StoryEditor

Advokát agentom? Súd je proti

15.02.2007, 23:00
Advokát nesmie polícii pomáhať ako protikorupčný agent. Taký je verdikt Najvyššieho súdu SR. Ten včera potvrdil rozhodnutie Slovenskej advokátskej komory v prípade advokátky Márie Mešencovej, ktorá v roku 2004 ako agentka pomohla odhaliť korupciu svojho kolegu advokáta Pavla P. Takýto prípad sa však už v budúcnosti pravdepodobne opakovať nebude. Najvyšší súd je totiž presvedčený, že sa Mešencová dopustila disciplinárneho previnenia.

Advokát nesmie polícii pomáhať ako protikorupčný agent. Taký je verdikt Najvyššieho súdu SR. Ten včera potvrdil rozhodnutie Slovenskej advokátskej komory v prípade advokátky Márie Mešencovej, ktorá v roku 2004 ako agentka pomohla odhaliť korupciu svojho kolegu advokáta Pavla P. Takýto prípad sa však už v budúcnosti pravdepodobne opakovať nebude. Najvyšší súd je totiž presvedčený, že sa Mešencová dopustila disciplinárneho previnenia. "Išlo o porušenie ustanovenia zákona o advokácii v ktorom je upravený princíp nezávislosti advokáta pri výkone advokácie. Senát dospel k záveru, že advokát pri výkone advokácie nemôže pôsobiť ako agent," povedal v odôvodnení verdiktu predseda senátu Ivan Rumana.
Zostáva advokátkou
Napriek tomu Mešencová môže naďalej pokračovať v advokátskej praxi. Súd totiž zrušil rozhodnutie komory, ktorá pôvodne advokátku zo svojich radov vylúčila. Vychádzal z toho, že podnet na začatie disciplinárneho stíhania nedal Mešencovej klient a jej pôsobenie v postavení agenta sa ho nijako nedotklo. "Nie som nadšená rozhodnutím súdu, ale rešpektujem ho," reagovala Mešencová. Uvítala, že môže naďalej vykonávať povolanie advokátky, stále si však myslí, že aj obhajca by mal mať za určitých podmienok možnosť byť agentom. "Pretože korupcia v justícii je, a treba s tým niečo robiť."
Mešencová pripustila, že práve kvôli tejto kauze mala menej klientov, napriek tomu svoj krok neľutuje. Jej právny zástupca poslanec Daniel Lipšic (KDH) je presvedčený, že rozhodnutie Najvyššieho súdu trochu priširoko interpretovalo zákon. "Ak by to naozaj malo platiť, je to určitý signál, že by sme v justícii nemohli odhaľovať korupciu, a to je neprijateľné." Korupcia v justícii je totiž podľa Lipšica uzavretý kruh. "Sudca, ktorý je skorumpovaný, ťažko vezme úplatok od neznámej osoby, väčšinou to ide cez advokátov."
Žiadni špicli polície
Lipšic zdôraznil, že aj v tejto konkrétnej kauze by nebolo možné korupciu advokáta odhaliť, ak by Mešencová nespolupracovala s políciou ako agentka. "Nestačilo by to. Advokát by to poprel a vec by skončila." Prípad advokátky môže mať podľa Lipšica dohru aj na Ústavnom súde SR. "Možnou cestou je aj zmena právnej úpravy zákona o advokácii."
Advokátska komora je s rozhodnutím súdu spokojná. "Garantuje, že advokáti nebudú donášačmi a špicľami polície," reagoval jej šéf Štefan Detvai. Zdôraznil, že agent je riadený a odpočúvaný políciou, a tak sa porušuje nielen princíp nezávislosti, ale aj princíp mlčanlivosti advokáta. "Podľa nášho názoru je mlčanlivosť advokáta silnejšia ako spovedné tajomstvo."

Polícia má problém
Polícii včerajší verdikt súdu do istej miery skomplikuje prácu. "Súd vytvoril určitú skupinu ľudí, ktorí nebudú môcť s políciou spolupracovať pri odhaľovaní korupčnej trestnej činnosti," vyhlásil hovorca Policajného prezídia Martin Korch. Ako dodal, prácu polície to však neznemožní, pretože Trestný poriadok ponúka viacero iných možností.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 21:13