StoryEditor

Zakladateľ Smeru Flašík kritizuje reakciu na krízu: Ficov ťah Sorosom bol trápny a smiešny

11.05.2018, 00:00
Keby mi doniesli petíciu za referendum o skrátení volebného obdobia, tak to podpíšem, povedal v rozhovore pre HN zakladajúci člen Smeru Fedor Flašík.

Jedenásť rokov ste neboli na snemoch Smeru. Odrazu ste sa objavili aj v Martine a koncom apríla v Častej-Papierničke. Čo sa stalo?
Predtým nemalo význam chodiť na snemy, lebo to bola taká oslava vlastnej dokonalosti a ja som nemal vnútornú potrebu oslavovať. V princípe tam o nič nešlo a boli to také snemy, kde sa deklarovala jednota a neomylnosť. Nebolo to pre mňa zaujímavé, vedel som, ako to bude prebiehať.


A teraz?
Teraz som nevedel, lebo atmosféra v spoločnosti sa zmenila. Bol som zvedavý, aké sú reakcie delegátov. Myslel som si, že sa dozviem, čo chce Smer robiť a ako chce napredovať, lebo napriek tomu, že nemusím súhlasiť s mnohými vecami, nie je mi ľahostajné, ako dopadne.


Čo ste medzi delegátmi videli?
Určitú rozpačitosť a hľadanie novej cesty. K celospoločenským zmenám je nutné prispôsobiť aj komunikáciu, aj rétoriku, aj obsah činnosti takej veľkej strany, ako je Smer. Skôr som tam videl také akože, čo bude ďalej. Tí ľudia by radi pokračovali, ale akoby ešte nebolo jasné, kadiaľ bude viesť cesta.


Čiže ľudia v Smere sa začínajú báť konca?
Určite majú mnohí obavy, že to môže dopadnúť ako HZDS alebo SDKÚ, a týka sa to každej politickej strany, ktorá nezareaguje včas na zmenu celospoločenskej klímy.


Tie kroky, ktoré Smer prijal, zvrátia pokles popularity?
Momentálne nie. Všetky zmeny, ktoré sa v Smere udiali, boli vynútené. Zmeny neprišli preto, že Smer sa chcel zmeniť, ale prišli preto, že boli vynútené rôznymi okolnosťami, či už celospoločenským tlakom, hroznou vraždou investigatívneho novinára. Neprichádzali zvnútra.


A prišli by neskôr?
Prečo by mali prichádzať, keď neprídu podnety z externého prostredia? Ani vy v súkromí nebudete meniť návyky, keď máte pocit, že rodina funguje. Až keď vás niečo vyruší, zistíte, že dieťa chodí poza školu, niečo v tej rodine zmeníte.


Váš návrat na snemy teda nesúvisí s tým, že Marek Maďarič sa stiahol?
To s tým vôbec nesúvisí. Marek Maďarič sa veľkou mierou pričinil o to, že Smer je tam, kde je. A myslím to v zlom. Dlhé roky viedol komunikáciu, pripravoval vonkajšiu tvár strany, ako by mala byť vnímaná, ako by mala oslovovať voličskú základňu. U nás si strany nevychovávajú druhé – tretie generácie, ale to isté platí aj pri komunikácii. Politická strana, ktorá je dlho na trhu, by sa mala snažiť oslovovať svojimi programami aj iné cieľové skupiny. Strana musí hľadať aj iný kmeň, mladých ľudí, ktorí takto zmýšľajú.


Keď sa na to pozrieme cez čísla, keď ste vy riadili komunikáciu Smeru, získal vo voľbách v roku 2002 13,5 percenta. Po vás to prebral Maďarič a Smer sa dostal na celkom iné čísla. Prečo teda hovoríte o neúspechu?
Má to logiku. Strana Sm...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 04 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej? 05 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 23:36