TASR
StoryEditor

Slovensko si pripomenulo chystaný sobáš zavraždeného novinára so snúbenicou

05.05.2018, 18:45
Autor:
ČTKČTK
Spomienkovej akcie v obci Gregorovce neďaleko Prešova, kde Kušnírová vyrastala a kde je aj pochovaná, sa zúčastnili tiež rodiny zastrelených snúbencov.

Účasťou na koncerte hudobníkov a na omšu si verejnosť prišla na východné Slovensko pripomenúť na dnešok plánovaný sobáš novinárov Jána Kuciaka s jeho priateľkou Martinou Kušnírovou, ktorí boli vo februári zavraždení vo svojom dome neďaleko Trnavy na západe krajiny.

Spomienkovej akcie v obci Gregorovce neďaleko Prešova, kde Kušnírová vyrastala a kde je aj pochovaná, sa zúčastnili tiež rodiny zastrelených snúbencov.

"Kto to nezažil, nepochopí. Predstavovala som si ich, ako tam v kostole sedia a stoja, presne tak oblečení vo svadobnom, ako boli nakoniec v rakve. Koncert vnímame ako uctenie ich pamiatky, nech sa na nich nezabúda," povedala podľa portálu Sme.sk matka Kuciakovej priateľky Zlatica Kušnírová po popoludňajšej omši v miestnom kostole. Ten bol úplne zaplnený, ľudia museli stáť aj vonku.

Jeden z duchovných počas omše povedal, že aj malé zrnko dá do pohybu horu a že to, čo dali do pohybu Kuciak a Kušnírová, už nikto nezastaví. "Chceme tu tvoriť novú kultúru, slušné Slovensko," dodal.

Iniciatíva občianskych aktivistov pod názvom Za slušné Slovensko zorganizovala po spomínanej dvojnásobnej vražde mohutné mítingy po celom Slovensku.

Naposledy sa dohromady tisíce ľudí vo viacerých mestách na Slovensku a v zahraničí v piatok zúčastnili zhromaždení, ktoré boli zvolané aj na pamiatku Kuciaka a Kušnírovej.

Vyjadrenie ľudskej spolupatričnosti

Omšu predchádzala kultúrna akcia s názvom Koncert pre Jána a Martinu, ktorú na futbalovom ihrisku v Gregorovciach zorganizoval usporiadateľ najväčšieho slovenského hudobného festivalu Pohoda Michal Kaščák.

"Hudba sprevádza ľudí nielen pri veselých príležitostiach, ale aj pri tých smutných, a toto je jedna z nich. Ide len o obyčajné vyjadrenie ľudskej spolupatričnosti s trúchliacimi rodinami," povedal Kaščák. Na koncert pozval viac ako desiatku hudobníkov a kapiel, medzi nimi aj populárnu slovenskú speváčku Janu Kirschner či Michala Kocába.

Politická kríza

Vražda Kuciaka a Kušnírovej, ktorá podľa oznámenia slovenskej polície súvisela najskôr s investigatívnou prácou novinára, vyvolala na Slovenskú politickú krízu.

V polovici marca podal demisiu najdlhšie slúžiaci slovenský premiér Robert Fico, ktorého v čele nového kabinetu vystriedal podpredseda jeho strany Smer-sociálna demokracia Peter Pellegrini.

V novom kabinete zostala väčšina ministrov Ficovej vlády, ale nie napríklad bývalý minister vnútra Robert Kaliňák, ktorého prinútili k odchodu protesty verejnosti a tlak jednej zo strán trojčlenné vládnej koalície. Rezignáciu pod tlakom demonštrácií a tiež slovenského prezidenta Andreja Kisku oznámil aj šéf polície Tibor Gašpar.

Novinárska práca Kuciaka

Kuciak vo svojom nedokončenom článku písal okrem iného o aktivitách talianskych podnikateľov na východnom Slovenskom, ktorí sú spájaní s mafiou, a o väzbách jedného z nich, Antonina Vadalu, na blízkych spolupracovníkov expremiéra Fica.

Slovenské úrady na žiadosť talianskych úradov nariadili vydanie Vadalu do vlasti, kde podnikateľ čelí vyšetrovaniu pre podozrenie z drogových deliktov. Kuciak sa pri svojej novinárskej práci venoval i podozreniam z daňových podvodov, ktoré sa týkali aj ľudí označovaných za blízkych Ficovej strane.

01 - Modified: 2024-02-24 12:56:53 - Feat.: - Title: Premiér verí, že polícia vyšetrí všetky varianty pri vražde novinára. Opozícia ju zneužíva, tvrdí Fico 02 - Modified: 2024-02-21 17:56:40 - Feat.: - Title: "Nemôžeme vzdať tento boj." Pamiatku Kuciaka a Kušnírovej si pripomenuli aj v zahraničí 03 - Modified: 2024-02-21 15:39:59 - Feat.: - Title: Slováci v Bruseli si uctili pamiatku Jána Kuciaka a protestovali proti vláde 04 - Modified: 2024-02-21 12:00:25 - Feat.: - Title: FOTO Čaputová si uctila pamiatku Kuciaka a Kušnírovej. Od vraždy uplynulo šesť rokov, stále počujeme vyhrážky novinárom 05 - Modified: 2024-02-21 09:25:10 - Feat.: - Title: Šéfka europarlamentu pripomenula šieste výročie vraždy Kuciaka a Kušnírovej
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 12:34