StoryEditor

Politici reagujú na Kiskov prejav: Nešlo o správu prezidenta, ale budúceho opozičného politika

13.06.2018, 16:34
Autor:
TASRTASRtbatba
Prečítajte si reakcie politikov na prezidentovu správu o stave republiky.

Prezident Andrej Kiska dnes v parlamente predniesol správu o stave štátu. Prezident ostro kritizoval vládu a vyzval, aby ministerstvo zverejnilo informácie o vyšetrovaní vraždy Kuciaka. 

Premiér Peter Pellegrini povedal, že "by bol rád, keby sa prezident chlapsky postavil k podozreniam, ktoré súvisia s jeho osobou."  "Túto správu nepovažujem za správu prezidenta, ale za správu budúceho opozičného politika," hovorí Pellegrini. Premiér taktiež uviedol, že "nemôžem dopustiť ako predseda vlády, aby sa z tejto kritiky prezidenta stal generálny obraz o Slovensku." 

Dôležité je kritiku prijať, v politike totiž nemožno brať veci osobne. Novinárom to v reakcii na správu o stave republiky povedal šéf parlamentu a líder SNS Andrej Danko. "Z niektorých vecí sa dá poučiť, niektoré sa dajú opraviť, a niektoré sú v realite iné. Ale myslím, že sme tento prejav zvládli a verím, že z toho, čo sa poučiť dá, sa poučíme," poznamenal.

Danko odmietol Kiskov prejav kritizovať tak, ako to urobili napríklad predstavitelia Smeru-SD. "Ak nebudeme problémy riešiť a hľadať kompromisy, je to cesta do pekla. Ja sa budem v politike snažiť hľadať konštruktívne riešenia. Ak si niekto myslí, že zosmiešňovanie a hľadanie senzácií je cesta, ja hovorím, že to nie je cesta pre Slovensko," dodal.

Podpredseda parlamentu Béla Bugár v reakcii na správu povedal, že "je presvedčený, že to bol prejav hodnotiaci činnosť vlády a nie o stave republiky." 

Minister obrany Peter Gajdoš hodnotil prejav "vysoko pozitívne".  "Kritiku prijímam, ale na ministerstvo obrany kritika nebola," dodal. 

​​Miroslava Beblavého zo strany Spolu potešilo, že prezident, napriek tomu, že ohlásil politickú budúcnosť, hovoril pravdu bez ohľadu na to, či je populárna, alebo nie. "Najdôležitejšia časť bola tá, kde pomenoval zlyhania právneho štátu a dôvery ľudí v štát. Jeho slová boli pomerne tvrdé, ale pravdivé, potvrdzuje sa, že Slovensko potrebuje zásadnú rekonštrukciu štátu,“ povedal Beblavý.

„Bol to dosť obsažný prejav. Z toho, čo Slovensko trápi, asi na nič nezabudol. Takto si predstavujem správu o stave republiky. Prezident by mal takto sumarizovať, čo krajinu trápi, pripomenúť a prehovoriť do duše poslancom. To presne prezident urobil, ja som spokojný,“ zhodnotil šéf OĽANO Igor Matovič.

Poslankyňa Veronika Remišová z hnutia OĽANO oceňuje, že prezident vrátil pozornosť spoločnosti na vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ktorá v tomto momente stále nie je vyriešená. "Na druhej strane nesúhlasím s pánom prezidentom s tým, že táto situácia je nejakým generačným zlyhaním. V každej generácii sa nájdu hrdinovia a v každej generácii sa nájdu aj nečestní politici a gauneri," doplnila.

Ľubomír Galko zo strany SAS hodnotí Kiskov prejav lepšie ako ten minuloročný. „Bol primeraný vážnosti situácie na Slovensku. Som rád, že veľmi explicitne pomenoval, že polícia má veľmi zlé meno aj kto je vinníkom. Myslím si, že bolo správne, že nechodil okolo horúcej kaše a povedal, čo bolo treba,“ uviedol Galko. Prezident si podľa neho nerobil PR pre svoju politickú budúcnosť. „Nič také som tam nevidel, ja ten prejav hodnotím pozitívne,“ doplnil.

"Hovoril mi v mnohom z duše. Myslím si, že bol veľmi kritický. Vnímam problémy, ktorými Slovensko prechádza, veľmi podobne. Či už to bola reakcia na vývoj vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, alebo to bolo vedenie politiky súčasnej vlády. Myslím si, že to bol veľmi stručný, ale aj hutný exkurz do aktuálnych problémov, ktoré Slovensko dnes má," uviedla podpredsedníčka SaS Jana Kiššová.

"Zhodnotil to celkom dobre," skonštatoval šéf strany Sme rodina Boris Kollár. Prezidentov prejav považuje za vyvážený, ale má výhrady. "Prekáža mi, že nespomenul obyčajných ľudí. Ale pomenoval správne veci v pôdohospodárstve a vyzdvihol Čižnára. V tomto súhlasím," dodal.

"V roku 2014 som povedal, že Kiska bude opozičný politik. A dnes môžem skonštatovať, že jeho vystúpenie bolo ako vystúpenie opozičného politika," reaguje šéf Smeru Robert Fico.

01 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 02 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 03 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 04 - Modified: 2024-04-18 07:17:07 - Feat.: - Title: Poslanci začali rokovanie návrhom na zmeny v zložení výborov 05 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 08:23