TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Opozícia chce odvolávať Matečnú. Matovič vyzval Danka, nech dá normálnu nomináciu

11.05.2018, 11:52
Andrej Danko však v tejto fáze nevidí dôvod na výmenu svojej nominantky

Opozícia chce v parlamente odvolávať ministerku pôdohospodárstva Gabrielu Matečnú a zbiera podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady. Dôvodom je podľa opozičných lídrov najmä kauza agrodotácií a ministerkine zlyhania v tejto veci. 

"Ona v tejto funkcii a už v tej predošlej, ako šéfka Slovenského pozemkového fondu, mnohonásobne zlyhala. Táto pani nemá čo byť ministerkou," zdôraznil predseda SaS Richard Sulík. Pripomenul okrem iného aj problémy s kradnutím pôdy farmárom, na ktorej dlhé roky hospodárili, tiež krádeže úrody poľnohospodárom a fyzické útoky na nich.​"Je evidentné, že tieto podpisy budeme mať veľmi rýchlo pokope," dodal.

Na podanie návrhu na zvolanie mimoriadnej schôdze potrebuje opozícia získať 30 podpisov poslancov.

Podľa predsedu hnutia Sme rodina Borisa Kollára ak sa premiér Peter Pellegrini tvári, že toto je nová vláda a chce to robiť inak, mal by si uvedomiť, koho má ako ministerku pôdohospodárstva. "Keď chce dokázať, že je slušný človek, že chce mať slušnú vládu, tak by mal konať ako prvý a vôbec by sme tu teraz nemuseli stáť," uviedol Kollár. Premiér totiž môže podľa jeho slov ministerku odvolať. "Ja si myslím, že to mal už dávno urobiť," dodal.

"Pán Danko, spamätajte sa a skúste už dať normálnu nomináciu na tento post," odkázal šéfovi SNS líder hnutia OĽaNO Igor Matovič. 

Matečná zaujme stanovisko

Andrej Danko však v tejto fáze nevidí dôvod na výmenu svojej nominantky Matečnej. Povedal to novinárom na margo ambície opozície vysloviť Matečnej nedôveru, ale aj v reakcii na slová generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, ktorý systém poskytovania dotácií poľnohospodárom kritizoval.

"Pani ministerka po návrate z USA zaujme stanovisko k tejto problematike, vysvetlí veci a opatrenia, ktoré prijali a ktoré príjmu," avizoval Danko. Uistil, že vníma veci, ktoré sú na stole. "Aj ja sa musím po návrate ministerky opýtať, ako je to s možnosťou digitalizácie a väčšej kontroly systému ortofotomáp. Poprosil som ju tiež, aby iniciovala návštevu u generálneho prokurátora, aby si vysvetlili vzájomné stanoviská a postrehy," uviedol Danko.

Kritika celého systému

Kritické slová Čižnára vníma Danko ako kritiku celého systému. "Kritizoval aj štátnu správu, aj políciu, aj prokuratúru. Vnímal som to ako objektívnu kritiku stavu. Sú tu veci, ktoré sme tu mali 30 rokov a nevšímali si ich. Ale ak by padol akýkoľvek funkcionár či predstaviteľ, to ešte neznamená, že sa vyrieši problém. Chýba mi odborná diskusia," priznal šéf NR SR.

Čižnár na tlačovej konferencii kritizoval Matečnú aj Pôdohospodársku platobnú agentúru (PPA). "Systém, aký je tam nastavený, je chorý, a to je ešte to prijateľné slovo. Čo si o tom myslím, nemôžem povedať, lebo to by nebolo pekné. Verím, že hovoria pravdu vo všetkom, v týchto oblastiach Slovenska štát absolútne zlyháva," povedal generálny prokurátor na margo farmárov, ktorí sa sťažovali na prístup štátu. Čižnár sa s nimi osobne stretol. "Na rozdiel od pani ministerky som pred nimi neutekal, ale som si ich vypočul."

Opozícia nemá hlasy na odvolanie ministerky

Na odvolanie Matečnej z postu ministerky pôdohospodárstva opozícia nemá dostatok hlasov, podporiť by ho museli aj koaliční poslanci. "Ja osobne sa spolieham na ľudí ako Marek Maďarič, možno Ján Podmanický (obaja Smer-SD), možno Lucia Žiťňanská (Most-Híd) a verím, že sa k tomu pridá aj viacero ľudí," opísal Matovič.

Na vyjadrenia predstaviteľov opozičných strán uviedol Michal Feik z ministerstva pôdohospodárstva, že ministerka Matečná bude vzhľadom na plánovanú zahraničnú pracovnú cestu reagovať budúci týždeň na tlačovej konferencii.

01 - Modified: 2024-04-26 17:30:56 - Feat.: - Title: Hlina v HNtelevízii: Fico má systém, ako skrotiť Danka 02 - Modified: 2024-04-26 13:44:29 - Feat.: - Title: Ficove výroky znepokojujú opozíciu. Ohrozené sú dôchodky dvoch miliónov ľudí, tvrdia 03 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 04 - Modified: 2024-04-16 19:03:09 - Feat.: - Title: Koaličný valec. Opozícia kritizuje odvolanie Jána Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady 05 - Modified: 2024-04-15 13:11:49 - Feat.: - Title: Príspevok na opatrovanie detí s ŤZP by sa mohol zvýšiť zo 100 na 300 eur, navrhuje opozícia v parlamente
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 01:07