TASR/Pavol Zachar
StoryEditor

Kritizovanú zmenu rokovacieho poriadku som využil na ochranu Kisku, vyhlásil Danko

14.06.2018, 12:00
Autor:
TASRTASR
Česko preberie niektoré inštitúty slovenského rokovacieho poriadku.

V niektorých inštitútoch bude česká Poslanecká snemovňa preberať slovenský rokovací poriadok. Obe krajiny sa budú zároveň snažiť zblížiť svoje rokovacie poriadky s Európskym parlamentom. Povedal to šéf Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS) po štvrtkovom rokovaní s predsedom českej Poslaneckej snemovne Radkom Vondráčkom na pôde Bratislavského hradu.

"Dohodli sme sa na tom, že v rámci zmeny rokovacích poriadkov, pretože aj ČR čaká zmena rokovacieho poriadku, sa budeme snažiť zaviesť určité inštitúty, ktoré budú zbližovať legislatívu Európskeho parlamentu ako takú s národnými parlamentmi," spresnil Danko.

Vyzdvihol taktiež model zmien svojho českého kolegu Vondráčka, ktorý podľa neho prinesie to, čo chýba v komunikácii národných parlamentov s EP, teda "lepšiu výmenu informácií a pripravenosť na novú legislatívu".

Pripomenul, že Slovensko má za sebou zmenu rokovacieho poriadku, ktorá bola kritizovaná, avšak dodal, že túto zmenu už mohol použiť pri ochrane prezidenta Andreja Kisku, a preto je presvedčený, že na ňu "môžeme byť hrdí".

Zdôraznil tiež, že "niektoré inštitúty" zmeneného slovenského rokovacieho poriadku bude preberať i ČR.

V tejto súvislosti Vondráček vyzdvihol dôležitosť toho, že Slovensko a Česko sa môžu navzájom inšpirovať. "Tak, ako sú politici vnímaní v spoločnosti, to začína u nás v parlamente," upozornil. Zdôraznil, že v tejto oblasti je veľmi potrebný rešpekt.

V súvislosti s nadchádzajúcim predsedníctvom SR vo Vyšehradskej štvorke (V4) sa obaja partneri zhodli, že budú pracovať na tom, aby V4 bola "viac počutá" v Európe. Danko tiež pripomenul stretnutia V4+pobaltské krajiny, V4+Benelux, V4+Francúzsko a Nemecko, ktoré sa obom krajinám spoločne podarilo dohodnúť.

01 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský 02 - Modified: 2024-04-23 10:54:00 - Feat.: - Title: Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho 03 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Predseda parlamentu sa dá vymeniť aj za dva dni, Pellegrini s tým skúsenosť má. Napriek tomu čaká na eurovoľby 04 - Modified: 2024-04-21 14:17:58 - Feat.: - Title: Korčoka chcú vo svojej strane sulíkovci aj PS. Ďalšieho kandidáta Hlasu na post šéfa parlamentu už nepodporia 05 - Modified: 2024-04-20 12:14:38 - Feat.: - Title: Raši počíta s nomináciou na post šéfa parlamentu. ​Danko by na tejto pozícii rád videl seba, vraví
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 21:42