Andrej KiskaTASR
StoryEditor

Politici sa nezhodli na Kiskovom prejave. Vraj len kritizuje, ale neponúka riešenia

17.06.2018, 14:45
Autor:
TASRTASR
Podľa poslankyne koaličného Mosta-Híd bol prezidentov prejav nevyvážený.

Prezident SR Andrej Kiska vo svojej správe o stave republiky konštatoval, že situácia na Slovensku je mimoriadne zlá, na druhej strane však neponúkol žiadne riešenia. V nedeľnej diskusnej relácii RTVS O päť minút 12 to povedala poslankyňa Národnej rady (NR) SR za Most-Híd Edita Pfundtner.

Správu o stave republiky, ktorú tento týždeň predniesol prezident v parlamente, bola podľa poslankyne len kritikou vlády a parlamentnej väčšiny. "Z tohto pohľadu považujem správu za nevyváženú a neúplnú. Prezident sa výlučne zameriaval len na negatívne témy a pre mňa ako poslucháčku to vyznelo, akoby zozbieral mediálne správy, najmä z posledného obdobia," uviedla Pfundtner.

Nie je čo chváliť

V správe podľa nej absentoval štátnický rozmer a pozitívna vízia. "Slovensko nie je čiernou dierou na mape sveta, kde nič nefunguje a je všetko zle," podotkla.

Poslanec NR SR a líder opozičného OĽaNO Igor Matovič sa zameral na kritiku správy zo strany premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD). Predsedovi vlády podľa Matoviča v prejave prezidenta chýbala zmienka o pozitívnom hospodárskom vývoji, klesajúcej nezamestnanosti, počte pracovných miest a raste miezd. Matovič sa v tomto smere postavil na stranu Kisku. Ako tvrdí, v týchto parametroch nebolo prečo chváliť.

"Pozitívny hospodársky vývoj je všade v okolitých krajinách a na Slovensku je nie vďaka tejto vláde, ale napriek tejto vláde. Je to preto, lebo pracujú firmy, malí drobní podnikatelia a živnostníci, napriek tomu, že im Smer-SD, Most-Híd a SNS hádžu polená pod nohy," vyhlásil. 

V prípade nezamestnanosti ju má Slovensko podľa lídra OĽaNO najvyššiu zo všetkých okolitých krajín V4 a nové pracovné miesta nevytvára vláda, ale firmy a malí podnikatelia.

"Spomenul aj rast miezd. Na Slovensku rastú mzdy najpomalšie zo všetkých okolitých krajín V4. Premiér prezidentovi vyčítal štyri veci, ale čo mal robiť prezident, chváliť Smer-SD, SNS a Most-Híd cudzím perím? Nebolo prečo chváliť," povedal Matovič.

Darí sa nám najhoršie

Poslankyňa NR SR za SaS Jana Kiššová tvrdí, že sa Slovensku z krajín, ktoré sú pre nás najporovnateľnejšie, darí najhoršie. "Miesto toho, aby sa vláda snažila podporiť podnikateľské prostredie, lebo to je cesta k blahobytu celej spoločnosti, tak ho stále len reguluje," uviedla.

Vládu podľa nej kritizujú ich vlastné výsledky a sami ľudia vidia, či sa za posledných desať rokov zvýšila kvalita zdravotnej starostlivosti a či je lepšie školstvo. 

Nič pozitívne

V správe prezidenta však nevie nič pozitívne nájsť poslanec NR SR za Smer-SD SR Miroslav Číž. Kiskov prejav hodnotí ako politický. "Prezident u nás nie je šéfom výkonnej moci a skôr sa predpokladá nestrannosť, objektivita, integračná funkcia prezidenta a pôsobenie v súlade s verejným záujmom, ktorý reflektuje všetky sféry spoločnosti," priblížil.

Vyhlásenia opozičných poslancov vníma ako mítingové reči. Slovensko je podľa Číža výrazne úspešné. "Oproti iným štátom sa pozícia Slovenska permanentne zlepšuje," poznamenal.

Prejav opozičného politika

Správa prezidenta Andreja Kisku o stave republiky nebola prejavom prezidenta Slovenskej republiky, ale priemerného opozičného politika, ktorý si potreboval kopnúť do vlády, aby získaval lacné politické body predtým, než sa vrhne do straníckej politiky. V nedeľnej diskusnej relácii V politike v televízii TA3 to uviedol Ľuboš Blaha, poslanec NR SR za Smer-SD, predseda Výboru NR SR pre európske záležitosti.

Podľa Blahu by Kiska nemal zneužíval svoju funkciu na to, aby si vybavoval svoje účty s predsedom Smeru-SD a expremiérom Robertom Ficom či exministrom vnútra Robertom Kaliňákom (Smer-SD) a aby zneužíval vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej.

"Policajti sa snažia vyšetriť túto vraždu a pán Kiska to iba zneužíva. On sa iba priživuje na tejto emócii," uviedol Blaha.

Okrem toho podľa neho Kiska "v situácii, keď máme na Slovensku rekordne nízku nezamestnanosť..., máme obrovský hospodársky rast, darí sa ekonomike, rastú mzdy, nové investície, tak on v tejto chvíli nevie nájsť jediné pozitívum a hovorí iba o negatívach a iba kope do vlády".

Martin Klus, poslanec NR SR za SaS, podpredseda Výboru NR SR pre európske záležitosti v diskusnej relácii k tomu povedal, že Kiska "len správne poukázal na všetky tie neduhy, ktorými naša spoločnosť trpí".

Podľa Klusa nie je za čo chváliť túto vládu, a preto sa nečuduje, že Kiska "veľa pozitívnych momentov nespomenul". "Ak vládna koalícia dnes hovorí o makroekonomickom raste a hospodárskych úspechoch a klesajúcej nezamestnanosti, treba povedať aj to B, že napríklad stále máme najnižší rast priemerných miezd z krajín V4. Treba povedať aj to, že na Slovensku sú ešte stále mnohí občania nútení odchádzať do zahraničia, pretože si nevedia nájsť uplatnenie na Slovensku," povedal Klus.

Doplnil, že "ak tu máme nejaký hospodársky rast, tak to nie je vďaka tejto vláde, ale napriek tejto vláde".

01 - Modified: 2024-04-04 17:54:03 - Feat.: - Title: Kauzy exprezidentov: Gašparovič odmietal vymenovať generálneho prokurátora, Kisku dobehli daňové podvody 02 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostáva im vysoké postavenie, ochranka aj doživotná renta. Ako si žijú exprezidenti? 03 - Modified: 2024-04-03 12:46:40 - Feat.: - Title: Analytik Mislovič pre HN: Nižšia účasť by pomohla Ivanovi Korčokovi. Peter Pellegrini má širšiu bázu voličov 04 - Modified: 2024-03-25 08:05:07 - Feat.: - Title: Exprezidenti o voľbách: Kiska vyzdvihuje vysokú účasť, Gašparovič chce, aby Pellegrinimu pomohol Fico 05 - Modified: 2024-03-22 11:12:31 - Feat.: - Title: Schuster v nej hostil excelencie, Gašparoviča trápila pleseň. Exprezidenti spomínajú na vilu na Slavíne
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 17:14