Zavraždený novinár Ján Kuciak s priateľkouTASR/L. Grinaj
StoryEditor

Polícia vyšetrovanie spackala, tvrdí Kuciakov otec. V hre je albánska stopa

24.05.2018, 10:24
Kriminalisti opúšťajú domnienku, že Kuciaka zavraždila talianska 'Ndrangheta, najnovšie okrem iného podozrievajú albánsku mafiu.

Otec zavraždeného novinára Jozef Kuciak kritizuje políciu za priebeh vyšetrovania. Podľa neho hrozí znehodnotenie niektorých dôkazov. Prokuratúra chyby potvrdila. Český denník MF DNES tiež zistil, že sa zúžil okruh vyšetrovacích verzií. Kriminalisti opúšťajú domnienku, že Kuciaka zavraždila talianska 'Ndrangheta, najnovšie okrem iného podozrievajú albánsku mafiu.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár zhruba pred dvoma týždňami informoval na brífingu o výsledkoch preskúmania spisových materiálov súvisiacich s posledným článkom Jána Kuciaka:

"Od začiatku hovorím, že keby to urobila mafia, zabila by ich inak. Trebárs by vyhodili auto s nimi do povetria," opisuje tlmeným hlasom Jozef Kuciak, ktorého syna a jeho priateľku zabil neznámy vrah 21. februára.

Vyšetrovatelia mu čiastočne dávajú za pravdu. Pôvodnú verziu, s ktorou polícia pracovala od nájdenia tiel, že oboch zabil nájomný vrah pre taliansku mafiu 'Ndranghetu, o ktorej Kuciak písal, už považuje podľa spisu za veľmi okrajovú.

Namiesto toho však policajti preverujú niekoľko vplyvných slovenských podnikateľov a oligarchov, o ktorých podvodoch najmä s dotáciami a DPH Kuciak písal v iných textoch. A najnovšie hovorí, ako zistila MF DNES, aj o albánskej mafii.

"Pracovali sme aj na kauze, ktorá sa dotýkala albánskej mafie," potvrdzuje pre MF DNES česká novinárka Pavla Holcová, ktorá na poslednom texte Jána Kuciaka spolupracovala.

Podľa informácií MF DNES spomínajú vyšetrovatelia Albáncov preto, že jeden z Talianov podozrivých z napojenia na mafiu, o ktorom Kuciak v texte písal, Antonino Vadala, obchodoval s Albáncami macedónskeho pôvodu, konkrétne s nimi vyvážal dobytok do Turecka.

Rovnako ako on aj oni poberali štátne dotácie a nárokovali si vratky DPH. A aj oni boli podozriví z podvodov a zaujímala sa o nich pred dvoma rokmi Národná kriminálna agentúra NAKA. Polícia vyšetrovanie nakoniec prekvapivo zastavila s tým, že sa podvod nestal.

Lekárka manipulovala s telami, myslí si právnik pozostalých

Vražda novinára, ktorá spôsobila na Slovensku politickú krízu, sa tým ešte viac zamotáva. Najmä preto, že vyšetrovatelia urobili v prvých minútach po nájdení tiel veľa chýb.

Jozef Kuciak si tento týždeň prečítal prvú časť vyšetrovacieho spisu. Utvrdilo ho to v tom, že polícia vyšetrovanie spackala. Niektoré dôkazy z miesta činu nezaprotokolovala, iné dohľadávali znalci len z fotografií. "S Jánovým telom niekto hýbal ešte predtým, ako došlo k obhliadke miesta činu kriminalistov. Bol v neprirodzenej polohe a nikto nie je schopný vysvetliť prečo," hovorí.

"Ešte pred obhliadkou miesta činu pravdepodobne lekárka z rýchlej záchrannej služby manipulovala s telami na pokyn polície, čo je neprípustné, pretože tým sa mohli zničiť niektoré stopy," hovorí právnik Daniel Lipšic, ktorý rodinu Kuciakových zastupuje.

"Iné stopy zase neboli zadokumentované a znalci ich identifikovali až následne z fotodokumentácie," dodáva. O aké dôkazy sa presne jedná, nechce bližšie špecifikovať, aby nenarušil vyšetrovanie.

K úniku informácií už nedochádza, tvrdí prokuratúra

Bývalý minister vnútra a spravodlivosti podal sťažnosť na generálnu prokuratúru kvôli únikom informácií zo spisu. K nemu majú mať prístup len vyšetrovatelia a dohliadajúci prokurátor. "Informácie boli poskytnuté neoprávneným osobám. Hrozí, že únik informácií bude mariť vyšetrovanie. Únik bol medzi policajtmi, išlo to (informácie) k nadriadeným funkcionárom policajného zboru," povedal MF DNES Lipšic.

