TASR/Reuters
StoryEditor

Internetom sa šíri hoax: Žiadnych migrantov sa prijať nechystáme, odkazuje ministerstvo

12.05.2018, 10:20
Autor:
klkl
Podľa statusu, ktorý zaplavil Facebook má prísť na Slovensko 11-tisíc migrantov.

Facebook v posledných dňoch zaplavil hrozivo pôsobiaci status: „V Monaku podpísané pre Slovensko 11-tisíc Afričanov od 1.7. z (sic!) vreckovým 800€ !!! SKUTOK SA STAL!!!“ Ministerstvo zahraničia odkazuje, že je to lož. V čase písania tohto článku mal status takmer 900 zdieľaní.

V prvom rade sa nič nepodpísalo v Monaku. Status pravdepodobne odkazuje na Marakéšsku deklararáciu, ktorá bola podpísaná v Maroku, nie Monaku. Tá sa skutočne týkala migrácie, avšak nijakým spôsobom nezaväzuje Slovensko prijať akýchkoľvek migrantov, nie to ešte konkrétne počty ku konkrétnemu dátumu.

Slovensko sa k ničomu nezaviazalo

„V prvom rade, je potrebné zdôrazniť, že Marakéšska deklarácia je právne nezáväzný dokument, ide o politickú deklaráciu. Teda je principiálny nezmysel hovoriť o tom, že by Slovensku z nej vyplývala nejaká povinnosť a už vôbec nie záväzok presídľovať nejaké konkrétne počty ľudí k nejakým konkrétnym dátumom,“ píše v stanovisku zaslanom HN ministerstvo zahraničných vecí.

K statusu sa v šírení dezinformácií pridali aj viaceré konšpiračné weby. „Zjednodušene povedané, pripravuje sa lavína migrantov z Afriky, podporená legislatívou na európskej aj národnej úrovni,“ píše napríklad Slobodný výber.

Pomôže nám to riešiť konflikt v krajine pôvodu

Podľa ministerstva však ide o štandardný diplomatický proces a práve takéto stretnutia s tretími krajinami môžu pomôcť k riešeniu problému. Stretnutie v Marakéši sa uskutočnilo v rámci takzvaného Rabatského procesu. „Práve takéto formáty umožňujú vytvárať partnerstvá na riešenia priamo v krajinách pôvodu,“ odkazuje ministerstvo.

Rezort zahraničia zároveň dodáva, že ciele, ktoré popisuje deklarácia nie sú v rozpore so záujmami Slovenska. „Podpora legálnej migrácie a mobility, rovnako ako posilnenie ochrany utečencov a ďalších násilne vysídlených osôb nie je v rozpore s politikou vlády SR v oblasti migrácie, pretože je aj MZVaEZ SR dlhodobo a aktívne zapojené do súvisiacich aktivít,“ uzatvára ministerstvo.

K statusu sa priamo na Facebooku vyjadril aj štátny tajomník ministerstva Ivan Korčok. Vo svojom príspevku upozornil na to, ako ľahko a rýchlo sa takéto falošné správy dokážu šíriť a to ho utvrdilo v tom, že bojovať proti hoaxom a vysvetľovať širokej verejnosti ako sa Slovensko zapája do rozhodovania v EÚ má zmysel.

01 - Modified: 2024-04-23 11:47:01 - Feat.: - Title: Do webu Českej tlačovej kancelárie sa nabúrali hackeri. Vymysleli si správu o atentáte na Pellegriniho 02 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu 03 - Modified: 2024-04-23 09:53:01 - Feat.: - Title: Rada Európy aj OSN kritizujú Londýn. Žiadajú britskú vládu, aby prehodnotila deportácie migrantov do Rwandy 04 - Modified: 2024-04-20 18:32:04 - Feat.: - Title: Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov 05 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Utečencov Európa nechce a zároveň potrebuje (komentár)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 01:45