StoryEditor

Európska prokuratúra sa už formuje

05.06.2018, 00:00
Stíhať má trestné činy, ktoré poškodzujú finančné záujmy Európskej únie. Niektoré štáty tlačia na to, aby stíhala aj organizovaný zločin, vrátane terorizmu. O poslaní Európskej prokuratúry, ktorej orgány sa v súčasnosti ešte len kreujú, hovoríme s Annou Ondrejovou, prokurátorkou Generálnej prokuratúry.

Čo podnietilo Európsku úniu vytvoriť spoločnú Európsku prokuratúru?
Diskusie o zriadení Európskej prokuratúry sa vedú už viac ako dvadsať rokov. Pôvodcom myšlienky bol Úrad pre finančnú kontrolu Európskej komisie a jej hlavným cieľom je zvýšiť úroveň ochrany finančných záujmov Európskej únie. Ročný rozpočet EÚ predstavuje okolo 150 miliárd eur a odhaduje sa, že až 10 percent výdavkov realizovaných prostredníctvom fondov sa použije v rozpore s európskym právom. Skracované sú aj príjmy EÚ, napríklad formou podvodov s DPH. To bol dôvod, prečo Lisabonská zmluva zmocnila Radu EÚ, aby vytvorila Európsku prokuratúru, s cieľom bojovať proti trestnej činnosti, ktorá poškodzuje finančné záujmy Únie. K jej zriadeniu došlo nariadením Rady EÚ z 12. októbra 2017, ktorým sa vykonáva posilnená spolupráca na účely zriadenia Európskej prokuratúry.


Ak sa o tom diskutuje už 20 rokov, prečo Európska prokuratúra nevznikla už skôr?
Zjednodušene povedané, chýbala na to politická vôľa ak nie všetkých členských štátov, tak aspoň ich významnej väčšiny. Možno aj preto, že Únia nedokázala presvedčivo vyargumentovať, že postup národných prokuratúr je málo účinný a že vytvorenie Európskej prokuratúry bude pre ochranu spoločného rozpočtu prínosom. Okrem toho, nie všetky členské štáty podporujú rozširovanie právomoci Európskej únie.


Ani teraz sa nezapojili všetky členské štáty a Európska prokuratúra vznikla len formou tzv. posilnenej spolupráce. Z akého dôvodu sa do nej niektoré štáty nezapojili?
Dosiaľ oznámilo, že sa chce zúčastniť na posilnenej spolupráci na účely vytvorenia Európskej prokuratúry 21 z celkovo 28 členských štátov. Sedem členských štátov sa zatiaľ nepridalo. Dôvody sú rôzne. Spojené kráľovstvo z Únie odchádza. Niektoré štáty majú ústavné pravidlá, ktoré im bránia odovzdať vyšetrovacie právomoci na svojom území niekomu inému. Najčastejšie sú to však vnútropolitické dôvody, súvisiace s postojom k vlastnej suverenite a k posilňovaniu kompetencií Únie.


Hlavným cieľom Európskej prokuratúry je teda ochrana finančných záujmov Únie, ale nebude mať aj iné ciele? Nezapojí sa aj do boja proti terorizmu?
Zmluva o fungovaní Európskej únie zmocňuje Európsku radu, aby prijala rozhodnutie o rozšírení p...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 03:54