StoryEditor

Zaplavené cesty a nehody, prívalový dážď spôsobil kolaps dopravy v celej Bratislave

06.06.2018, 17:54
Autor:
redredTASRTASR
Silné prívalové dažde zasiahli západ Slovenska. V Nitre voda zaplavila cestu.

Silné prívalové dažde a tri dopravné nehody výrazne komplikujú dopravu v Bratislave. V hlavnom meste sa tvoria rozsiahle kolóny, na cestách je množstvo vody. 

Waze

​​Stella centrum informuje o nehodách na Trnavskej, pred vjazdom do Trnavského Mýta, na Prievozskej, za križovatkou s Miletičovou, v smere do centra a pred výjazdom z Einsteinovej na Most Lafranconi.  Zelená vlna RTVS informuje o vode na Račianskom mýte. Aplikácia waze ukazuje, že sa v hlavnom meste tvoria rozsiahli zápchy.

Zaplavené cesty 13:33 bbbbbbbbbbb 21:40 Z Nemocnice Ružinov odkláňajú pre zatopené priestory akútnych pacientov Akútnych pacientov, ktorí potrebujú hospitalizáciu, odkláňajú po zatopení suterénu z Nemocnice Ružinov do ostatných nemocníc patriacich pod Univerzitnú nemocnicu Bratislava (UNB). Pre TASR to potvrdila hovorkyňa zariadenia Eva Kliská.
"V súvislosti s mohutným prívalovým dažďom sa v suterénnych priestoroch Nemocnice Ružinov vyskytlo väčšie množstvo dažďovej vody, ktoré spôsobilo obmedzenie prevádzky výťahov," povedala. Práve nefunkčnosť výťahov je dôvodom presunu pacientov.
Na mieste sa nachádzajú dve hasičské autá, ktoré vodu odčerpávajú. Okrem suterénu zaplavilo aj príjazdovú cestu k centrálnemu príjmu.
21:07 Komplikácie aj na letisku Búrka v hlavnom meste na dve hodiny sťažila aj prevádzku na bratislavskom letisku. "Od 17.00 do 19.00 h bola pozastavená prevádzka na vybavovacej ploche letiska," informovala TASR hovorkyňa letiska Veronika Ševčíková.
V dôsledku komplikácií museli podľa jej slov odkloniť aj prílet linky z Bruselu, ktorý namiesto Bratislavy pristál v Brne, úplne zrušený bol plánovaný let do Londýna. Meškanie 1,5 hodiny mali linky do a z Bologne, takisto linka z Prahy do Bratislavy a z Bratislavy do Košíc," uviedla Ševčíková.
20:57 SHMÚ na sociálnej sieti informuje o tom, že na juhozápade už spadlo veľké množstvo zrážok, napríklad na bratislavskej Kolibe 45 milimetrov, stanica v Jakubove na Záhorí zaznamenala až 61 milimetrov. 20:38 Situácia v Bratislave sa upokojila Situácia v hlavnom meste sa upokojila, počet výjazdov hasičov nenarastá. Pre TASR to uviedla Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).
"Hasiči však stále zasahujú pri odčerpávaní vody po prívalových dažďoch," informovala.
20:38 Výstrahy stále platia Do 21.00 hod. platí pre okresy Bratislavského kraja, s výnimkou Malaciek, rovnako i pre južnú časť Trnavského kraja výstraha Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) druhého stupňa pred búrkami. Pre túto oblasť platí aj výstraha pred povodňami druhého stupňa.
SHMÚ na sociálnej sieti informuje o tom, že na juhozápade už spadlo veľké množstvo zrážok, napríklad na bratislavskej Kolibe 45 milimetrov, stanica v Jakubove na Záhorí zaznamenala až 61 milimetrov.

