StoryEditor

Ministerka Matečná zostáva vo funkcii. Poslanci jej vyslovili dôveru

24.05.2018, 09:00
Parlament vyjadril dôveru ministerke pôdohospodárstva Gabriele Matečnej.

Za odvolanie Matečnej z funkcie ministerky pôdohospodárstva hlasovalo 60 poslancov, proti bolo 70. Zdržali sa štyria poslanci.

Po vyše desaťhodinovej rozprave šéfku rezortu pôdohospodárstva podľa očakávania podržali všetci prítomní poslanci SNS a Mosta-Híd. Proti bola aj väčšina Smeru-SD, zdržali sa Marek Maďarič a Vladimír Matejička. Za vyslovenie nedôvery hlasovali poslanci SaS, OĽaNO, Sme rodina, ĽSNS a väčšina nezaradených. Peter Marček a Peter Holúbek (obaja nezaradení) sa zdržali.

Opozícia chcela Matečnú odvolať, lebo ju viní z toho, že zaviedla nekalé praktiky do prerozdeľovania finančných prostriedkov určených pre Slovensko v rámci Spoločnej poľnohospodárskej politiky. Poslanci jej zároveň vyčítali, že ešte ako generálna riaditeľka Slovenského pozemkového fondu (SPF) zaviedla podvodné praktiky, o čom "existujú nespochybniteľné dôkazy".

Podpredsedníčka NR SR Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) zhrnula, že Matečná je zodpovedná za subvenčné podvody, na základe ktorých boli poskytnuté agrodotácie na vybetónované plochy, za neoprávnené vyplácanie platieb na cudzie pozemky, za poskytovanie dotácií výpalníkom a rôznym organizovaným skupinám, za likvidáciu viacerých samostatne hospodáriacich roľníkov, za to, že podporovala podvodné praktiky ešte aj ako šéfka SPF a napokon nesie plnú vinu za krízu v agrorezorte, lebo je neoddeliteľnou súčasťou agrochobotnice.

Matečná všetky obvinenia odmietla, označila ich za účelové a klamstvá. Opozičných poslancov sa pýtala, čo oni urobili pre napredovanie slovenského poľnohospodárstva a pre to, aby odhalili pôsobenie talianskych skupín na východe Slovenska. "Kým my riešime konkrétne problémy, opozícia zvoláva tlačovky a hovorí, aké je všetko zlé. Ide o snahu za každú cenu škandalizovať a znevažovať slušných ľudí, farmárov. Kde ste boli doteraz? Čo konkrétne ste urobili pre to, aby sa naše poľnohospodárstvo posunulo dopredu? Ako je možné, že ste neodhalili pôsobenie talianskych skupín?" obrátila sa na opozičných poslancov ministerka. Podľa nej opozícia nemá skutočnú snahu pomôcť farmárom.

V téme talianskych podnikateľov Matečná podľa vlastných slov nemá čo tajiť. Upozornila, že nájomné zmluvy s Rodovcami boli podpísané pred 15 rokmi. Poukázala, že za ministrovania Zsolta Simona (nezaradený) dostali osoby, o ktorých opozícia hovorí ako o talianskych mafiánoch, "pol miliardy slovenských agrodotácií".

"Bol to najvyšší objem, ktoré títo talianski farmári na Slovensku dostali," vyhlásila Matečná. Skritizovala aj ďalších opozičných poslancov, ktorí podľa nej preukazujú absolútnu neznalosť z poskytovania dotácií aj pozemkového práva.

V parlamente odvolávajú ministerku Matečnú 21:29 Matečná zostáva vo funkcii Za jej odvolanie hlasovalo 60 poslancov. 21:17 Hlasovanie Po 10 minútovej prestávke nasleduje hlasovanie. 21:09 O záverečné slovo požiadala navrhovateľka Lucia Nicholsonová. 21:07 V pléne vystúpila ministerka školstva Lubyová, ktorá kritizovala Remišovú, že jej do úst vkladá slová, ktoré nikdy nepovedala.  20:41 Veronika Remišová hovorí, že Pôdohospodárska platobná agentúra kŕmi albánsku mafiu. 20:25 V rozprave vystupuje Igor Matovič. "Dali ste si motto hrdo, odborne a slušne, ale robíte drzo, odporne a nemorálne," hovorí Matovič o strane SNS. 20:11 Ján Budaj hovorí, že sa tu vytvoril systém, ktorý sa vytrhol svojmu účelu. Preto je podľa neho rétorika opozície tvrdšia ako v minulosti. 19:19 Ústne sa do rozpravy prihlásilo osem poslancov. 19:03 V rozprave vystupuje posledný písomne prihlásený poslanec Eduard Heger z OĽaNO. 18:29 Hrnčiar reaguje na Matoviča Podpredseda NR SR Andrej Hrnčiar kritizuje Igora Matoviča, ktorý ho obvinil, že vybavil dotácie pre svojich známych. Hrnčiar považuje Matovičove slová za klamstvo. 17:44 „Ja som to nebol schopný počúvať, čo tu tá žena rozprávala. Panebože," ďalej kritizuje Matečnú Matovič. 17:43 "Slovenská národná straka" "Slovenská národná straka," hovorí o poslancoch SNS Matovič. 17:41 "Viete koľko životov máte na svedomí? A táto ženská sa tu nehanbí hodinu blabotať a rozprávať pomaly o dojení kráv," ostro kritizoval Matovič Matečnú. 17:36 Matovič: Hanba vám Vás trápi len to, že sa to dozvedia ľudia. Hanba vám, páni a dámy, kritizuje Matovič. 17:34 Matovič v pléne poukazuje na pozemky vedľa Ivánky pri Dunaji. Patria bývalému susedovi Roberta Fica, podnikateľovi Sýkorovi.

