StoryEditor

Veľká protestná jazda na traktoroch. Farmári vyrazia z východu Slovenska až do Bratislavy

13.06.2018, 10:46
Autor:
TASRTASR
Trasu a program protestného zhromaždenia budú farmári priebežne zverejňovať, protestnú jazdu už oznámili Prezídiu Policajného zboru.

V pondelok 18. júna vyrazia farmári na traktoroch z východného Slovenska.

Postupne sa k nim budú pridávať farmári z ostatných regiónov a spoločne prídu do Bratislavy, kde upozornia na ich problémy. Trasu a program protestného zhromaždenia budú farmári priebežne zverejňovať.

Protestnú jazdu už farmári oznámili Prezídiu Policajného zboru. Informoval o tom Jaroslav Jánoš, predseda Združenia vlastníkov pôdy a farmárov Slovenska.

"Od začiatku našich farmárskych protestov uplynulo zhruba sto dní a nič podstatné sa nezmenilo. Z Košickej výzvy, v ktorej sme zosumarizovali naše najdôležitejšie požiadavky a odovzdali ich ministerke pôdohospodárstva a ostatným kompetentným, sa reálne nezačalo plniť nič," uviedol Patrik Magdoško zastupujúci Iniciatívu poľnohospodárov, ktorá zastrešuje malých a stredných farmárov z celého Slovenska.

Protestnou jazdou chcú farmári apelovať na urýchlené riešenie ich roky sa vlečúcich problémov, ktoré spísali v Košickej výzve.

Z nej považujú za kľúčové vytvorenie špecializovaného vyšetrovacieho tímu, ktorý prešetrí prípady utláčaných farmárov, ďalej zabezpečenie toho, aby Poľnohospodárska platobná agentúra (PPA) vyplácala dotáciu len subjektu, ktorý má k pôde právny vzťah, to znamená len tomu, kto ju vlastní, alebo má na ňu nájomnú zmluvu, alebo ju má v náhradnom užívaní.

Za kľúčové považujú farmári tiež vytvorenie korektných a transparentných pravidiel prideľovania pôdy tak, aby sa k pôde Slovenského pozemkového fondu (SPF) prednostne dostali miestni mladí a malí poľnohospodári, ako aj obmedzenie nadobúdania pôdy podľa výmery a len pre fyzické osoby s trvalým pobytom na území Slovenska.

"Počas nášho protestu budeme tiež upozorňovať na dôležitosť malých a stredných farmárov, na ktorých vo vyspelom svete na rozdiel od Slovenska, stojí poľnohospodárstvo," dodal Jaroslav Jánoš z Iniciatívy poľnohospodárov.

01 - Modified: 2024-04-16 07:48:14 - Feat.: - Title: „Najťažší rok v histórii“. Na farmárov sa valia exekúcie, koniec zvažuje aj šéf známej organizácie 02 - Modified: 2024-04-15 12:35:28 - Feat.: - Title: Potýčka v gruzínskom parlamente. Opozičný poslanec udrel člena vlády kvôli zákonu o zahraničných agentoch 03 - Modified: 2024-04-11 12:05:37 - Feat.: - Title: Maďarsko sprísňuje kontrolu ukrajinských dovozov, chce podporiť miestnych farmárov 04 - Modified: 2024-04-06 17:53:27 - Feat.: - Title: Švajčiarski farmári pred budovou vlády na protest pohodili ovce usmrtené vlkmi. Žiadajú od štátu akciu 05 - Modified: 2024-03-30 20:57:40 - Feat.: - Title: Státisíce ľudí v uliciach Londýna. Na proteste zadržali podozrivého z priestupku spojeného s terorizmom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 12:28