Zdroj: TASR/J. Kotian
20:21 Fotografie zo záplav 20:20 Martin Krajčovič z Hasičského a záchranného zboru v Trnave informoval, že ešte nie sú k dispozícii výsledné počty zásahov, momentálne kontrolujú, či vyslali všetky jednotky, nakoľko obyvatelia, čo zaplavené priestory nahlasovali, išli do poradovníka. Boli hlásené najmä zaplavené pivnice, suterény budov, výťahové šachty a zaplavené autá na cestách. Voda sa stále odčerpáva i z ciest a odstraňujú sa popadané stromy. "My sme prioritne tam, kde je ohrozený majetok a kde hrozia nejaké škody," dodal Krajčovič. 20:20 V Dunajskej Strede je pre povodeň vyhlásená mimoriadna situácia Prívalové dažde spôsobili vyhlásenie mimoriadnej situácie, resp. tretí stupeň povodňovej aktivity v Dunajskej Strede (od 17.00 h). Hasiči vykonali doteraz viac ako 90 výjazdov, z čoho 90 percent sa realizovalo práve v Dunajskej Strede. Pri desiatkach z nich stále zasahujú, pomáha i mesto. 20:08 Ako to vyzeralo počas mohutného dažďa v Bratislave
19:47 Bratislavské letisko pozastavilo prevádzku Prevádzku kvôli prívalovým dažďom pozastavilo aj bratislavské letisko. 19:41 SHMÚ varuje 19:41 Podľa správ Stellacentra je zaplavený podjazd pod Bajkalskou ulicou. Vysoká hladina vody je i na Bajkalskej, v podjazde pod Prievozskou ulicou.
Prívalové dažde v Bratislave
Zdroj: TASR/M. Baumann
19:39 180 výjazdov V súvislosti s mohutným prívalovým dažďom je situácia momentálne najkritickejšia v hlavnom meste. Informuje o tom Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).
"Za poslednú polhodinu bolo prijatých niekoľko desiatok hovorov, situácia si vyžiadala takmer 180 výjazdov k zatopeným cestám a priestorom v Bratislave," konkretizovala.
Zdroj: TASR/Martin Baumann
19:37 Silné prívalové dažde sa v okresoch Senica a Skalica napriek ich intenzite obišli zatiaľ bez vážnejších následkov. 19:35 MHD prerušili MHD v Bratislave museli prerušiť. Je úplne paralyzovaná.
Zdroj: HN/Ľubomír Macek
19:30 Vyše 90 výjazdov Hasiči mali pre prívalové dažde za posledné tri hodiny vyše 90 výjazdov. Stále zasahujú na desiatkach miest.
Zdroj: TASR/Martin Baumann
19:26 Bratislava pod vodou 19:24 Výstrahy platia až do 21.00 hod. V okrese Trnava zvýšil Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) výstrahu pred prívalovými povodňami na najvyšší, 3. stupeň. Výstraha platí do 21.00 h.
V ďalších okresoch juhozápadného Slovenska platí do 20.00 h hydrologická výstraha 2. stupňa.
Do 20.00 h platí tiež pre oblasť juhozápadu zvýšená výstraha pred búrkami 2. stupňa, v ostatných častiach západného a prevažnej časti stredného Slovenska je do 20.00 h vyhlásená výstraha 1. stupňa.
19:22 Nehoda na Galvaniho 18:47 Zaplavený podchod v Bratislave
18:45 Central je zatvorený Kvôli prívalovým dažďom museli zatvoriť nákupné centrum OC Central v Bratislave. 18:37 Zaplavené cesty Viaceré cesty v Bratislave sú zaplavené.
Zdroj: TASR/Martin Baumann
18:35 MHD má meškanie Búrka a prívalový dážď v hlavnom meste SR skomplikovali a miestami i paralyzovali dopravu, platí to aj o premávke MHD. "Hoci sa situácia zlepšila, dispečing DPB zaznamenáva celomestské meškanie do 50 minút," uviedla pre TASR hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava (DPB) Adriana Volfová.
Zdroj: HN/Ľubomír Macek

Nepriaznivé počasie spôsobilo problémy aj MHD v hlavnom meste. "Z dôvodu nepriaznivých poveternostných podmienok mala MHD v Bratislave problémy​​. Niektoré linky stáli. Dispečing Dopravného podniku Bratislava zaznamenával meškanie do 50 minút. Situácia sa už zlepšuje," povedala hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava Adriana Volfová.

