HN/Peter Mayer
StoryEditor

Bugárova kandidatúra je logický krok, do druhého kola sa však nedostane, hovorí politológ

09.06.2018, 17:05
Autor:
TASRTASR
Juraj Marušiak tvrdí, že ak by Most-Híd podporil kandidáta inej strany, mohlo by sa stať, že by sa do parlamentných volieb vytratil z povedomia.

Úrad prezidenta by pre Bélu Bugára (Most-Híd) mohol byť dôstojným zavŕšením politickej kariéry, skôr mu však ide o zviditeľnenie strany pred nadchádzajúcimi parlamentnými voľbami.

Pre TASR to povedal politológ Juraj Marušiak, podľa ktorého je Bugárova kandidatúra na prezidenta vzhľadom na súčasné preferencie strany logickým krokom. Neverí však, že by predseda strany Most-Híd vôbec mohol postúpiť do druhého kola.

Bugár je podľa Marušiaka stále najvýraznejšou osobnosťou Mosta-Híd, aj keď už nie je tým, čím bol. "Koalícia so Smerom-SD mu narobila kopu nepriateľov z radov opozície a nie je jasné, či si dokáže získať napríklad priaznivcov Smeru-SD," hovorí Marušiak.

Ak by však Most-Híd podporil kandidáta inej strany, mohlo by sa stať, že by sa do parlamentných volieb vytratil z povedomia, dodal.

Marušiak si nemyslí, že v Moste-Híd počítajú s tým, že by Bugár v boji o prezidentské kreslo zvíťazil, a preto ani nehľadajú jeho nástupcu, aj keď to skôr či neskôr vzhľadom na Bugárov vek budú musieť urobiť.

Podľa Marušiaka bude budúci predseda pravdepodobne z maďarskej časti strany. Môže to byť napríklad niekto zo súčasných ministrov, ktorému sa vo vláde podarí výraznejší úspech.

Predseda koaličnej strany Most-Híd Béla Bugár oznámil kandidatúru na sobotňajšej tlačovej konferencii po skončení straníckeho snemu.

Oznámil ju podpredseda Mosta-Híd László Sólymos s tým, že dozrel čas, aby o kreslo prezidenta mohol reálne zabojovať aj príslušník národnostnej menšiny. Snem nominoval Bugára jednohlasne.

01 - Modified: 2023-12-23 08:55:35 - Feat.: - Title: Keď vláda obchádza vlastné pravidlá, obmedzuje sa diskusia. Právne prostredie je nestabilné, tvrdí politológ 02 - Modified: 2023-12-01 08:05:02 - Feat.: - Title: Tarabova hviezda v koalícii žiari. Politický obchodník by však vo svojej strane neuspel, tvrdí politológ Lenč 03 - Modified: 2023-11-26 14:14:26 - Feat.: - Title: Samosprávy majú väčšie problémy. Posunutie volieb do regiónov podľa politológa parlamentu nepomôže 04 - Modified: 2023-08-25 21:45:29 - Feat.: - Title: Politológ Mesežnikov v HNtelevízii: Smer môže post premiéra dať Hlasu, aby nešiel do koalície s progresívcami 05 - Modified: 2023-08-05 13:07:52 - Feat.: - Title: Hlasy mnohých voličov sa v parlamente neprejavia. Podľa politológia tisíce názorov prepadnú
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 01:59