TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Matovič mal veľké plány s referendom, teraz však cúva. Dôvodom sú peniaze

19.05.2018, 00:00
Obyčajným totiž na základe rozhodnutia štátnej komisie pre voľby hrozí, že ak budú plebiscit propagovať, odpočíta sa im to z 500-tisícového balíka, ktorý môže strana minúť v jesenných voľbách starostov a primátorov.

Pred mesiacom sa po Slovensku začali objavovať bilbordy s tvárou predsedu OĽaNO Igora Matoviča a sloganom „Za Slovensko, kde budeme radi žiť“. Kampaň mala podporiť zber podpisov pod referendum, ktoré chceli Obyčajní ľudia iniciovať.

Podpisy však nikto zbierať nezačal. A možno ani nezačne. Dôvodom sú peniaze.

Obyčajným totiž na základe rozhodnutia štátnej komisie pre voľby hrozí, že ak budú plebiscit propagovať, odpočíta sa im to z 500-tisícového balíka, ktorý môže strana minúť v jesenných voľbách starostov a primátorov. Približne toľko boli pripravení investovať aj na zviditeľnenie referenda. Na základe výroku komisie však začali zvažovať, čo ďalej.

Musíme sa rozhodnúť, či aj za týchto podmienok, ak by to bolo na úkor kampane do komunálu, či do toho referenda ideme alebo nie,“ povedal Matovič pre HN. Definitívne to chcú uzavrieť v priebehu pár dní.

Začiatkom tohto týždňa volebná komisia povedala, že to, či je propagácia referenda zároveň aj straníckou kampaňou, sa dá posudzovať iba podľa okolností konkrétneho prípadu.

Matovičovci považovali toto stanovisko za nejasné, a tak ho dali preveriť právnikom. Ich vyjadrenie by mali dostať v piatok. V prípade, že zákon o kampani kladie také obmedzenia, ako sa domnievajú v OĽaNO, Matovič sa plánuje obrátiť na Ústavný súd. „Ústava hovorí, že občania si môžu svoje veci spravovať buď priamo cez referendum, alebo prostredníctvom volených zástupcov. Takýto zákon popiera ústavné právo spravovať si veci priamo,“ myslí si predseda Obyčajných.

Šéf OĽaNO sa však myšlienky na zorganizovanie referenda nevzdáva. Prikláňa sa k tomu, aby ho v prípade potreby zafinancovali zo súkromných výdavkov a nie z peňazí strany. „Keď nemôžeme použiť štátny volebný príspevok, budú nám musieť ľudia prispieť. Alebo prispejú niektorí z nás,“ hovorí. Zároveň dodal, že je pripravený poskytnúť príspevok aj z vlastných úspor. Sumu však nekonkretizoval.

Referendum pod záštitou OĽaNO má obsahovať zhruba 20 otázok. Tie už Obyčajní majú pripravené. Ak sa napokon rozhodnú začať so zberom podpisov, otázky zverejnia na webe. Potom spomedzi nich vyberú na základe hlasovania ľudí.

Jednou z tém referenda mali byť aj predčasné voľby. So zberom podpisov pred časom začali aj občianske iniciatívy na čele s organizáciou Hnevám sa, ktorej petíciu podpísalo už niekoľko desiatok tisíc ľudí. Matovič chce teraz otázku o predčasných voľbách zo svojho referenda vypustiť. „Uvažovali sme, že pomôžeme tejto iniciatíve so zberom podpisov pod predčasné voľby a my urobíme otázky, ktoré budú obsahové a o problémoch, ktoré dlhodobo politici nechcú riešiť,“ dodáva predseda OĽaNO.

Matovič už v minulosti takéto akcie ohlasoval. Pred štyrmi rokmi chceli Obyčajní ľudia zorganizovať „hĺbkové referendum na opravu a ochranu Slovenska pred zvrátenými chúťkami politikov“. Slovensko chcel obísť aj rok nato.

01 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 02 - Modified: 2024-02-26 23:16:53 - Feat.: - Title: Prezidentský palác chceli obsadiť mimozemské sily aj „eštebák“. O post sa uchádzali mnohé výstredné mená 03 - Modified: 2024-02-08 12:20:14 - Feat.: - Title: Podľa írskej ústavy sú povinnosti ženy v domácnosti, ale referendum by mohlo zmeniť jej sexistické znenie 04 - Modified: 2024-02-04 15:31:26 - Feat.: - Title: Parížania v referende rozhodujú o zdražení parkovania pre vozidlá SUV 05 - Modified: 2024-02-06 16:01:56 - Feat.: - Title: Na referende v Paríži hlasujú o zdražení parkovania pre SUV
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 01:35