TASR - Pavol Zachar
StoryEditor

Svedkyňa útoku na Henryho: Útočník priamo hovoril o jeho rase a orientácii

06.06.2018, 13:28
Autor:
redred
Na následky zranenia po napadnutí Henry zomrel v ružinovskej nemocnici. 

Svedkyňa útoku na Filipínca Henryho, ktorého sa dopustil 28-ročný Juraj Hossu tvrdí, že útočník svojej obeti nadával a priamo pritom narážal na jeho rasu či orientáciu. V rozhovore pre Nový Čas to povedala Lucia, ktorá bola spolu s priateľom pri Henrym prvá a poskytovala mu prvú pomoc. 

"Juraj Henrymu hovoril, že nech skape, tak mu treba, že aj tak je buzerant a takéto primitívne reči mal. Priamo hovoril o jeho rase a orientácií," povedala Lucia v rozhovore. 

Hossu mal Henryho napadnúť kvôli tomu, že bránil svoje kamarátky, ktoré sa mal Hossu snažiť násilím naložiť do auta. Hossu mladého Filipínca najprv zhodil na zem a následne ho silno kopol do hlavy. Na následky tohto zranenia Henry zomrel v ružinovskej nemocnici. 

Zo zverejneného videozáznamu celého incidentu to vyzerá, že Hossu si po napadnutí svoju nehybne ležiacu obeť fotil na mobilný telefón a pri tom si na neho vykladal nohu. 

„Henry a jedna kamarátka si išli kúpiť pizzu a tá druhá kamoška ich čakala vonku. Prišiel k nej muž a pýtal sa jej, odkiaľ pochádza. Potom ju začal ťahať do taxíka. V tom vyšiel Henry s druhou kamarátkou, odtiahli ju a prešli cez cestu. On ich dobehol a schytil druhú kamarátku. Henry mu povedal, že obe sú s ním. Muž ho zhodil na zem a začal ho kopať. Svedkyne prosili útočníkových kamarátov, aby ho zastavili, že je v bezvedomí, a oni na to: Len ho nechajte," opísala celý incident pre Markízu jedna zo svedkýň, ktorej ho sprostredkovala Henryho kamarátka. 

Sudca rozhodol o väzbe pre Juraja Hossu:

Bitka sa stala 26. mája, Henry zraneniam podľahol v posledný májový deň. Okresný prokurátor však Hossua deň po incidente prepustil na slobodu, čo vyvolalo vlnu verejného pobúrenia a 2. júna útočníka opäť zadržali. Okresný sudca následne rozhodol, že Hossu pôjde do väzby.

01 - Modified: 2023-03-13 16:33:53 - Feat.: - Title: Odborník na trestné právo: Nemá zmysel všetkých dávať do väzenia, aj podmienečný trest je dostatočne prísny 02 - Modified: 2023-02-24 12:52:41 - Feat.: - Title: Rezort spravodlivosti si vyžiadal spis v prípade podmienečne prepusteného Juraja Hossua 03 - Modified: 2023-02-23 15:38:10 - Feat.: - Title: Sudca, ktorý podmienečne prepustil vraha Hossua, zamietol žiadosť mužovi, ktorý sedí za pestovanie konope 04 - Modified: 2023-02-22 10:34:01 - Feat.: - Title: Juraj Hossu, ktorý usmrtil v Bratislave Filipínca, ide na slobodu. Súd ho podmienečne prepustil 05 - Modified: 2019-09-17 14:12:08 - Feat.: - Title: Juraja Hossua, ktorý zabil Filipínca Henryho, odsúdili na deväť rokov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 15:10