StoryEditor

Na protest v Bratislave prišli tisícky ľudí, žiadali predčasné voľby. V iných mestách účasť slabne

04.05.2018, 16:35
Autor:
TASRTASRČTKČTK
Dav skandoval heslá proti najsilnejšej vládnej strane Smer expremiéra Roberta Fica aj za predčasné voľby.

Tisíce ľudí prišli dnes do Bratislavy na zhromaždenie, ktoré občianski aktivisti zvolali na pamiatku vo februári zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, ako aj za slobodu médií v súvislosti s kritikou novinárov okolo pomerov vo verejnoprávnom slovenskom rozhlase a televízii RTVS.

Dav skandoval heslá proti najsilnejšej vládnej strane Smer expremiéra Roberta Fica aj za predčasné voľby. Podobné zhromaždenie boli zvolané aj do ďalších zhruba dvoch desiatok miest po celej krajine, a aj v zahraničí vrátane Českej republiky.

Stojíme tu so smútkom

"Piateho mája mala byť ich (Kuciakova a Kušnírovej) svadba. Namiesto toho tu stojíme v predvečer sobáša so smútkom nad stratou výborného novinára a archeologičky," povedal spoluorganizátor demonštrácie Juraj Šeliga. Následne zaznela pieseň Sarajevo českého speváka Jaromíra Nohavicu, ktorú si Kuciak a Kušnírová plánovali nechať zahrať na svojej svadbe.

Polícia po dvojnásobnej vražde ako najpravdepodobnejší motív zločinu označila Kuciakovu investigatívnu prácu. Zastrelenie novinára vyvolalo v krajine politickú krízu, počas ktorej Fico podal demisiu a do čela vlády sa postavil podpredseda jeho strany Peter Pellegrini.

Verejnosť sa musí postaviť za slobodu médií

Podľa iniciatívy Za slušné Slovensko, ktorá zorganizovala už skoršie mohutné demonštrácie proti bývalej Ficovej vláde, jednou z lekcií po vražde novinára je skutočnosť, že verejnosť sa musí postaviť za slobodu médií.

"Je zlé, ak štát nie je schopný zabrániť bezpráviu a ochrániť svojich občanov. Oveľa horšie však je, ak štátna moc priamo chráni tých, ktorí toto bezprávie páchajú. Nedovoľme, aby boli novinári verejnoprávneho rozhlasu a televízie vyhadzovaní z práce preto, že odmietajú normalizačné metódy," povedala z pódia populárna slovenská herečka Zuzana Kronerová.

Bol aj pochod

Zhromaždeniu v centre metropoly predchádzal pochod ulicami, ktorý odštartoval pri budove verejnoprávneho rozhlasu. Po aprílovej kritike pomerov v RTVS zo strany časti redaktorov vo štvrtok zhruba dve stovky novinárov obvinili vedenie RTVS okrem iného z personálnych čistiek či z cenzúry. Generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník výhrady odmietol.

Zástupcovia novinárov na demonštrácii v Bratislave prečítali spomínaný otvorený list, ako aj vyhlásenia šéfa organizácie Reportérov bez hraníc, podľa ktorého je RTVS pod rastúcim politickom tlakom.

Protestná jazda farmárov

V iných mestách Slovenska bola účasť na demonštráciách podľa médií oveľa nižšia ako v Bratislave. Zhromaždenie skôr počas dňa podporili pomalou jazdou v rôznych mestách farmári, ktorí v posledných týždňoch upozorňujú na neriešené problémy v poľnohospodárstve či tlak záujmových skupín v súvislosti s prenájmom pôdy.

My všetci sme tí, na ktorých sme čakali. Týmito slovami sa prihovoril v piatok Trnavčanom na ďalšom z protestných mítingov Za slušné Slovensko jeho organizátor Pavol Koprda. Na Trojičné námestie prišlo zhruba dvesto Trnavčanov, ktorí prejavili nespokojnosť s politickým vývojom na Slovensku, i tým, ako pokračuje vyšetrovanie dvojnásobnej februárovej vraždy Kuciaka a Kušnírovej.

Všetci sme ich pozostalí

Približne 400 ľudí sa v piatok zišlo na Svätoplukovom námestí v Nitre. K účastníkom zhromaždenia sa prihovorili občianski aktivisti, študenti i seniori.

Rečníci ľudí vyzvali, aby neboli ľahostajní a pokračovali v snahe zlepšiť Slovensko. Minútou ticha si tiež pripomenuli pamiatku zavraždeného novinára a jeho snúbenice. „My všetci sme ich pozostalí a máme právo smútiť. Ján Kuciak by však určite chcel, aby sme dali hlavy hore a bojovali za lepšie Slovensko, za našich blízkych a rodiny,“ povedal jeden z organizátorov zhromaždenia a priateľ zavraždeného novinára Marek Hattas.

Situácia na Slovensku ešte stále nie je dobrá

Takmer 1000 ľudí prišlo v piatok podvečer na Námestie SNP v Banskej Bystrici. "Dnes sa tu stretávame aj preto, že situácia na Slovensku ešte stále nie je dobrá. Ale v prvom rade preto, že 5. mája mala byť svadba Jána a Martiny. Radi by sme im týmto venovali spomienku," povedala jedna z organizátorov Martina Strmeňová. Protestné mítingy sa podľa nej budú konať dovtedy, pokiaľ si to situácia na Slovensku bude vyžadovať.

Na zhromaždení v Brne sa v predvečer plánovanej svadby Kuciaka a Kušnírovej zišlo zhruba 50 ľudí. Na Moravskom námestí padlo niekoľko slov k zavraždenej dvojici, o situácii na Slovensku vo vláde aj v médiách.

V Prešove sa stretlo niekoľko stovák ľudí

Zhromaždení Za slušné Slovensko v Prešove v piatok v centre mesta volali po novej vláde a žiadali vyšetrenie vraždy Kuciaka a Kušnírovej. Z úst rečníkov viackrát odznela pripomienka, že mladý pár mal v sobotu 5. mája v neďalekých Gregorovciach uzavrieť manželstvo. Organizátori pozvali verejnosť v sobotu na Koncert pre Martinu a Jána, ktorý sa koná v deň ich plánovanej svadby.

Na prešovskom zhromaždení sa stretlo niekoľko stovák ľudí. Na transparentoch dominovali výzvy na odstúpenie ministerky pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriely Matečnej (nom. SNS), tiež odkazy vedeniu RTVS, ktorých nazvali normalizátormi. Nad hlavami zhromaždených viala aj zástava Európskej únie.

V Bruseli prišlo v piatok večer na Schumanovo námestie okolo päťdesiat Slovákov žijúcich v tomto meste podporiť protestné zhromaždenie Za slušné Slovensko.

01 - Modified: 2024-04-18 14:08:09 - Feat.: - Title: Bratislavské letisko patrí k desiatke najlepších letísk vo východnej Európe 02 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 03 - Modified: 2024-04-18 11:51:59 - Feat.: - Title: V bratislavskom Ružinove plánujú postaviť polyfunkčný objekt za 21 miliónov eur 04 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 05 - Modified: 2024-04-15 12:35:28 - Feat.: - Title: Potýčka v gruzínskom parlamente. Opozičný poslanec udrel člena vlády kvôli zákonu o zahraničných agentoch
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 23:42