Polícia Slovenskej republikyTASR
StoryEditor

Súdny proces s gangom z Dunajskej Stredy, dvaja sátorovci priznali vinu

15.05.2018, 18:23
Autor:
TASRTASR
Z pôvodne 14 obžalovaných sa pred súd postavilo 11 ľudí.

Hoci pôvodne obhajca Zsolta N., prezývaného Csonti, pred Špecializovaným trestným súdom (ŠTS) v Banskej Bystrici, ktorý v utorok otvoril proces so zločineckým gangom sátorovcov z Dunajskej Stredy, vyhlásil po prečítaní obžaloby pred súdom, že "v tejto fáze konania sa nebudú vyjadrovať", krátko nato urobil jeho klient vyhlásenie o vine.

Jeho komplic Kristián K. urobil takisto vyhlásenie o vine, ale priznal sa iba k zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.

Pred súd sa postavilo 11 ľudí

ŠTS kauzu Zsolt N. a spol. otvoril v banskobystrickom Ústave na výkon väzby. Z pôvodne 14 obžalovaných sa pred súd postavilo 11 ľudí. Šiesti z nich sú stíhaní väzobne. Časť z nich však súd vylúčil na samostatné konanie.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry ich viní z viacerých závažných skutkov, medzi nimi deviatich vrážd či už členov samotnej zločineckej skupiny, ktorí sa nejako spreneverili, konkurenčnej, alebo tzv. bielych koní, na ktoré čerpali nadmerný odpočet dane z pridanej hodnoty.

Okrem iného v obžalobe konštatoval, že sátorovci pôsobili minimálne od roku 1999 do roku 2010 najmä v Dunajskej Strede, ako i v okresoch Galanta a Komárno či na iných miestach Slovenska a Maďarska.

Najbrutálnejšie popravy

Medzi najbrutálnejšie popravy gangu, ktorému šéfoval nebohý Ľudovít Sátor, mala patriť vražda Andreja Reisza. Zastrelili ho v roku 2006 a následne jeho telo údajne rozporciovali, niektoré kusy pomleli a hodili do rieky.

Na proces do Banskej Bystrice prišiel aj otec dvoch nebohých synov Raiszovcov, ktorých mali sátorovci zavraždiť. Bratov v minulosti spájali s masovou popravou členov gangu pápayovcov v dunajskostredskom bare Fontána.

"Po toľkých rokoch by už bolo dobré konečne prestať obviňovať mojich synov a vraždy objasniť. Moji synovia s tým nemali nič spoločné. Neustále sa to zneužíva. Budem bojovať a urobím všetky opatrenia, ktoré zákon dovoľuje, aby som ich rehabilitoval. To, čo sa dnes deje, je dôkazom toho, čomu som od začiatku veril, že ruka zákona zasiahne týchto zločincov a vrahov. Ale ešte sú vonku veľmi zaujímavé osoby, ktoré ich podporovali. Pokiaľ by nemali, ako sa hovorí, dáždnik od určitých skazených policajtov nad hlavami, tak sa to v živote v Dunajskej Strede nestane. Keby brali v tom čase vážne moje informácie ako súkromného detektíva, tak sa to nestane. Len obviňovať a vypratať Raiszovu rodinu z Dunajskej Stredy, to bol cieľ i niektorých policajtov. Verím, že ruka zákona zasiahne," konštatoval počas procesu otec nebohých synov.

01 - Modified: 2024-04-12 14:44:31 - Feat.: - Title: Obžalovaná „grófka“ Rošková prišla na súd. Prokurátor navrhol nižší trest aj pre jej bezúhonnosť 02 - Modified: 2024-04-14 08:00:00 - Feat.: - Title: Na škole zastrelil štyroch spolužiakov, no odsúdili jeho rodičov. O úmysloch svojho syna vedeli, no nijako nezasiahli 03 - Modified: 2024-04-09 19:19:06 - Feat.: - Title: Rodičov útočníka z americkej strednej školy odsúdili na 10 až 15 rokov väzenia 04 - Modified: 2024-04-08 08:22:18 - Feat.: - Title: Agáta Hanychová zverejnila, koľko peňazí dostáva od Soukupa a Prachaře. Priznala aj výdaje. Je v pluse? 05 - Modified: 2024-04-04 20:14:32 - Feat.: - Title: Súd poslal na 30 rokov do väzenia muža kvôli útoku na vianočné trhy v Štrasburgu, pomohol páchateľovi
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
15. apríl 2024 22:44