TASR/Marko Erd
StoryEditor

Ochranári reagujú na prijatie zákona "zviera nie je vec": Je to historický pokrok

25.05.2018, 13:51
Autor:
TASRTASR
​Iniciatíva Zvierací ombudsman zároveň žiada prezidenta, aby zákon čo najskôr podpísal.

Novela zákona o veterinárnej starostlivosti, ktorá definuje zviera predovšetkým ako cítiacu bytosť, môže pomôcť odbremeniť plné útulky a znížiť počty týraných a nechcených zvierat. Myslia si to mimovládne organizácie (MVO) združené v iniciatíve Zvierací ombudsman.

"Je to mimoriadny a historický pokrok pre Slovensko, za ktorý sme spolu s ďalšími organizáciami bojovali viac ako desať rokov," vyjadrila sa odborníčka na trestné právo v oblasti zvieracej agendy Zuzana Stanová. Verí, že zákon odštartuje pozitívne zmeny. Podľa nej ide o dôkaz, že snahy mimovládneho sektora v legislatívnej oblasti môžu byť úspešné.

Parlament schválil zákon "Zviera nie je vec":

Iniciatíva zároveň žiada prezidenta, aby zákon čo najskôr podpísal. "Odmietame politikárčenie. Určite si radikálne zlepšenia zaslúžia aj iné oblasti nášho života, napríklad ochrana žien a detí pred domácim násilím, ale to neznamená, že správne je zastaviť všetky ostatné iniciatívy a čakať," konštatovala Stanová, ktorá sa zvieracej legislatíve venuje od roku 2007.

Slovensko má podľa nej aj ďalšie zákony, ktorých kontrolou dodržiavania zo strany štátnej správy, orgánov činných v trestnom konaní alebo ďalších kompetentných sa situácia môže radikálne zmeniť. Ide totiž o komplex legislatívnych noriem a nemožno prijatie alebo neprijatie jedného zákona vytrhnúť z celého systému. 

Oľga Beckerová z kancelárie zvieracieho ombudsmana potvrdila, že po takomto zákone verejnosť volala už dlhší čas. "Chcem veriť, že novela umožní lepšiu vymožiteľnosť práva a zlepší život zvieratám. To, že zviera nie je vec, je konečne na papieri, ale na Slovensku je množstvo ľudí, ktorí to vedia už dávno," podotkla.

Novelu zákona v stredu (23.5.) schválila Národná rada SR. Zavádza povinné čipovania psov, umožňuje rozšírenie právomocí veterinárnych inšpektorov a prináša opatrenia proti nelegálnym množiteľom. Právna norma mení aj prístup k cirkusovým zvieratám.

01 - Modified: 2024-04-04 07:56:41 - Feat.: - Title: Obľúbená vegánska alternatíva má problém. Pri výrobe kokosového mlieka majú dodávatelia týrať zvieratá 02 - Modified: 2024-02-06 11:01:46 - Feat.: - Title: "Politická trafika." KDH aj PS kritizujú menovanie Matečnej za štátnu tajomníčku envirorezortu 03 - Modified: 2024-02-06 09:53:35 - Feat.: - Title: Exministerka Matečná je novou štátnou tajomníčkou envirorezortu. Nie som vyšetrovací orgán, reaguje Taraba 04 - Modified: 2024-01-31 12:00:00 - Feat.: - Title: Ohavné činy Rusov. V okupovanej Chersonskej oblasti zabíjajú zvieratá a hrdo s nimi pózujú 05 - Modified: 2024-01-15 13:10:38 - Feat.: - Title: Kuriózny prípad u našich susedov. Poliakovi hrozia tri roky väzenia za to, že zničil lastovičie hniezdo
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 10:07