Dalibor Puchta, iDnes.cz
StoryEditor

Česká novinárka, ktorej zobrali slovenskí policajti mobil: Enormne ich zaujímalo, čo viem o Kočnerovi

16.05.2018, 13:48
Autor:
pebpebČTKČTK
Špeciálna prokuratúra tvrdí, že Pavla Holcová odovzdala svoj mobilný telefón dobrovoľne.

Českú novinárku Pavlu Holcovú, ktorá spolupracovala so zavraždeným slovenským žurnalistom Jánom Kuciakom na nedokončenom článku o pôsobení talianskej mafie na Slovensku, vypočúvali slovenskí kriminalisti.

Zabavili jej mobil aj s dátami k ďalším citlivým prípadom, ktoré s Kuciakom nesúvisia, upozornil dnes denník Sme na svojom webe. Novinárka odmietla poskytnúť k mobilu kódy, policajti sa však podľa webu túto ochranu pokúsia prelomiť.

"Vyšetrovatelia tvrdia, že jej elektronická komunikácia môže pomôcť odhaliť vraha, ale toto vysvetlenie je nejasné," napísal denník.

Pýtali sa na DPH a Kočnera

Výsluch Holcovej, riaditeľky Českého centra pre investigatívnu žurnalistiku, sa podľa denníka odohral v utorok. "Bol to osemhodinový vyčerpávajúci výsluch. Poriadne mi nevysvetlili, prečo ten telefón potrebujú," povedala denníku Holcová.

"Výsluch sa odohral na Slovensku, kam som sa dostavila dobrovoľne ako svedok s tým, že chcem Národnej kriminálnej agentúre (NAKA) pomôcť s objasnením vraždy kolegu a kamaráta Jána Kuciaka. Pri výsluchu boli iba slovenskí policajti," povedala Holcová pre ČTK.

"Výsluch trval osem hodín, kedy sa ma na preskačku traja slovenskí vyšetrovatelia pýtali na zložky, ktoré dokázali dostať z Jánovho počítača. Enormný záujem mali na tom, aby som im povedala, čo viem o slovenských podvodoch na DPH a podnikaní Mariána Kočnera. Keď som im odpovedala, že som sa tým nezaoberala a detaily k týmto prípadom nemám, neverili mi, " dodala.

Vyšetrovatelia Holcovú podľa jej slov upozornili, že ak nebude s nimi spolupracovať, môžu jej dať pokutu až do výšky 1 650 eur a telefón jej aj tak odobrať.

Zobrali jej telefón dobrovoľne?

Na Slovensku ju zastupuje právnik Roman Kvasnica, ktorý podľa Holcovej teraz skúma, či polícia a prokuratúra v prípade zhabania telefónu postupovali v súlade so zákonom.

"Išla som v dobrej viere ako svedok. Nie ako podozrivá. Svedkom sa, myslím, telefóny nezabavujú," napísala v stredu na sociálnej sieti Holcová.

Podľa vyjadrenia prokuratúry s odobratím mobilu však novinárka súhlasila. Má to byť zrejmé zo zápisnice, ktorá bola podpísaná všetkými prítomnými osobami.

"Zdôrazňujeme, že cieľom získania časti komunikácie bolo výhradne získanie objektívnych dôkazov, ktoré môžu napomôcť pri vyšetrovaní predmetného trestného činu, a nie porušenie práv novinárky. Vyšetrovací tím robí naďalej všetko pre dosiahnutie hlavného cieľa trestného konania, a tým je odhalenie a potrestanie páchateľov úkladnej vraždy," uviedla hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

"Rozhodnutie policajtov odobrať novinárke telefón je prekvapivé. Novinári totiž majú povinnosť chrániť zdroje svojich informácií. Holcová preto odmietla policajtom poskytnúť kódy do telefónu a šifrovacích aplikácií. Polícia sa teraz pokúsi ochranu prelomiť," napísal denník Sme. Pripustil, že policajti mali k zhabaniu mobilu príkaz zo špeciálnej prokuratúry; tá sa zaoberá aj najzávažnejšími trestnými činmi a dohliada aj na vyšetrovanie Kuciakovej vraždy.

Ochrana novinárskych zdrojov

Holcová v prístroji mala aj ďalšie dáta, je totiž členkou združenia investigatívnych novinárov, ktoré analyzovalo tzv. Panamské dokumenty (Panama Papers) o daňových únikoch a praní špinavých peňazí. Spolupracuje tiež s novinárskou organizáciou OCCRP napríklad na témach o pašeráctve zbraní cez Slovensko.

Nie je preto podľa denníka jasné, prečo sa polícia rozhodla pre tak extrémne opatrenie, ako je odobratie telefónu aj s dátami, ktoré s Kuciakom nesúvisia. Polícia mohla zvoliť i miernejšie opatrenia, napríklad vyžiadať si len konkrétnu komunikáciu, o ktorú má záujem.

Denník zdôraznil, že ochrana informačných zdrojov je pre novinársku prácu kľúčová, ako vysvetlil aj Európsky súd pre ľudské práva v jednom z kľúčových rozsudkov v roku 1996.

Štrasburský súd doteraz neriešil prípad, keď sa policajti pokúšali získať dáta novinárov v súvislosti s vyšetrovaním vraždy. Avšak podľa denníka v podobnom prípade v roku 2013 rozhodol, že Lotyšsko porušilo práva investigatívnej novinárky, keď jej policajti zabavili počítačový disk a niekoľko USB kľúčov v súvislosti s vyšetrovaním úniku informácií z finančného úradu. Zabavenie všetkých nosičov dát nebolo podľa súdu pre vyšetrenie prípadu nevyhnutné.

01 - Modified: 2024-02-25 11:40:20 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Vláda uznala svoju krutú chybu, myslí si Šimečka. Taraba to vidí úplne inak 02 - Modified: 2024-02-21 12:24:21 - Feat.: - Title: Nevyšetrenie vraždy Kuciaka je "smutnou vizitkou" špeciálnej prokuratúry a NAKA, vyhlásil Taraba 03 - Modified: 2024-02-21 12:11:47 - Feat.: - Title: Nezabúdam na smrť Jána a Martiny. Čaputová si uctila pamiatku zavraždeného novinára Kuciaka a jeho snúbenice 04 - Modified: 2024-02-21 12:00:25 - Feat.: - Title: FOTO Čaputová si uctila pamiatku Kuciaka a Kušnírovej. Od vraždy uplynulo šesť rokov, stále počujeme vyhrážky novinárom 05 - Modified: 2024-02-21 14:23:37 - Feat.: - Title: Zlo treba včas odhaliť a zastaviť. Politici si pripomínajú šieste výročie vraždy Kuciaka a jeho snúbenice
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 16:57