TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Známy bloger podal trestné oznámenie na Blahu: Už ma to prestalo baviť

07.06.2018, 15:43
Autor:
chocho
Ľuboš Blaha na to reaguje rovnako a ešte dnes podá trestné oznámenie na Samuela Marca.

Jeden z najznámejších slovenských blogerov Samuel Marec podal trestné oznámenie na poslanca Smeru Ľuboša Blahu, ktorý je predsedom parlamentného výboru pre európske záležitosti. Marec o tom informoval vo svojom blogu na Denníku N.

Ako dôvod už v titulku uvádza, že Blaha je extrémista. "A mňa to už prestalo baviť," dopĺňa v perexe.

Status o zásluhách bývalého režimu

Blaha je známy svojou náklonnosťou ku komunistickej ideológii a v súvislosti s tým zverejnil 27. mája tohto roku status na sociálnej sieti Facebook, v ktorom vyzdvihuje zásluhy bývalého režimu. Práve kvôli tomuto statusu Marec trestné oznámenie podal.

Podľa blogera totiž existuje podozrenie, že poslanec Smeru týmto statusom porušil paragraf 422d Trestného zákona. Ten sa týka popierania a schvaľovania holokaustu, zločinov politických režimov a zločinov proti ľudskosti. Znie nasledovne:

"Kto verejne popiera, spochybňuje, schvaľuje alebo sa snaží ospravedlniť holokaust, zločiny režimu založeného na fašistickej ideológii, zločiny režimu založeného na komunistickej ideológii alebo zločiny iného podobného hnutia, ktoré násilím, hrozbou násilia alebo hrozbou inej ťažkej ujmy smeruje k potlačeniu základných práv a slobôd osôb, potrestá sa odňatím slobody na šesť mesiacov až tri roky."

Napadol konkrétne tvrdenia

Marec v blogu napadol konkrétne tvrdenia zo statusu. Blahov výrok "za socializmu sa stavali paneláky a dávali pôžičky," prirovnal k ére, kedy v Nemecku vládol nacistický vodca Adolf Hitler.

"Je to nepochybne pravda, akurát, že aj za Hitlera sa stavali diaľnice a napriek tomu existuje univerzálna zhoda, že je to príliš slabé ospravedlnenie neľudskej povahy nacistického režimu. To isté by malo platiť aj pri režime komunistickom," konštatuje bloger.

"Komunisti zobrali slobodu kšeftárom, podvodníkom, zlodejíčkom a nemorálnym, cynickým a arogantným milionárskym prasatám,” je ďalším citátom zo statusu, ktorý Marec spomína. V tomto prípade podľa neho poslanec Smeru klame.

Politickí väzni s rodinami ani prenasledovaní farári by nesúhlasili, tvrdí Marec a označil to za hrubú a nechutnú urážku všetkých, ktorí za komunizmu trpeli a zomreli. "Lebo áno, boli aj takí a neboli to kšeftári, podvodníci, zlodejíčkovia ani milionárske prasatá," píše.

Blaha reaguje rovnako

Blaha na to reaguje rovnako a ešte dnes podá trestné oznámenie na Marca. Odvoláva sa pri tom na ten istý paragraf ako Marec. Poslanec Smeru totiž tvrdí, že bloger naňho podal trestné oznámenie za jeho ľavicové názory.

"Keďže slobodu myslenia chráni Ústava Slovenskej republiky a nikoho nemožno zastrašovať a prenasledovať za jeho presvedčenie, Samuel Marec porušil moje základné práva, pretože svojim článkom sa mi vlastne vyhráža za moje názory," vyjadril sa.

Marec pre Blahu podľa slov poslanca žiada väzenie za to, že vo vzťahu k socializmu uverejnil fakty, ktoré sa nedajú poprieť. Zároveň zdôraznil, že komunistické zločiny nikde neobhajoval.

Poslanec vyjadril obavu, že "Samuel Marec je nebezpečný fašista, ktorý šíri ideológiu, ktorá smeruje k "potláčaniu základných práv a slobôd osôb" a je presvedčený, že naplnil skutkovú podstatu tohto trestného činu.

Status Ľuboša Blahu, kvôli ktorému naňho podal Samuel Marec trestné oznámenie:

01 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica 02 - Modified: 2024-04-14 12:31:28 - Feat.: - Title: Šéfa parlamentu budeme riešiť pravdepodobne až po eurovoľbách, tvrdí Blaha. Hajko hovorí, že Fico taktizuje 03 - Modified: 2024-03-19 23:00:00 - Feat.: - Title: V dobrom svetle? 04 - Modified: 2024-03-14 11:15:32 - Feat.: - Title: Takáč podáva kvôli statusom trestné oznámenie na časť farmárov. Žiada ospravedlnenie 05 - Modified: 2024-02-16 08:18:08 - Feat.: - Title: Bývalý riaditeľ poisťovne láka na investície, sám dlhuje. Peniaze idú na mongolský účet, rieši ho už polícia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 23:15