StoryEditor

Drucker prehovoril: Policajti mi vraveli, že situácia je zlá

07.06.2018, 00:00
Mal veľký problém nájsť nového policajného prezidenta. Pri zmenách na ministerstve vnútra za ním Smer nestál. V rozhovore pre HN hovorí Tomáš Drucker aj o tom, či sa vráti do politiky.

Ministerka vnútra vymenovala za policajného prezidenta Milana Lučanského, ktorý je kritizovaný za stýkanie sa s ľuďmi s pochybnou minulosťou, a otázniky sa objavili aj v súvislosti s jeho majetkovými pomermi. Ako hodnotíte túto voľbu?
Nechcem hodnotiť prácu mojej nástupkyne. Mal som plány, ako si viem predstaviť niektoré veci, no myslím si, a to som hovoril niekoľkokrát bez ohľadu na to, o kom sme sa bavili, že by mala platiť určitá prezumpcia neviny. Vnímam v tomto smere aj etickú a morálnu rovinu, ktorá môže vzniknúť s príchodom rôznych pochybností a podozrení. Človek má mať priestor, aby sa obhájil, a nie vždy sa dá zmyť to, čo o vás niekto nahovorí. Nezaoberám sa minulosťou pána Lučanského, je na pani Sakovej, aby si dokázala jeho voľbu obhájiť.

Vy by ste Lučanského vymenovali?
Keď bol obrovský tlak na odvolanie Tibora Gašpara, tak som avizoval, že možná reakcia na tieto veci je veľmi problematická. Samotní členovia zboru, nechcem povedať, že rezignujú, ale stránia sa toho, aby vôbec uvažovali ísť na podobné pozície. Pre mňa bolo veľmi problematické nájsť náhradu za Tibora Gašpara po jeho odchode, keďže som nepôsobil v silovom rezorte a nepoznal ľudí. Okrem toho som pripravoval nový zákon o pravidlách novej voľby policajného prezidenta, ktorý mal vojsť do platnosti asi v októbri, keď malo dôjsť k novej voľbe. Aj toto medziobdobie zhoršovalo pozíciu nájsť vhodného kandidáta. Predsa len niekto, kto tam mal prísť na päť mesiacov, si mohol povedať: Ja sa tu nebudem stavovať do nejakých konfliktov. A či by som Milana Lučanského vymenoval? Sám som mal problém identifikovať ľudí, ku ktorým by som sa vedel prihlásiť a postaviť sa za nich.

O Lučanskom sa hovorí ako o pravej ruke Roberta Kaliňáka. Hrozí spol...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 02 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 03 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 04 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Komu sa oplatí kúpiť byt? V Bratislave stále nájdeme spomienkový optimizmus, tvrdí expert pre HN (rozhovor) 05 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 06:03