TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Reakcie na rozhodnutie Kisku: Nebude prezidentom, bude premiérom

15.05.2018, 13:43
Autor:
redred
Slovenskí politici naprieč politickým spektrom reagujú na rozhodnutie prezidenta Andreja Kisku nekandidovať.

Prezident Andrej Kiska dnes oznámil, že sa nebude znovu uchádzať o zvolenie za hlavu štátu. Pozrite si, ako na toto rozhodnutie reagujú slovenskí politici:

Andrej Danko (SNS): “Pokiaľ ide o možné založenie politickej strany, verím, že voliči SaS, OĽaNO a Sme rodina budú mať rozumnú alternatívu.”

Igor Matovič (OĽaNO):  "Na jednej strane mi je ľúto, že Andrej Kiska sa rozhodol viac nekandidovať na funkciu prezidenta. Na strane druhej som rád, že sa rozhodol aj po skončení svojho mandátu naďalej aktívne napomáhať k očiste slovenskej politiky."

Boris Kollár (Sme Rodina): „Toto rozhodnutie pána Kisku sme očakávali, lebo z kuloárov už tieto informácie prenikli. My predstavíme svojho kandidáta koncom mája. Dôležité bude, aby ten kandidát spoločnosť spájal a nie rozdeľoval."

Stanovisko SaSChápeme dôvody, pre ktoré sa Andrej Kiska rozhodol nekandidovať v nasledujúcich prezidentských voľbách. Oceňujeme, že svoje neľahké rozhodnutie oznámil hneď, ako k nemu definitívne dospel. Pre stranu SaS je teraz podstatné, aby sa na budúci rok nezopakovala situácia z roku 2004, keď do druhého kola postúpili Vladimír Mečiar a Ivan Gašparovič – symboly krajne skompromitovaného HZDS – a demokratická verejnosť zostala z takéhoto ničotného výberu frustrovaná.


Preto považujeme za kľúčové, aby dnešné opozičné sily, ideálne spoločne, ponúkli občanom Slovenska jedného nestraníckeho kandidáta, ktorý svojím životným príbehom dokazuje svoju bezúhonnosť, zmysel pre spravodlivosť a bude dôstojne reprezentovať Slovensko doma i v zahraničí. Strana SaS rokovanie na túto tému začne s opozičnými stranami v najbližších dňoch.

Stanovisko Most-Híd: Koaličná strana Most-Híd rešpektuje rozhodnutie prezidenta Andreja Kisku neuchádzať sa opätovne o tento post. Strana zároveň verí, že občania na budúci rok v prezidentských voľbách vyberú dobrú hlavu štátu.

"To, že sa pán Andrej Kiska po komunálnych voľbách chce priamo angažovať v politike, nebudeme komentovať. Uvidíme, čo to presne bude znamenať pre výkon jeho mandátu," dodali bugárovci.

Alojz Hlina (KDH): „Nebude prezidentom, bude premiérom. Možno by to aj bolo riešením dnešnej situácie."

Ivan Štefunko (Progresívne Slovensko): "Vysvetlil som si to tak, že má politický kapitál, ktorý chce využiť, aby zasiahol do zmeny politickej kultúry na Slovensku." 

Andrej Hrnčiar (Most-Híd):  "Na druhej strane Andrej Kiska potvrdil, o čom sa po chodbách NR SR šuškalo už dlhšiu dobu. Treba toto rozhodnutie rešpektovať a sám som zvedavý, čo myslel tým, že chce prispieť k zmene štýlu vedenia politiky na Slovensku."

Miroslav Beblavý (Spolu): "Mrzí ma, že prezident Andrej Kiska nebude opätovne kandidovať. Zároveň si však vážim, že chce svoj vysoký kredit naďalej využívať pre dobro Slovenska a silou svojej osobnosti spojiť tých, ktorí sú nielen ochotní, ale aj schopní vládnuť zodpovedne a slušne."

Ivan Štefanec (KDH): "Ďakujem Andrejovi Kiskovi za to, že sa nebál hovoriť pravdu, obhajovať naše miesto vo svete a čeliť smeráckej chobotnici. Je mi ľúto, že sa rozhodol nebojovať ďalej, ale ľudsky mu rozumiem. Latku nastavil poriadne vysoko. Teraz hľadajme takú osobnosť, ktorá ju dokáže posunúť ešte o čosi vyššie."

