Andrej Kiska - prezident Slovenskej republikyTASR
StoryEditor

Kiska zajtra povie, čo bude ďalej. Bude o čom písať, odkazuje jeho hovorca

14.05.2018, 11:42
Autor:
redred
Prezident by mal informovať, či sa bude uchádzať o znovuzvolenie.

Prezident Andrej Kiska zajtra oznámi svoj ďalší politický postup. Predpokladá sa, že prezident bude informovať, či sa bude uchádzať o znovzuvolenie do úradu. Informoval o tom prezidentov hovorca Roman Krpelan statusom na Facebooku.

Pozrite si anketu z februára tohto roka, v ktorej sme sa pýtali politikov, čo si myslia o prezidentovej budúcnosti:

​Podľa Krpelana bude o čom hovoriť. „Zajtra bude deň D. Prezident Andrej Kiska povie, čo ďalej. Bude o čom písať, bude o čom hovoriť. Ak by to bolo také jednoduché, dávno by povedal. Nebolo a nebude,“ napísal Krpelan. 

S rozhodnutím otáľal 

Na oznámenie, či sa bude Kiska opätovne uchádzať o svoj úrad už dlhšiu dobu čakala verejnosť, aj politici. Žiadna z parlamentných strán zatiaľ kandidáta nepostavila, viaceré dlhodobo otvorene deklarovali, že sa rozhodnú podľa toho, či bude kandidovať Kiska.

Pôvodne prezident hovoril o tom, že svoje rozhodnutie oznámi do konca leta, neskôr to upresnil na marec. V prvom jarnom mesiaci však žiadne rozhodnutie nezverejnil, čo mohlo súvisieť aj s vtedajšou komplikovanou situáciu. 

Situácia sa zmenila

Ešte pred tým sa v hovorilo o tom, že prezident už pravdepodobne kandidovať nebude. Vo februári prišla Pravda s informáciou, že o tom mal informovať aj predstaviteľov vládnej koalície.  

Spoločenská situácia sa však odvtedy vraždou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej zmenila, čo mohlo ovplyvniť aj Kiskove rozhodnutie. "Určite spravím všetko pre to, čo je v mojich silách, aby bolo Slovensko krajinou, kde stojí za to žiť," odpovedal na otázku, či bude znovu kandidovať v apríli tohto roka. 

Do parlamentu kandidovať nebude

"Jediné, čo zatiaľ nemáme stále dobré, je, žiaľ, politika," dodal vtedy prezident. Krajina podľa neho musí byť viac v rukách ľudí, "nie v rukách zopár vyvolených".

Prezident už v minulosti vylúčil, že by sa chcel uchádzať o dôveru v parlamentných voľbách a vstúpiť tak do straníckej politiky. „Nebudem zakladať politickú stranu. Nebudem kandidovať do parlamentu. A, pravdaže, tým pádom ani neuvažujem o funkcii premiéra. To, či znova budem kandidovať ako nezávislý, nestranícky kandidát na prezidenta, vám všetkým oznámim najneskôr do konca septembra budúceho roka,“ povedal minulý rok. 

Kandidátov je málo

Prvé kolo prezidentských volieb je naplánované na marec 2019. Aj napriek blížiacemu sa termínu, je kandidátov málo. Na jeseň minulého roka svoju kandidatúru oznámil Radovan Znášik. Podpisy zbierajú aj Štefan Harabin a Eduard Chmelár. O post sa chcel uchádzať aj Imrich Béreš, ten si to však rozmyslel. 

Zámer postaviť vlastného kandidáta prejavili Smer a SNS. V prípade najsilnejšej vládnej strany sa skloňovali mená ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka a podpredsedu Európskej komisie Maroša Šefčoviča. Obaja sa však vyjadrili, že o túto funkciu nemajú záujem. 

Svojho kandidáta sa rozhodol postaviť aj Most-Híd. Meno zatiaľ nezverejnili, v kuloároch sa spomínalo aj meno predsedu strany Bélu Bugára. Opozičné strany sa chystali podporiť prezidenta Kisku, neskôr však začali hľadať vlastných kandidátov. Oficiálne nikoho nepredstavili. 

01 - Modified: 2024-04-10 15:09:30 - Feat.: - Title: Bývalý manažér Trumpovej firmy ide opäť do väzenia, tentoraz za krivú výpoveď 02 - Modified: 2024-04-07 13:19:26 - Feat.: - Title: Pellegrini chce po skončení vojny rokovať aj s Ruskom. Tam už píšu o mierových rozhovoroch v Bratislave 03 - Modified: 2024-04-07 13:31:17 - Feat.: - Title: Saková v zmanipulovanej fotke ukrajinského vojaka nevidí problém. Prezradila, kto sa môže stať novým predsedom parlamentu 04 - Modified: 2024-04-07 13:35:51 - Feat.: - Title: GALÉRIA Internet reaguje na výsledok prezidentských volieb. Gery v prezidentskej záhrade a víťaz, ktorý ani nekandidoval 05 - Modified: 2024-04-07 11:50:53 - Feat.: - Title: Víťaz prezidentských volieb má dilemu. Kto nahradí Petra Pellegriniho a bude novým predsedom Hlasu?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 14:07