácia nemohla byť udelená na samotnú prípravu, vývoj, respektíve scenár filmového diela. Napadnutie zákona liberálmi pobúrilo samotných filmárov a tí vzápätí SaS podrobili ostrej kritike.

01 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 02 - Modified: 2024-04-16 08:08:29 - Feat.: - Title: Kauza herca Baldwina, ktorý pri nakrúcaní zastrelil kameramanku, má dohru. Do väzenia však nejde on, ale niekto úplne iný 03 - Modified: 2024-04-08 11:38:44 - Feat.: - Title: Štátna pomoc na východe: Brusel schválil podporu 267 miliónov eur pre Volvo 04 - Modified: 2024-04-03 15:55:21 - Feat.: - Title: Výbor žiada pravidelnú správu o vyšetrovaní kauzy Rozuzlenie. Šutaj Eštok hovorí o ovplyvňovaní volieb 05 - Modified: 2024-03-20 11:31:29 - Feat.: - Title: Trumpov zásadný predvolebný problém. Nemá ako zaplatiť obriu pokutu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 13:21