Jana Kiššová (SaS): "Chápem a samozrejme rešpektujem, hoci je mi to ako občanovi Slovenska ľúto. Teraz je dôležité, aby sa nezopakovala situácia pred rokov, kedy nám na výber ostal Mečiar a Gašparovič. Preto by sme mali my, opozičné sily - ideálne spoločne - ponúknuť nestraníckeho slušného a čestného človeka so silným príbehom. Aby mal Andrej Kiska dôstojného nástupcu a my, občania, prezidenta, ktorý nás bude dôstojne reprezentovať."

Stanovisko SMK: "Zvolenie Andreja Kisku za prezidenta republiky v roku 2014 bolo oproti jeho predchodcovi, Ivanovi Gašparovičovi, kvalitatívnym krokom. Avšak v súvislosti s jeho nevšímavým postojom k národnostným menšinám musíme vyjadriť svoje výhrady. Zo strany Andreja Kisku sa za jeho doterajšieho pôsobenia neuskutočnili vecné kroky smerom k menšinám. Pričom v porovnaní s Robertom Ficom dostal v prezidentských voľbách veľa hlasov od maďarského obyvateľstva, ale tieto zatiaľ neopätoval.

Na rozdiel od praxe predošlých rokov musel vykonávať svoju prácu v protivetre vlády, čo určite neuľahčilo jeho činnosť. Ale ani tento fakt ho neoslobodzuje od toho, že národnostným menšinám treba venovať patričnú pozornosť. Keďže dnes oznámil, že v ďalších prezidentských voľbách nebude kandidovať, veríme, že vyššie uvedené nedostatky napraví aspoň z v zostávajúcom funkčnom období. Veríme aj v to, že nastávajúci prezident republiky prejaví náležitý záujem o národnostné menšiny. "

Juraj Droba (SaS): "Keď som sa prvý krát dopočul o tom, že prezident Kiska váha nad druhou kandidatúrou, bol som nahnevaný a sklamaný. Postupne som pochopil jeho dôvody a akceptoval jeho rozhodnutie. Teší ma, že bude mat nástupcu s čistým morálnym profilom, nepriestrelnou minulosťou a pevným charakterom. Pamätajte si meno Robert Mistrík. A ak si myslite, že je málo známy a nemá šancu, spomeňte si, koľkí vraveli to isté mne, keď som ohlásil kandidatúru na župana. Chcem, aby malo Slovensko slušného a rozhľadeného prezidenta a teším sa, že ani špinavá kampaň proti Kiskovi neodradila Roba Mistríka od tohto boja."

Veronika Remišová (OĽaNO): "Rozhodnutie pána prezidenta opätovne nekandidovať ľudsky chápem a akceptujem. Čo sa týka jeho plánov ďalej sa angažovať v politike, uvidíme, pre aký spôsob sa rozhodne, keďže v minulosti vylúčil založenie strany ako aj kandidatúru do parlamentu. O našom kandidátovi na prezidenta v budúcoročných voľbách budeme diskutovať v poslaneckom klube, posledné slovo bude mať vedenie hnutia. Samozrejme najlepšie by bolo dospieť ku kandidátovi, ktorého podporia viacerí opoziční partneri."

01 - Modified: 2024-04-10 15:09:30 - Feat.: - Title: Bývalý manažér Trumpovej firmy ide opäť do väzenia, tentoraz za krivú výpoveď 02 - Modified: 2024-04-07 13:19:26 - Feat.: - Title: Pellegrini chce po skončení vojny rokovať aj s Ruskom. Tam už píšu o mierových rozhovoroch v Bratislave 03 - Modified: 2024-04-07 13:31:17 - Feat.: - Title: Saková v zmanipulovanej fotke ukrajinského vojaka nevidí problém. Prezradila, kto sa môže stať novým predsedom parlamentu 04 - Modified: 2024-04-07 13:35:51 - Feat.: - Title: GALÉRIA Internet reaguje na výsledok prezidentských volieb. Gery v prezidentskej záhrade a víťaz, ktorý ani nekandidoval 05 - Modified: 2024-04-07 11:50:53 - Feat.: - Title: Víťaz prezidentských volieb má dilemu. Kto nahradí Petra Pellegriniho a bude novým predsedom Hlasu?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 06:32