TASR/Tomáš Halász
StoryEditor

Nominanti Smeru v Sociálnej poisťovni porušili zákon. K zákazke za päť miliónov sa dostal Bödörov Bonul

09.05.2018, 10:17
Autor:
mahomaho
Tender Sociálnej poisťovne na novú SBS bol zmanipulovaný. Rozhodol o tom Úrad pre verejné obstarávanie.

Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) vydal rozhodnutie, podľa ktorého manažéri Sociálnej poisťovne vedení jej vtedajším riaditeľom Dušanom Muňkom porušili zákon. Informoval o tom Denník N.

Ďušan Muňko je v súčasnosti poslancom za stranu Smer-SD. 

Štátna poisťovňa nastavila súťaž na novú SBS koncom roka 2015 tak, že by bolo prekvapením, keby skončila inak než zmluvou na päť miliónov s firmou Bonul Miroslava Bödöra.

ÚVO vyrúbil poisťovni za tender pokutu 25-tisíc eur. „Z hľadiska závažnosti porušenia, ktoré bolo obsiahnuté v protokole, ktorý tomu predchádzal, bola výška pokuty stanovená v najvyššom rámci, ktorý zákon pripúšťa,“ priblížil pre Denník N šéf ÚVO Miroslav Hlivák.

Tender neumožňoval čestnú a otvorenú hospodársku súťaž

Kontrolný úrad vysvetľuje, že kombinácia kvalifikačných predpokladov, ktoré vedenie Sociálnej poisťovne navolilo, mohlo väčšinu SBS firiem na trhu úplne odradiť. Aj preto súťažil napokon Bonul sám so sebou.

„Kumulatívnym vyžadovaním predloženia licencie na strážnu službu, technickú službu a certifikátu systémového integrátora C4, v dôsledku čoho z potenciálnych 634 subjektov s licenciou na strážnu službu sa mohli o zákazku uchádzať len tie subjekty, ktoré sú spôsobilé dodať pochôdzkový systém a uvedené podmienky spĺňajú kumulatívne, prípadne tie subjekty, ktoré uzavrú dohodu s niektorým zo systémových integrátorov C4, ktorý súčasne je spôsobilý dodávať pochôdzkový systém,“ píše sa v oficiálnom vyjadrení kontrolórov tendra. 

Špeciálny integrátor C4 však v tom čase mali na Slovensku len dve firmy. Jednou z nich bol Bonul. K reálnej súťaži tak nemohlo dôjsť, pretože táto podmienka bola len ťažko splniteľná. 

Výrok kontrolórov z ÚVO potvrdzuje aj priebeh tendra. Jeho podmienky boli také úzke, že sa o ňu pôvodne zaujímali ôsmi, prihlásili sa napokon len dvaja záujemcovia a jedného z nich (konzorcium pod vedením firmy K.G.V. Security) zo súťaže vylúčili pre nesplnenie podmienok.

Podľa ÚVO by bolo správnym riešením rozdeliť súťaž na viacero zákaziek, ktoré nemusia byť v jednom balíku. 

Sociálna poisťovňa sa bráni obavami o citlivé údaje

Sociálna poisťovňa tvrdí, že z obáv o citlivé údaje, napríklad spomína aj osobné údaje poistencov, je nereálne a nehospodárne, aby zákazku rozdelili na viac častí (zvlášť o strážnu službu a dodávku pochôdzkového systému).

Kontrolný úrad nerozumel, prečo poisťovňa spomína aj dáta poistencov, ak pochôdzkový systém s nimi nemá nič spoločné.

„Sociálna poisťovňa udelenie pokuty a jej výšku považuje za neadekvátne a požiada súd aj o odklad vykonateľnosti rozhodnutia Úradu pre verejné obstarávanie,“ povedal hovorca poisťovne Peter Višváder pre Denník N.

V súčasnosti vedie Sociálnu poisťovňu poslanec Smeru Ľubomír Vážny.    

01 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Tento druh dávky môžete poberať až do výšky 1 400 eur. Kto má na ňu nárok? (+ tabuľky) 02 - Modified: 2024-04-04 09:32:19 - Feat.: - Title: Poberatelia dôchodkov mimo Európskej únie musia do 15. apríla doručiť Potvrdenie o žití 03 - Modified: 2024-03-18 18:30:00 - Feat.: - Title: Parlament ázijského tigra ukázal na slovenskú húfnicu. Jeden z poslancov však varuje: Je nevyhovujúca 04 - Modified: 2024-04-03 09:00:00 - Feat.: - Title: Minulý rok požiadalo o predčasný dôchodok takmer 50-tisíc ľudí. Prečo je to také lákavé? 05 - Modified: 2024-03-15 15:07:06 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Slovenské kanóny Zuzany sú vo finále tendra v Brazílii. V hre je obrovská zmluva
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 16:15