17:32 V pléne vystupuje Igor Matovič. Dá sa čakať ostrá kritika Matečnej. 17:24 "Neviem si predstaviť zo strany štátneho orgánu zákernejší spôsob budovania korupčného podhubia ako je tento," tvrdí Remišová. 17:23 "Dnes by som chcela počuť výsledky preverovania týchto prípadov. Doteraz sme nepočuli od pani ministerky žiadne vyjadrenie ku kauze Babindol, nepočuli sme od orgánov činných v trestnom konaní, či začali preverovať indície o nitrianskej skupine a jej prepojeniach," skonštatovala Remišová. 16:14 V pléne vystupuje poslankyňa OĽaNO Veronika Remišová, ktorá je veľkou kritičkou ministerky Matečnej. 16:06 „Vydierate médiá a verejnosť tým, že sa schovávate za zdravotný stav svojho otca. Je to hanba," odkázala Nicholsonová Matečnej. 16:04 „Je to vrchol arogancie a politického divadla" „Je to vrchol arogancie a politického divadla. Vy ste sa v prejave bohorovne prirovnali k Einsteinovi." 16:02 Matovič o Matečnej: Ste burinou pôdohospodárstva „Rozhádzali ste, a rozflákali ste desiatky miliónov, vy ste hlava pozemkovej mafie. Ste burinou pôdohospodárstva, môže sa tu usmievať koľko chcete," obul sa do Matečnej šéf OĽaNO Igor Matovič. 15:52 "Keď raz budeme mať šancu dostať sa k dôkazom, tak potom uvidíte," odkázal Baránik Matečnej. 15:50 „Nevychvaľujte sa. To je vaša povinnosť," „Nevychvaľujte sa. To je vaša povinnosť," reagoval zvýšeným hlasom poslanec SaS Alojz Baránik na obhajobu Matečnej. 15:48 „Ste majsterkou pretvárky a pijár" „Ste majsterkou pretvárky a pijár," odkázal Zemanová Matečnej 15:48 Remišová vo faktickej poznámke vyvrátila celú obhajobu Matečnej. Pridala sa k nej aj poslankyňa SaS Anna Zemanová. 15:25 Matečná odkazuje opozícii, že jej kroky svedčia o neznalosti legislatívy. 15:14 V téme talianskych podnikateľov nemáme čo tajiť.Práve naopak, hovorí Matečná. 15:12 Gabriela Matečná pri obhajobe vôbec nehovorí o podozreniach z machinácií s pôdou. Obhajuje sa skôr tým, že jej rezort urobil. Spomenula aj sadenie stromčekov. 15:04 "Gabriela Matečná sklamala vo funkcii ministerky pôdohospodárstva, lebo o viac ako mafiánske praktiky na poliach sa zaujímala o vlastnú publicitu a situáciu hrubo podcenila. Je hluchá voči sťažnostiam utláčaných farmárov. Neurobila nič, aby skrížila cestu podvodníkom s agrodotáciami," vyhlásila Zemanová. 14:54 Matečná sa teraz v pléne bráni tým, že vymenúva veci, ktoré ministerstvo urobilo pre lepšiu kvalitu potravín. 14:48 Matečná sa obhajuje Matečná sa v pléne obhajuje a tvrdí, že opozícia nič neurobila. "Kde ste boli doteraz? Čo ste urobili preto, aby sa naše poľnohospodárstvo pohlo dopredu." 14:45 Matečná tvrdí, že keď nastupovala do funkcie, málokto mal záujem o túto funkciu. "Áno, je to tak."
14:44 V pléne vystupuje ministerka Matečná. 14:37 „Matečná zlyhala nielen odborne, ale aj ľudsk, keď nechala farmárov doslova zlikvidovať," tvrdí poslankyňa SaS Lucia Nicholsonová. 14:31 V pléne je aj Pellegrini Okrem Zemanovej vystúpi v ústnej rozprave ešte šesť poslancov. V sále je aj premiér Peter Pellegrini.
14:13 Mimoriadna schôdza pokračuje, v pléne vystupuje poslankyňa SaS Anna Zemanová. 14:12 Remišová vysvetľuje, prečo žiada Matečnej koniec 12:07 V parlamente je dvojhodinová prestávka. Rokovanie bude pokračovať o 14:00 hod. 11:52 Nemôžeme sa tváriť, že všetko je v poriadku, hovorí Pčolinský "Ak niekto tvrdí, že všetko je v poriadku a nevidí dôvod na vyvodenie zodpovednosti, tak musí byť politicky slepý," vyhlásil poslanec hnutia Sme Rodina. 10:56 V rozprave vystupuje Martin Fecko Poslanec OĽaNO Fecko číta listy pracovníkov, voči ktorým Matečná vyvodila personálnu zodpovednosť. 