StoryEditor

Notári odľahčili súdy od dedičstiev

06.06.2018, 00:00
Na viacero noviniek v dedičských konaniach upozorňujú členovia prezídia Notárskej komory Martin Selecký a Katarína Valová.

Prípady dedičstva zaťaženého dlhmi sa podľa Martina Seleckého, člena Prezídia Notárskej komory, zväčša rozlišujú podľa toho, či ide o dedičstvo po poručiteľovi, ktorý pracoval ako zamestnanec, alebo či nejde o podnikateľa. „Výsledkom dnešnej doby ľahko dostupných úverov, pôžičiek, rôznych bankových a nebankových subjektov a nákupov na splátky je aj veľké zadlženie firmy. Táto skutočnosť sa logicky musí premietnuť aj do konania o dedičstve, kde sa súdny komisár čoraz častejšie stretáva s dedičstvom zaťaženým dlhmi, pričom býva prihlásených viacero pohľadávok, či už samotnými veriteľmi, ich splnomocnenými zástupcami, alebo súdnymi exekútormi,“ vraví Selecký.


Ako pripomína notár, dedič zodpovedá za dlhy poručiteľa len do výšky ceny nadobudnutého dedičstva, ktoré naňho prešlo poručiteľovou smrťou. Zároveň upozorňuje na nový zákon, ktorým je Civilný mimosporový poriadok, ako aj na veľkú novelu Exekučného poriadku. „Tie zaviedli pomerne rozsiahle zmeny vo vzťahu medzi likvidáciou dedičstva a už prebiehajúcim exekučným konaním,“ upozorňuje Selecký.


Prihlasovanie pohľadávok
Pohľadávky prihlasované súdnymi exekútormi do dedičského konania sú rôznorodé. Niektorí prihlasujú pohľadávku aj za oprávnenú osobu, v prospech ktorej je vedená exekúcia, niektorí len trovy exekúcie. Typickým problémom pri prihlasovaní pohľadávok v rámci dedičského konania je podľa Seleckého častý výskyt duplicitne prihlásenej pohľadávky, a to samotným veriteľom a taktiež súdnym exekútorom, ktorý bol poverený výkonom exekúcie a vymáha pohľadávku v prospech veriteľa.


„Častým javom je aj to, že pohľadávku do dedičského konania za veriteľa prihlási len súdny exekútor, zatiaľ čo samotný veriteľ nie. S takto prihlásenými pohľadávkami je potrebné sa vysporiadať obzvlášť v prípade, ak dedičské konanie dospeje do štádia likvidácie, keď sa majetok patriaci do dedičstva speňaží a následne sa uspokoja...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 09:41:14 - Feat.: - Title: Tesla trvá na mnohomiliardovej odmene pre Elona Muska, ktorú zamietol súd v Spojených štátoch 02 - Modified: 2024-04-18 11:00:00 - Feat.: - Title: Muž tvrdil, že je jasnovidec, ľudí pripravil o takmer 200 miliónov dolárov. 10-ročné väzenie vo svojej budúcnosti ale nevidel 03 - Modified: 2024-04-16 08:08:29 - Feat.: - Title: Kauza herca Baldwina, ktorý pri nakrúcaní zastrelil kameramanku, má dohru. Do väzenia však nejde on, ale niekto úplne iný 04 - Modified: 2024-04-12 14:44:31 - Feat.: - Title: Obžalovaná „grófka“ Rošková prišla na súd. Prokurátor navrhol nižší trest aj pre jej bezúhonnosť 05 - Modified: 2024-04-14 08:00:00 - Feat.: - Title: Na škole zastrelil štyroch spolužiakov, no odsúdili jeho rodičov. O úmysloch svojho syna vedeli, no nijako nezasiahli
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 01:21