Andrej KiskaTASR
StoryEditor

Otvorený list Kiskovi ako inzercia v novinách. Nepáľte agročarodejnice, odkazuje prezidentovi veľkofarmár

07.06.2018, 00:01
Autor:
redred
Daniel J. Kratky tvrdí, že delenie farmárov na veľkých a malých pomáha skutočným podvodníkom.

Daniel J. Kratky zo Slovenského farmárskeho družstva si zaplatil inzerát v Hospodárskych novinách, ktorý má formu otvoreného listu prezidentovi Andrejovi Kiskovi.

"Pán prezident, nepáľte agročarodejnice," píše Kratky v úvode svojho listu.   

Veľkofarmár reaguje na prezidentove slová o tom, že poľnohospodárstvo na Slovensku je na hrane. Kiska podľa neho vykresľuje agrosektor ako svet socialistickej neefektívnosti, ktorý je v rukách pochybných skupín a likviduje drobných, samostatne hospodáriacich roľníkov. "Popritom však, žiaľ, nepočuť o desiatkach úspešných agropodnikov, ktoré Slovensko zviditeľňujú vo svete ako modernú krajinu," tvrdí Kratky. 

Podľa Kratkeho sú to práve veľké podniky, ktoré ťahajú agrosektor. "Nehovorme preto iba o záujmoch malých farmárov," píše v liste. 

"Pán prezident, verím, že Vašim zámerom vždy bolo slovenskú spoločnosť integrovať, a nie rozdeľovať. Preto by som Vás rád vyzval, aby ste sa nezúčastňovali verejného lynču, ktorý práve poľnohospodársky sektor delí na veľkých a malých, dobrých a zlých či dotovaných a nedotovaných," dodáva Kratky. 

Podľa Kratkeho sa v poľnohospodárstve uplatňuje kolektívna vina, kde vinné sú veľké poľnohospodárske družstvá a za nevinných sú označovaní malí farmári. "Takéto uplatňovanie kolektívnej viny priamo ústami prezidenta krajiny niektorým agrošmejdom dodáva odvahu a prehlbuje presne ten problém, na ktorý sa snažíte, verím, že v dobrej vôli, poukázať."           

Kratky tvrdí, že kritika mieriaca na nepoctivých farmárov zasiahla aj tých poctivých. "Táto diskusia pritom fatálne zlyhala v momente, kedy by mala na výslnie vyniesť moderné agropodniky, na ktoré by Slovensko malo byť hrdé." 

Daniel J. Kratky je právnik, ktorý v minulosti zastupoval napríklad spoločnosť Drukos. Pred pár rokmi začal cez Slovenské farmárske družstvo postupne skupovať podiely vo vybraných poľnohospodárskych podnikoch. Tieto farmy scelil a dal pod jednotné vedenie. Jeho družstvo hospodári na viac ako 25-tisícoch hektárov pôdy a patrí medzi lídrov v poľnohospodárskej prvovýrobe.      

01 - Modified: 2024-04-24 16:47:31 - Feat.: - Title: Prichádzajú zmeny pre farmárov. Europarlament schválil revíziu spoločnej európskej poľnohospodárskej politiky 02 - Modified: 2024-04-24 16:00:00 - Feat.: - Title: Farmári mesiace krachujú, teraz ich Ficova vláda chce vytrhnúť z krízy. Pripravila pre nich bezúročné pôžičky 03 - Modified: 2024-04-16 07:48:14 - Feat.: - Title: „Najťažší rok v histórii“. Na farmárov sa valia exekúcie, koniec zvažuje aj šéf známej organizácie 04 - Modified: 2024-04-11 12:05:37 - Feat.: - Title: Maďarsko sprísňuje kontrolu ukrajinských dovozov, chce podporiť miestnych farmárov 05 - Modified: 2024-04-04 17:54:03 - Feat.: - Title: Kauzy exprezidentov: Gašparovič odmietal vymenovať generálneho prokurátora, Kisku dobehli daňové podvody
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 11:05