Jaromír ČižnárTASR/Martin Baumann
StoryEditor

Pellegrini reagoval na Čižnára: Hovoriť, že systém je chorý, je príliš odvážne

19.05.2018, 14:45
Autor:
TASRTASR
Podľa premiéra mnohé veci, ktoré sa mohli diať v roku 2016, sa už vzhľadom na zmenu legislatívy a mnohé opatrenia už v 2018 stať nemôžu.

Priestor na nekalé praktiky v slovenskom poľnohospodárstve sa "vytesňuje" a v súčasnosti sa nemôžu stať mnohé veci, ktoré sa stávali v minulosti.

Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nominantka SNS) by mala byť symbolom pozitívnych zmien v rezorte. V diskusnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy to povedal predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD).

"Neberiem názor generálnemu prokurátorovi. Musíme sa pozrieť, akého dáta sú tie mnohé spisy, ktoré preveruje prokurátor a kedy došlo k zneužitiu systému alebo nespravodlivému konaniu,” reagoval Pellegrini na slová generálneho prokurátora, ktorý vyhlásil, že nastavený systém v poľnohospodárstve je "chorý" a sú v ňom mechanizmy, ktoré malých farmárov "dusia" a ničia.

​Podľa premiéra mnohé veci, ktoré sa mohli diať v roku 2016, sa už vzhľadom na zmenu legislatívy a mnohé opatrenia už v 2018 stať nemôžu.

"Generálne hovoriť, že systém je chorý a veci nefungujú, je príliš odvážne,” vyhlásil Pellegrini, podľa ktorého sa priestor na nekalé praktiky "vytesňuje".

"Myslím si, že zodpovednosť za roky minulé, konanie alebo nekonanie v jednotlivých kauzách, má každý jeden ústredný orgán štátnej správy, ktorý tu je, pretože v reťazci nie sú len Slovenský pozemkový fond a Pôdohospodárska platobná agentúra. Je tu aj polícia, prokuratúra, ktorá dozoruje policajtov, a ak videla, že nekonajú, mala konať už dávno. A potom tu máme súdy, ktoré častokrát nerešpektujú ani vyšetrovanie polície, ani prokurátorov,” myslí si premiér.

Odmietol zhodnotiť podiel ministerky pôdohospodárstva Matečnej na diskutovaných problémoch v poľnohospodárstve a zdôraznil, že je nominantkou SNS, ktorá je za jej činnosť primárne zodpovedná.

"Ak reálne zlyhala, treba predložiť dôkazy," povedal predseda vlády, ktorý v konaní ministerky nezaznamenal veci spochybňujúce jej kompetenciu viesť rezort.

"Pani ministerka by teraz mala byť symbolom zmien a pripraviť ďalšiu sadu vážnych opatrení, ktoré ukážu, že takéto konanie sa viac na Slovensku diať nebude," uzavrel Pellegrini s tým, že jej úlohou je vylepšiť systém a zvrátiť tendencie, ktoré v ňom v minulosti boli.

01 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 02 - Modified: 2024-04-18 09:29:58 - Feat.: - Title: Ide o významný posun. Dôchodcovia ocenili návrh SNS ohľadom prenosu rekreačných poukazov seniorom 03 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 05 - Modified: 2024-04-13 14:06:52 - Feat.: - Title: Pellegrinimu zablahoželal k víťazstvu v prezidentských voľbách aj čínsky prezident
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 12:21