10:43 Paška: Zmluvy nie sú nové Podpredseda SNS Jaroslav Paška tvrdí, že zmluvy, o ktorých hovorila Nicholsonová boli aktualizácie starých zmlúv a mohla ich preveriť aj Radičovej vláda. 10:36 Nicholsonová: Matečná podpísala zmluvy s firmami albánskej mafie Nicholsonová hovorí, že nie je možné, aby Matečná vo funkcii riaditeľky pozemkového fondu nevedela komu tieto zmluvy podpisuje. 10:33 Nicholsonová reaguje na Danka Slovo si opäť vzala podpredsedníčka NR SR, aby reagovala na vystúpenie Andreja Danka. "Všetky kauzy spojené s Matečnou vieme podložiť," tvrdí Nicholsonová. 10:25 Pčolinský hovorí o odbornosti SNS Poslanec Sme Rodina v reakcii na Dankove vystúpenie hovorí, že SNS nedokázala zo svojich 1000 členov vybrať troch ministrov. 10:11 Galko reaguje na Dankove vystúpenie Podľa poslanca SaS Galka rezort pôdohospodárstva riadia ľudia v pozadí. 10:08 Danko vyzýva na slušnosť "Verím, že túto zlú energiu zastavíme" hovorí predseda parlamentu. 10:07 Neurážajte ju ako ženu, bráni Danko ministerku Matečnú "Osobne útočíte aj na moju osobu," tvrdí Danko. 09:59 Danko: My sme nikdy na vás neboli osobní Opozícia útočí na ľudí, ktorí mi zachránili život. "Budem stáť za každým svojim ministrom, ktorý bude čeliť útokom," hovorí Andrej Danko. 09:55 O týchto veciach má rozhodovať polícia, tvrdí Danko Máte plné právo poukázať na problém, ale nemáte právo nikoho kriminalizovať, reaguje Danko na opozíciu. 09:53 Andrej Danko: Opozícii chýba vedomosť o problematike, do ktorej sa púštajú Nicholsonová má odvahu hovoriť o problémoch pôdohospodárstva, ale nikdy v tomto odvetví nepracovala, tvrdí predseda parlamentu. 09:43 V rozprave vystupuje minister životného prostredia László Sólymos Sólymos hovorí o úspechoch Matečnej vo funkcii ministerky pôdohospodárstva. Spomína napríklad otvorenie témy o dvojitej kvalite potravín, boj proti nelegálnej ťažbe dreva, podpora malých farmárov. 09:35 Matečná nemá morálne právo zastávať post ministerky, vyhlásila Nicholsonová "Ako opozícia sme priniesli dostatok dôkazov, tu už končí debata o politickej zodpovednosti, mala by byť vyvodená trestnoprávna zodpovednosť," hovorí podpredsedníčka NR SR Nicholsonová 09:29 Nicholsonová: Matečná podpísala zmluvy s firmami Diega Rodu Podľa Nicholsonovej ministerka Matečná podpísala štyri zmluvy s firmami, kde bol konateľom Diego Roda. 09:18 Matečná zastupuje oligarchov,nie poctivých farmárov, hovorí Nicholsonová Nicholsonová tvrdí, že dotácie v poľnohospodárstve idú oligarchom a na poctivých farmárov nezostáva.  09:14 Nicholsonová kritizuje Matečnú za kauzy agrodotácii Ministerka Matečná je zodpovedná za neoprávnené vyplácanie dotácii, tvrdí podpredsedníčka NR SR Lucia Nicholsonová. Spomína viaceré kauzy Matečnej vo funkcii riaditeľky Slovenského pozemkového fondu.

01 - Modified: 2024-04-25 16:46:35 - Feat.: - Title: Malatinec novelu o medveďoch podporuje, Stohlová ju nepovažuje za funkčnú a bezpečnú 02 - Modified: 2024-04-25 12:59:54 - Feat.: - Title: Nedostavil sa na vypočutie. Opozícia vyzvala prezidenta Finančnej správy, aby zodpovedal otázky na schôdzi 03 - Modified: 2024-04-25 06:32:09 - Feat.: - Title: Poslanci majú v tomto roku zarábať vyše 6600 eur. Žijúci mimo Bratislavy dostanú ešte viac 04 - Modified: 2024-04-24 07:30:33 - Feat.: - Title: Poslanci v stredu pokračujú v diskusii k neziskovým organizáciám 05 - Modified: 2024-04-23 14:53:10 - Feat.: - Title: Výbor chce od poslanca Hlasu Náhlika vysvetlenie k jeho majetkovým pomerom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 21:58