StoryEditor

Množiarne nebudú zdanené a to je problém, priznáva právnička zo Zvieracieho ombudsmana

28.05.2018, 18:23
Zákon "Zviera nie je vec" niektoré veci nerieši dostatočne, priznáva právnička Stanová.

Poslanci v Národnej rade schválili, že zviera nie je vec a vďaka novele zákona o veterinárnej starostlivosti sa v občianskom zákonníku chápe ako cítiaca bytosť. Opäť sa zavádza aj povinné čipovanie psov.

To môže podľa Zuzany Stanovej z iniciatívy Zvierací ombudsman rozpoznať množiteľov od seriózneho chovateľa. V rozhovore HNtelevíziu Stanová povedala aj o opatreniach, ktoré sa do novely nedostali.

Nové pravidlá v zákone o veterinárnej starostlivosti sa dotknú najmä cirkusov. "V prípade cirkusov bude zákonom zakázané používať divo žijúce zvieratá, respektíve, to bude podliehať špeciálnemu povoleniu a nebude to automatické ako teraz,“ vyjadrila sa v rozhovore pre HNtelevíziu odborníčka na trestné právo.

Kto je Zvierací obmudsman?

Zvierací ombudsman je iniciatíva Aliancie združení na ochranu zvierat, ktorá funguje od roku 2013 a zastupuje 16 ochranárskych organizácií na celom Slovensku. Jej cieľom sú systémové zmeny v ochrane zvierat na úrovni legislatívy, výkonu i občianskej informovanosti tak, aby výrazne poklesol počet týraných, opustených a nechcených zvierat.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
09. máj 2024 09:49