Hasiči zasahujú v Nitre

Silná búrka sprevádzaná hustým dažďom spôsobila problémy aj na viacerých miestach v Nitre. Hasiči v súčasnosti zasahujú na Ulici Jakuba Haška v blízkosti výjazdu Nitra - Juh z rýchlostnej cesty PR1BINA, kde sa tvoria kolóny áut.

"Je tam zaplavená cesta, autá z firiem, ktoré tam sídlia, sa nemôžu dostať na hlavnú Cabajskú cestu. Hasiči na mieste odčerpávajú vodu," informoval hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Nitre Michal Varga. V teréne je podľa jeho slov desať hasičov s technikou.

Menšie problémy s vodou mali aj obyvatelia Hodžovej ulice, kde voda zaliala križovatku Spojovacia – Hodžova. "Problémy sme mali nahlásené aj z materskej školy na Biovetskej ulici, kde v areáli stojí voda, no nie je to také akútne," skonštatoval Varga.

Prietrž sa začala krátko popoludní. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal pre okres Nitra výstrahu tretieho stupňa, ktorá platila do 15. hodiny. V súčasnosti platí do 17. hodiny výstraha druhého stupňa. Úhrny zrážok môžu dosiahnuť 30 až 50 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 20 až 25 metrov za sekundu.

Komplikácie v Trnavskom kraji

Z dôvodu silných prívalových dažďov zasahujú hasiči aj v Trnavskom kraji. Niekoľko desiatok z nich momentálne zasahuje hlavne v okolí Dunajskej Stredy, kde je ich pomoc potrebná na viac ako 50 miestach.

"Ide najmä o odčerpávanie vody zo zatopených cestných komunikácií, rodinných domov, pivníc, dvorov a záhrad, v niekoľkých prípadoch hasiči zasahujú aj pri odstraňovaní popadaných stromov," informovala TASR Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

Dodala, že za poslednú hodinu vykonali hasiči 30 výjazdov priamo v Dunajskej Strede, v 20 prípadoch zasahovali a stále zasahujú v okolitých obciach (Okoč, Lehnice, Orechová Potôň a podobne).

​Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal počas stredy výstrahy pred silnými búrkami s krúpami i prívalovými povodňami. Výstraha pred búrkami platí stále na celom západnom a väčšine stredného Slovenska, v severnej časti Bratislavského a Trnavského kraja je výstraha zvýšená na 2. stupeň. Pre oblasť juhozápadného Slovenska platí do 18.00 h i hydrologická výstraha 1. stupňa pred prívalovými povodňami.

01 - Modified: 2024-04-17 07:45:00 - Feat.: - Title: VIDEO Dubaj pod vodou. Krajinou sa prehnali najhoršie búrky v histórii, zaplavilo najrušnejšie letisko aj metro 02 - Modified: 2024-04-15 13:40:57 - Feat.: - Title: Kvôli búrkam zahynulo v Pakistane najmenej 41 ľudí. Viac než polovicu zabili blesky 03 - Modified: 2024-04-13 17:52:43 - Feat.: - Title: Mesto Nitra uvažuje o inštalácii fotovoltických zariadení na svojich budovách za viac ako tri milióny eur 04 - Modified: 2024-04-12 10:42:57 - Feat.: - Title: Teplé oblečenie neodkladaj, vracia sa zima a teploty môžu klesnúť až o 20 stupňov. Kedy očakávať prudkú zmenu počasia? 05 - Modified: 2024-04-03 08:13:45 - Feat.: - Title: Juh Číny sužujú búrky s vetrom so silou tajfúnu, zahynulo najmenej sedem ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 15:30