StoryEditor

Vláda nemá riešenie, lekári trvajú na štrajku

22.03.2006, 23:00
Hrozba štrajku zdravotníckych pracovníkov naďalej trvá. Ak im nezvýšia platy, prejdú do štrajkového režimu. Ako by to pocítil pacient? "Hoci by lekári ostali na svojich pracoviskách, pacientom budú poskytovať len akútnu a neodkladnú zdravotnú starostlivosť," avizuje predseda bratislavského Lekárskeho odborového združenia Marián Kollár.

Hrozba štrajku zdravotníckych pracovníkov naďalej trvá. Ak im nezvýšia platy, prejdú do štrajkového režimu. Ako by to pocítil pacient? "Hoci by lekári ostali na svojich pracoviskách, pacientom budú poskytovať len akútnu a neodkladnú zdravotnú starostlivosť," avizuje predseda bratislavského Lekárskeho odborového združenia Marián Kollár. Rovnakú formu odporu zvažuje aj Slovenský odborový zväz pracovníkov zdravotníctva a sociálnych služieb. "Ak vláda nie je ochotná vstúpiť do riešenia problémov, ktoré sa nahromadili v rezorte, po ďalšom kole kolektívneho vyjednávania zaujmeme stanovisko, ktoré môže viesť k štrajku," upozornil predseda zväzu Andrej Kučinský. Štrajk odborárov a zdravotníkov má svoje hranice - musia sa vyhnúť aktivitám, ktoré by ohrozili život a zdravie pacientov. Riaditeľ Fakultnej nemocnice v Bratislave Valerián Potičný považuje úvahy o ostrom štrajku za predčasné. "Stále rokujeme a najnovšie kroky smerujú k uzavretiu kolektívnej dohody vyššieho stupňa."

Vláda bez riešenia
Požiadavky zdravotníkov na zvýšenie platov sa včera dostali aj na rokovanie vlády - tá s konkrétnym riešením neprišla. Premiér Mikuláš Dzurinda sa budúci týždeň chystá prísť medzi zamestnancov bratislavskej Fakultnej nemocnice. O ostatných slovenských zdravotníkoch sa nezmienil. Už vopred ale oznámil, že ďalšie zvýšenie zdrojov v systéme zdravotníctva je neprípustné. "Vyjednávania o kolektívnych zmluvách stále prebiehajú. Nechcem do nich zasahovať, je to vec zamestnávateľov a zamestnancov, najmä nie pod tlakom ultimát," povedal premiér na margo otvoreného listu, ktorý dostal od Lekárskeho odborového združenia.

O sume nehovorili
Minister zdravotníctva Rudolf Zajac mal vláde predložiť prepočty, koľko by štát stálo zvýšenie miezd zdravotníkov o 21 percent, ako to požadujú odborári. Konkrétne čísla však ostávajú otázne aj po včerajšej vláde. "Neviem, či vôbec v takejto forme o aktuálnej situácii na vláde hovorili. Zaoberali sa tým len v rámci bodu ,rôzne´," dodal hovorca rezortu Karol Farkašovský. Premiér Dzurinda včera na priamu otázku, či existuje možnosť zvýšenia zdrojov v zdravotníckom systéme, zareagoval: "Je ťažké jednoznačne stanoviť, čo je dostatok zdrojov." Pripomenul, že v zdravotníctve "sa predsa zdroje zvyšujú každoročne".
Dzurinda verzus Fico
Dzurinda včera opakovane odmietol, aby sa zdravotníctvo zneužívalo na predvolebný boj - najmä keď podľa neho nie je iná alternatíva. Reagoval tým na vyjadrenia predsedu strany Smer-SD Roberta Fica o situácii v zdravotníctve. Ten okrem iného včera vyhlásil: "Aktuálne problémy v zdravotníctve ukazujú, že slovenskí zdravotníci a pacienti sa stali rukojemníkmi Dzurindovej vlády, zlyhania zdravotníckej reformy a neschopnosti Dzurindu priznať si zásadné chyby." Dzurinda tvrdí, že Fico sa snaží "ťažké tripartitné rokovania politicky zneužiť". Podľa Dzurindu nie je korektné vzbudzovať u ľudí nereálne očakávania, ktoré by v konečnom dôsledku viedli k zadlžovaniu v rezorte.
Premiér chce s lekármi na budúci týždeň diskutovať o stave slovenského zdravotníctva. "Mítingové ,dýchanky´ sú už dávno za nami," odkázal mu však odborársky šéf Kollár. Hoci ocenil, že premiér si príde vypočuť názory priamo z terénu, vopred ho upozorňuje - sľuby lekárom nestačia. "Preto ideme naďalej v režime, ako keby sme sa nedohodli."

Štrajky a protesty v zdravotníctve
september 2000
- traja členovia Lekárskeho odborového združenia pred budovou parlamentu držali tri dni hladovku za valorizáciu platov
máj 2001 - štrajkovali lekárnici, na týždeň zatvorili lekárne, išlo im o oddlženie najmä po skrachovanej zdravotnej poisťovni Perspektíva
máj 2001 - jednodňový protest zdravotníckych odborárov za lepšie platy v rezorte
júl 2001 - protestovali zamestnanci košických nemocníc formou jedného dňa neplateného voľna proti nesystémovým krokom v zdravotníctve
október 2001 - súkromní lekári vstúpili do dvojdňového štrajku - zatvorili ambulancie, čím protestovali proti cenovému návrhu
september 2003 - lekári sa pridali k celoslovenskému štrajku odborárov, ktorý sa však skončil fiaskom
november 2003 - pokračovali protesty lekárnikov a na hodinu sa k nim pridali zatvorením ambulancií aj lekári - špecialisti, protestovali tým proti oddlžovaniu prostredníctvom Veriteľa
december 2004 - protestovali zamestnanci nemocnice v Žiari nad Hronom proti jej prenájmu súkromnej firme
september 2005 - zdravotníci pre Úradom vlády protestovali za vyššie platy a viac peňazí pre rezort
február 2006 - do celoslovenskej štrajkovej pohotovosti vstúpili zdravotnícki odborári
Zdroj: hn

01 - Modified: 2003-02-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Avant rozbieha ambiciózne projekty
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 17:42