StoryEditor

Sulíkova SaS kritizovala Danka: Zaradil sa medzi extrémistov. Využíva Rusko pri snahe ničiť demokratické inštitúcie

05.06.2018, 11:08
Autor:
TASRTASR
SaS žiada ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka a premiéra Petra Pellegriniho, aby k Dankovi zaujali jasné odmietavé stanovisko.

Opozičná parlamentná strana SaS vyzýva premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) a ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka (nominant Smeru-SD), aby zaujali odmietavé stanovisko k proruskej zahraničnopolitickej orientácii predsedu Národnej rady SR Andreja Danka (SNS).

SaS to uviedla v utorok v tlačovej správe, ktorou reaguje na pondelkové (4.6.) vystúpenie šéfa parlamentu v ruskej Štátnej dume.

Sulíkove obavy

Podľa predsedu SaS Richarda Sulíka je počínanie predsedu parlamentu v rozpore s oficiálnou zahraničnopolitickou líniou vlády.

Obáva sa tiež, že Danko tým ohrozuje ekonomické a bezpečnostné záujmy Slovenska vrátane jeho ústavného zriadenia. „Žiadame ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka a premiéra Petra Pellegriniho, aby k nemu zaujali jasné odmietavé stanovisko,“ uviedol.

​Návštevami ruského parlamentu a výrokmi na jeho pôde sa Andrej Danko zaradil k európskym extrémistom, ktorí Rusko využívajú ako ekonomickú a technickú základňu pri svojich snahách ničiť demokratické inštitúcie a liberálny poriadok demokratickej Európy, domnieva sa poslanec Národnej rady SR a tímlíder SaS pre zahraničnú politiku a politický systém Martin Klus.

Predseda parlamentu žije podľa opozičnej strany v predstave, že Rusko je veľká slovanská krajina a Slovensko ako malá, tiež prevažne slovanská krajina, sa na tejto historickej rodovej báze musí Rusku zaliečať.

„Tento pohľad je však od základu chybný a nebezpečný, lebo zahraničná politika moderných štátov vychádza v prvom rade z bezpečnostných a ekonomických záujmov, a nie zo spolupatričnosti k dávnej kmeňovej štruktúre,“ upozornila strana v tlačovej správe.

Bez silného Ruska nie je možný svetový mier

Predseda Národnej rady sa v pondelok v Moskve zúčastnil na Medzinárodnom fóre pre rozvoj parlamentarizmu. Na podujatí, ktoré sa konalo z iniciatívy predsedu ruskej Štátnej dumy Viačeslava Volodina, vystúpil ako jeden z úvodných rečníkov.

V prejave Danko zopakoval vlaňajšie vyhlásenie v ruskej Štátnej dume: "Bez silného Ruska nie je možný svetový mier."

Kritizoval tiež hospodárske sankcie voči Rusku, ktoré podľa neho nie sú a nikdy nebudú riešením. Tým je podľa neho len otvorený dialóg, priateľstvo, láska a porozumenie. "Buďme hrdí na svoj štát a urobme všetko pre to, aby sme mali dobré vzťahy aj s Rusmi, Američanmi a Číňanmi," dodal neskôr.

Ministerstvo zahraničných vecí ústami svojho hovorcu Petra Suska reagovalo na pondelkový prejav Danka vyhlásením, že ho predseda Národnej rady nekonzultoval s rezortom diplomacie.

Pozrite si vystúpenie Andreja Danka v ruskej Dume z novembra minulého roka:

01 - Modified: 2024-04-24 14:11:22 - Feat.: - Title: PS kritizuje zákon o telerozhlase, hovorí o účelových zmenách 02 - Modified: 2024-04-24 12:53:13 - Feat.: - Title: V RTVS má rapídne pribudnúť reklama. Nebudú sa prerušovať filmy, ubezpečuje Michelko 03 - Modified: 2024-04-24 14:51:34 - Feat.: - Title: Mazák na výbore k svojmu odvolaniu: Rebelujem, lebo to, čo robíte, nie je správne 04 - Modified: 2024-04-23 10:54:22 - Feat.: - Title: SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve 05 - Modified: 2024-04-22 16:13:48 - Feat.: - Title: Očista Harabinom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 06:34