Polícia k týmto obvineniam mlčí, dosluhujúci policajný prezident Tibor Gašpar odkazuje všetky otázky ohľadom vraždy novinára na prokuratúru. Úrad špeciálnej prokuratúry chyby aj úniky zo spisu potvrdil. Chyboval podľa neho vyšetrovateľ Krajského riaditeľstva policajného zboru z Trnavy, ktorý robil obhliadku miesta činu.

"Vo vzťahu k vyšetrovateľovi Krajského riaditeľstva Policajného zboru Trnava, ktorý vo veci vykonával prvotné úkony na mieste činu, najmä obhliadku miesta činu, boli pri výkone dozoru prokurátora zistené niektoré nedostatky, na ktoré prokurátor bezodkladne reagoval. Vzhľadom na to, že uvedený vyšetrovateľ už nie je vo veci činný prokurátor nemôže vykonať vo vzťahu k nemu žiadne ďalšie opatrenia. V súčasnosti Úrad špeciálnej prokuratúry nedisponuje informáciou, ktorá by nasvedčovala podozreniu z úniku informácií smerom k funkcionárom Policajného zboru. Pokiaľ by dozorujúci prokurátor zistil, že informácie z vyšetrovacieho spisu boli sprístupnené zákonom neoprávnenej osobe, bezodkladne bude vo veci konať," povedala hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Aj generálny prokurátor Jaromír Čižnár už pred niekoľkými týždňami vyhlásil, že k vyšetrovaciemu spisu majú mať prístup podľa zákona len prokurátori a vyšetrovatelia. "Nikto iný nie je orgán činný v trestnom konaní. Ak sa (policajní funkcionári) dostávajú k informáciám, tak sa dostávajú do rozporu so zákonom," vyhlásil Čižnár.

Desať vyšetrovacích verzií

Hoci prokuratúra teraz nechce komentovať, koľkými vyšetrovacími verziami vraždy sa policajti zaoberajú, podľa informácií MF DNES ich je stále cez desať. Niekoľko z nich je ale podobných a podozrenie sa týka podnikateľov, o ktorých Kuciak písal pre web aktuality.sk. "Je tam niekoľko týchto verzií, pretože Ján Kuciak písal o viacerých slovenských oligarchoch, ktorí sú napojení na vedenie policajného zboru alebo vládnucu stranu," dodal Lipšic.

Pozostalí teraz riešia aj nepríjemnosti kvôli dedičstvu. Na dom vo Veľkej Mači, ktorý si mladý pár kúpili vlani v lete, mali mať dlh 57 tisíc eur. Banka teraz ale po rodinách chce oveľa viac peňazí- 87 tisíc eur.

"Neviem, kde vzali sumu 87 tisíc eur. Zostala som z toho v šoku. Ja viem o tom, že mali mať hypotéku 37 tisíc eur a spotrebiteľský úver vo výške 14 tisíc eur, za ktorý kupovali vybavenie ako napríklad obklady a veci do kúpeľne," krúti hlavou matka zavraždenej Martiny Kušnírovej.

Dom, na ktorého vráta aktivista iniciatívy občanov Zabudnuté Slovensko Patrik Dubovský nastriekal žltým sprejom nápis "Láska je silnejšia ako zlomoc" a iniciály J + M, chcú pozostalí predať. Kúpiť ho plánuje skupina umelcov okolo kazateľa Daniela Pastirčák, hudobníka Michala Kocába a výtvarníka Petra Kalmusa.

01 - Modified: 2024-04-05 12:09:15 - Feat.: - Title: Prokuratúra má preskúmať postup OČTK v kauze Ezechiel 7, kde sú obvinení aj Gašpar či Bödör 02 - Modified: 2024-03-25 13:56:19 - Feat.: - Title: Poslanec PS žiada generálnu prokuratúru o vysvetlenie konania pri rušení ÚŠP 03 - Modified: 2024-03-20 08:20:33 - Feat.: - Title: Žilinka nebude reagovať na vyhlásenia politikov, avizuje prijatie opatrení 04 - Modified: 2024-03-19 11:33:23 - Feat.: - Title: Šimečka hovorí, že generálny prokurátor koná proti záujmom spravodlivosti 05 - Modified: 2024-03-18 13:04:16 - Feat.: - Title: Lipšic a ďalší prokurátori z ÚŠP sa dozvedeli, kde na generálnej prokuratúre skončia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 23:31