StoryEditor

Pellegrini: Za stav slovenských škôl nemôže len ministerka. Veľkú časť zodpovednosti nesú mestá

15.06.2018, 11:08
Autor:
klkl
Premiér Pellegrini rokoval s ministerkou školstva, aby sa informoval o zmenách, ktoré rezort plánuje.

Premiér Peter Pellegrini rokoval s ministerkou školstva Martinou Lubyovou, aby sa informoval o aktuálnom stave nášho školstva a o jej plánoch v najbližšom období. Podľa premiéra sú kľúčom dobrého školstva kvalitní učitelia, ktorých chcú podporovať aj zvyšovaním platov.

Pellegrini zároveň oznámil, že od školského roka 2019/2020 by chceli zvýšiť aj platy začínajúcim učiteľom. O tom, akou formou by sa platy mali zvyšovať sa bude podľa Pellegriniho ešte rokovať.

Premiér sa však nevyhol ani kritike miest a obcí, ktoré sú zriaďovateľmi základných a materských škôl. Pellegrini v tejto súvislosti pripomenul, že ministerstvo školstva respektíve ministerka školstva nenesie zodpovednosť za všetko, čo sa v školstve deje. 

V súvislosti so zvyšovaním platov Pellegrini pripomenul, že aj samosprávy sa môžu podieľať na výške platov učiteľov. "Nič nebráni starostom a primátorom miest, aby vyčlenili zo svojich rozpočtov miest, aby pridali na platoch učiteľom. Viem o tom, že niektorí to robia, avšak chcem z tohto miesta odkázať aj tým ostatným, že im nič nebráni, aby zaplatili učiteľom," dodal premiér. 

"Budovy základných škôl a škôlok sú vo vlastníctve miest a obcí," pripomenul Pellegrini s tým, že "chcem poprosiť rodičov, že ak nie sú spokojní so stavom školy, aby zaklopali na dvere svojho starostu alebo primátora a pýtali sa jeho."

Podľa premiéra majú samosprávy dostatok financií a minulý rok končili vo veľkých prebytkoch a preto argument, že nemajú financie na rekonštrukciu školy prejsť nemôže. "Keď je pre primátora priorita škola, nech najprv rekonštruuje budovu školy a až potom si vymieňa okná na úrade alebo rekonštruuje zasadačku," kritizoval samosprávy Pellegrini. 

"My školy nezriaďujeme ani fyzicky nebudujeme a stav škôl je skutočne na samosprávach a na tom, ako s nami spolupracujú," dodala ministerka Lubyová. 

Predseda vlády po rokovaní s ministerkou zároveň oznámil, že zafinancujú materské školy tak, aby sa doplnili ich kapacity, aby sa v dohľadnej dobe mohla zaviesť povinná predškolská dochádzka.

Pellegrini priupomenul, že optimalizácia siete školských zariadení je nevyhnutná, nakoľko z vyše 2-tisíc škôl na Slovensku viac ako 600 nefunguje v plnom režime, čiže majú len prvé štyri ročníky. "Chcem garantovať, že vláda si uvedomuje, že máme aj menšiny, ktoré sa potrebujú vzdelávať aj v rodnom jazyku, bude zachovaná taká sieť školstva, aby mali túto možnosť," dodal Pellegrini.

01 - Modified: 2024-04-23 14:54:06 - Feat.: - Title: Mnohí by termínovaný vklad hľadali u colníkov. NBS testovala 24-tisíc žiakov, výsledky sú katastrofálne 02 - Modified: 2024-04-23 11:47:01 - Feat.: - Title: Do webu Českej tlačovej kancelárie sa nabúrali hackeri. Vymysleli si správu o atentáte na Pellegriniho 03 - Modified: 2024-04-24 06:08:21 - Feat.: - Title: Digitalizácia v školstve je nevyhnutná. Aj umelá inteligencia pomáha tvoriť učebné plány či projekty 04 - Modified: 2024-04-18 14:11:10 - Feat.: - Title: Zápis prvákov do základných škôl vrcholí. Rodičia dostanú v októbri príspevok, hrozí im však aj vysoká pokuta 05 - Modified: 2024-04-19 12:57:47 - Feat.: - Title: Slovenské fabriky zúfalo hľadajú zamestnancov. Ako Soták, elektrárne, Kia či Chemosvit lovia študentov?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 16:50