StoryEditor

"Platí vás Soros? Na vás len Orbána." Primátor Rimavskej Soboty odmietal výstavu o holokauste

12.06.2018, 18:36
Autor:
redred
Post Bellum organizuje po Slovensku výstavy o totalitných režimoch, v Rimavskej Sobote narazili na problém.

Organizácia Post Bellum usporadúva v slovenských mestách putovnú výstavu s názvom Príbehy 20. storočia. Exteriérová výstava prináša príbehy ľudí v totalitných režimoch. 

Pre umiestnenie svojich výstav si organizácia väčšinou vyberá miesta, kde je vyššia radikalizácia občanov a vyššia miera chudoby, nezamestnanosti a podpory extrémistických politických zoskupení.

Počas júna sa mali predstaviť v Rimavskej Sobote. Tam však organizácia narazila na problém. Primátorom Rimavskej Soboty je Jozef Šimko, ktorý sa netají podporou strany ĽSNS, ktorá už v minulosti podala na Post Bellum trestné oznámenie.

Riaditeľka organizácie Sandra Polovková na sociálnej sieti informovala, že požiadali mesto o povolenie na zabratie verejného priestoru. Odpoveď znela, že majú zaplatiť komerčný prenájom viac ako 2000 eur. Po žiadosti o odpustenie poplatku mesto odkázalo na zasadnutie Mestskej rady. Tá napokon zaujala zamietavé stanovisko. Mesto sa odvolávalo na príliš veľa turistov na Hlavnom námestí, kde sa mala výstava konať. 

O povolení pre usporiadanie výstavy napokon rozhodovalo mestské zastupiteľstvo. Počas zasadnutia sa strhla búrlivá diskusia. "Kto vás financuje, nebodaj Soros? Na vás len Viktora Orbána z Maďarska," vyhlásil primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko. "Nemám energiu sa s Vami hádať, ja som sa prišla dohodnúť, kde by sa mala konať výstava," odkázala primátorovi Polovková. 

Primátor na zasadnutí odmietal, aby sa výstava konala na Hlavnom námestí. Pomocnú ruku organizácii napokon podal Banskobystrický samosprávny kraj a Ministerstvo kultúry. Výstava by sa mala uskutočniť v priestoroch múzea.

01 - Modified: 2024-01-25 12:08:27 - Feat.: - Title: Celebrity sa stali krstní rodičia netradičným spôsobom. Na východe si podelili nevyčísliteľné kúsky! 02 - Modified: 2024-01-17 08:52:53 - Feat.: - Title: Vizuálna správa o spoločnosti, ktorá oplýva peknými obrázkami, ale stráca pôdu pod nohami 03 - Modified: 2023-11-26 12:04:01 - Feat.: - Title: FOTO Autonómne vlaky či luxusné autá poháňané umelou inteligenciou. Českí a slovenskí študenti predstavili v Prahe budúcnosť dopravy 04 - Modified: 2023-11-16 12:39:55 - Feat.: - Title: Svetlom proti tme. V Bratislave sa otvorila rozprávková expozícia ako z iného sveta 05 - Modified: 2023-11-02 15:39:26 - Feat.: - Title: Mladým v Maďarsku zakazujú výstavu Word Press Photo. Vraj porušuje kontroverzný homofóbny zákon
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 21:08