StoryEditor

Najväčší prieskum k LGBTI: Tretina z nich sú katolíci a voľby by vyhrala SaS

16.05.2018, 10:34
Autor:
TASRTASRredred
Ide o doposiaľ najväčší prieskum LGBTI komunity na Slovensku.

Medzi ľuďmi hlásiacimi sa na Slovensku k LGBTI komunite sú zatiaľ iba dve politické strany, ktoré by od nich získali výraznejší počet hlasov vo voľbách. Vyplýva to z online prieskumu Iniciatívy Inakosť, do ktorého sa v druhej polovici roka 2017 zapojilo 2088 LGBTI ľudí.

"Kým liberálov by volilo 23 percent respondentov v tomto prieskume, Progresívnemu Slovensku by dalo svoj hlas 11,6 percenta opýtaných. Ostatné strany boli proporčne zastúpené na veľmi nízkej percentuálnej úrovni," uvádza prieskum, ktorý iniciatíva v stredu prezentovala na tlačovej konferencii.

Väčšina nevie koho voliť

"Až 42,2 percenta opýtaných sa domnieva, že je veľmi dôležité dať hlas tej politickej strane, ktorá podporuje práva LGBTI ľudí, že je to čiastočne dôležité, si myslí až 29,2 percenta respondentov. 71,4 percenta opýtaných zvažuje, komu dať svoj hlas tak, aby to zároveň nebolo v rozpore s ich identitou LGBTI človeka," priblížil zistenia prieskumu výkonný riaditeľ Iniciatívy Inakosť Martin Macko.

inakost.sk

Ako dodal, najväčšia skupina respondentov (až 52,9 percenta) ešte nevie koho voliť, alebo voliť nepôjde. 

Tretina katolíkov

Prieskum priniesol zaujímavé výsledky aj z pohľadu vzťahu k náboženstvu. Viac ako polovica opýtaných uviedla, že je bez náboženského vyznania. Z tých, ktorí sa k náboženstvu hlásia je najviac príslušníkov rímskokatolíckej cirkvi. Je ich až tretina (presne  33,4 percenta).

K iným náboženstvám sa LGBTI ľudia hlásia v podstatne menšej miere. 6,3 percenta sa hlási k evanjelikom a 1,8 percenta ku grékokatolíkom, 2 odpovede sa týkali židovského náboženstva. 

Registrované partnerstvá sú dôležité

Prieskum sa zameral aj na povedomie o právach, otázky diskriminácie či názory na potrebné opatrenia v legislatívnej oblasti. Za najvýznamnejšiu prioritu v rámci podporovaných návrhov legislatívnych opatrení považujú LGBTI ľudia na Slovensku zákonom uznané životné (registrované) partnerstvá pre páry rovnakého pohlavia. Podporu má u 96,8 percenta respondentov a respondentiek.

Možnosť uzavrieť manželstvo podporuje 88,6 percenta opýtaných. Ďalším návrhom legislatívneho opatrenia s výraznou podporou LGBTI komunity je možnosť adopcie detí pre páry rovnakého pohlavia (podpora 83,7 percenta respondentov).

Pozrite si aj zábery z dúhového Pride-u:

Problémom sú predsudky

Za najzávažnejší problém LGBTI ľudí na Slovensku  považujú respondenti (81,9 percenta opýtaných) predsudky, stereotypy, nepochopenie a ignoranciu LGBTI ľudí. Ide o postoj spoločnosti, štátnych inštitúcií a ľudí v ich okolí, ktorý sa ich dotýka.

Druhým najčastejšie spomínaným problémom (66,7 percenta vyjadrení) je  najmä nedostatok všeobecnej rovnosti, akceptácie a chýbajúcich zákonných práv. Takmer 53 percent opýtaných považuje za najzávažnejší problém stigmu, nadávky, šikanu v škole.

Pri otázke, aké prejavy vo vzťahu k LGBTI ľuďom považujú respondenti za rozšírené na Slovensku, takmer štvrtina opýtaných (79 percent) uviedla, že ide najmä o príležitostné žarty o LGBTI ľuďoch. Vyjadrenia nenávisti a averzie na Slovensku voči LGBTI ľuďom považuje za rozšírené 75 percent respondentov.

Zatiaľ najväčší prieskum

V zatiaľ najväčšom prieskume svojho druhu na Slovensku sa zúčastnilo najviac respondentov a respondentiek vo vekovej kategórii od 18 – 34 rokov, z krajov má v odpovediach najväčšie zastúpenie Bratislavský kraj s podielom až 43,9 percenta, ostatné kraje sú proporčne zastúpené približne rovnako (6 - 9 percent).

Z hľadiska sexuálnej orientácie najväčšie zastúpenie mali gejovia, a to 58,1 percenta (1214), ďalej to bolo 21,2 percent (443) bisexuálnych ľudí a 17,6 percenta (367) lesieb. Prieskumu sa zúčastnilo tiež 173 transrodových ľudí. Výsledky prieskumu sú na stránke inakost.sk.

Prieskum bol realizovaný s finančnou podporou Ministerstva spravodlivosti SR v rámci dotačného programu na presadzovanie, podporu a ochranu ľudských práv a slobôd a na predchádzanie všetkým formám diskriminácie, rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu a ostatným prejavom intolerancie.

01 - Modified: 2024-04-24 13:18:30 - Feat.: - Title: Prieskum: Eurovoľby by jednoznačne vyhralo Progresívne Slovensko 02 - Modified: 2024-04-23 14:01:19 - Feat.: - Title: Na Slovensku podniká takmer trikrát viac mužov, ako žien 03 - Modified: 2024-04-21 12:03:14 - Feat.: - Title: Prieskum: Najnižšiu dôveru spomedzi členov vlády má Šimkovičová. Hneď za ňou skončil Fico 04 - Modified: 2024-04-20 10:10:01 - Feat.: - Title: Dve tretiny obyvateľov Slovenska sa stali terčom kyberpodvodníkov 05 - Modified: 2024-04-22 06:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Pes na Mesiaci či Marse už nemusí byť fikcia. NASA už trénuje prieskumného štvornohého miláčika
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 11:19