StoryEditor

V Bratislave sa konal pochod za zosnulého Filipínca. Budeme Henryho hlasom, odkázala jeho sestra

08.06.2018, 17:55
Záujem zúčastniť sa vyjadrilo na Facebooku viac ako 10-tisíc ľudí, reálne účasť odhadovali v stovkách.

Niekoľko stoviek ľudí prišlo dnes podvečer do centra Bratislavy uctiť pamiatku Filipínca, ktorý minulý týždeň podľahol v nemocnici zraneniam po útoku dvadsaťosemročného Juraja Hosua.

Incident z konca mája vyvolal odmietavé reakcie verejnosti i politikov, ale aj kritiku postupu prokuratúry, ktorá až po medializácii prípadu podala návrh na väzbu pre útočníka.

Tridsaťšesťročného Filipínca Henryho Johna Acordu, ktorý na Slovensku žil a pracoval, útočník na Obchodnej ulici v Bratislave silno kopol do hlavy po tom, čo sa cudzinec snažil chrániť ženy pred obťažovaním. Podľa záberov z bezpečnostných kamier potom útočník bezvládne Filipíncove telo fotografoval a dal na neho nohu.

"Až tlak verejnosti donútil zodpovedné konať. Požadujeme dôkladné a objektívne vyšetrovanie. Rodine patrí odškodnenie," povedala z pódia na zhromaždení na námestí pri prezidentskom paláci jedna z organizátoriek dnešnej akcie, ktorú zvolali mimovládne organizácie. Dodala, že podľa svedkov útočník napadol Filipíncov tiež slovne.

Záznam z celého zhromaždenia:

​Organizátori prečítali list od sestry zabitého Filipínca, podľa ktorej je tragédia zdrvujúcou nielen pre rodinu, ale aj pre verejnosť. „Budeme Henryho hlasom, keď budeme požadovať spravodlivosť. Henry Acorda si túto tragédiu nezaslúžil," citovali z listu.

Po prejavoch sa dav vydal na sprievod ulicami metropoly. Zhromaždenie v Bratislave bolo pôvodne plánované na stredu, kvôli silnej búrke sa vtedy ale neuskutočnilo.

Útok na Filipínca vyvolal odmietavé reakcie verejnosti a kvôli prípadu sa do sporu dostali prokuratúra a politici. Okresný prokurátor po incidente nenašiel dôvody pre uvalenie väzby na útočníka a prepustil mladíka na slobodu, čo generálna prokuratúra vyhodnotila ako pochybenie.

Prokuratúra až po úmrtí Filipínca podala návrh na väzbu pre útočníka, ktorému súd vyhovel. Mužovi v prípade dokázania viny hrozí až dvanásťročné väzenie. Polícia prisľúbila posilnenie hliadok v hlavnom meste.

Rodina Acordu prijala ponuku ministerky vnútra Denisy Sakovej na prepravu telesných pozostatkov Filipínca do vlasti vládnym špeciálom.

Vlani sa na Slovensku terčom útoku stal študent tmavej pleti, podľa polície bol útok rasovo motivovaný. Predvlani ministerstvo vnútra upozornilo na stúpajúci počet útokov na moslimky na Slovensku, hoci moslimská komunita v krajine nie je početná.

01 - Modified: 2023-11-11 15:05:34 - Feat.: - Title: Varšavou pochodujú tisíce poľských nacionalistov 02 - Modified: 2023-07-30 11:46:05 - Feat.: - Title: Liverpool sa obliekol do dúhových farieb. Pride na podporu Ukrajiny navštívili tisíce ľudí 03 - Modified: 2023-07-16 06:00:25 - Feat.: - Title: Trochu dúhy v Orbánovom Maďarsku. V Budapešti pochodovali desaťtisíce ľudí za práva LGBTI+ komunity 04 - Modified: 2023-06-26 09:30:53 - Feat.: - Title: FOTO Pride v Istanbule skončil zatknutím takmer stovky ľudí. Vláda s prezidentom sa snaží umlčať LGBTI+ komunitu v krajine 05 - Modified: 2023-05-19 09:58:33 - Feat.: - Title: Ukrajinci chystajú oslobodenie Krymu. Speváci z armády pripravili pochod nepremožiteľných
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 23:39