StoryEditor

Vo Vysokých Tatrách vypukol obrovský požiar. Z oblasti evakuovali viac ako tisíc turistov

03.05.2018, 14:54
Autor:
TASRTASRredred
Do štábu hasičov už dorazila aj ministerka vnútra Denisa Saková.

Vo Vysokých Tatrách vypukol lesný požiar. Informuje o tom Prezídium hasičského a záchranného zboru na svojom Facebooku. Požiar sa nachádza v ťažko dostupnom teréne nad Kežmarskými žľabmi.

Pre požiar v oblasti Kežmarských Žľabov vo Vysokých Tatrách museli vo štvrtok z turistických chodníkov evakuovať 800 až 1200 ľudí. Požiar, ktorý zasiahol plochu okolo 30 hektárov, sa stále nepodarilo lokalizovať. Situáciu komplikuje neprístupný terén a silnejúci vietor. Uviedla po príchode na miesto ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD). Doplnila, že požiar v súčasnosti hasí 50 hasičov a dva vrtuľníky.

Komplikovaný terén

Ide o mimoriadne navštevovanú turistickú oblasť a posledných ľudí sťahujú z turistických chodníkov v tejto chvíli, a to často aj napriek ich nedisciplinovanosti. „Hrozilo im nielen, že by sa dostali blízko do lokality ohrozenej požiarom, ale podstatné je, že tlak stlačil dym dole do doliny, takže by mohlo dôjsť k zadymeniu organizmu,“ upozornila ministerka.

Problémom pri hasení je komplikovaný terén, preto hasiči povolali aj vrtuľníky z letky ministerstva vnútra a ministerstva obrany. Na miesto smeruje aj prezident Hasičského a záchranného zboru Alexander Nejedlý.

„Vrtuľník Letky Ministerstva obrany SR je už na mieste požiariska, o pár minút začne s hasením požiaru zo vzduchu. Prezident zboru, ktorý prerušil zahraničnú služobnú cestu v Prahe, príde na miesto udalosti približne o dve hodiny,“ povedala hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Zuzana Farkasová.

Pomáhajú vrtuľníky

Požiar pomáhajú hasiť vojaci z Vrtuľníkového krídla Prešov, na základe požiadavky HaZZ nasadili na hasenie vrtuľník Mi-17 s bambi vakom a poskytli cisternu s palivom. „Ozbrojené sily SR sú pripravené na nasadenie v rámci domáceho krízového manažmentu v prospech občanov Slovenskej republiky nepretržite,“ uviedla hovorkyňa rezortu obrany Danka Capáková.

Hasiči zároveň pripravujú evakuáciu všetkých turistov z lokality. Podľa informácií denníka Korzár začali s evakuáciou už pred 14-tou hodinou z úseku chodníka Biele Vody - Chata pri Zelenom plese. Podľa riaditeľa Horskej záchrannej služby Jaroslava Janigu sa v oblasti nachádzajú dve desiatky turistov.

Turistov evakuujú

"Je to zatiaľ relatívne pokojné, to, čo nás mrzí, tak niektorí ľudia nepočúvajú príkazy, niektorí, hlavne poľskí občania, vôbec nereagujú a je veľký problém ich dostať odtiaľ preč. Nechcú rešpektovať príkazy," upozornil Janiga s tým, že touto dolinou vedú veľmi frekventované turistické trasy, nachádzajú sa tam dve chaty Plesnivec a Brnčalka a vzhľadom na slnečné počasie je tam dosť veľa ľudí. S evakuáciou ľudí pomáhajú desiatky príslušníkov HZS.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR apeluje na turistov vo Vysokých Tatrách, aby sa vyhýbali lokalite požiaru. „Výstraha platí pre lokality Tatranská Kotlina, Kežmarské Žľaby, na chodníku v smere na Chatu Plesnivec a v Doline siedmich prameňov. Výstraha platí nielen pre turistov, ale aj pre leteckých športovcov,“ uvádza sa v stanovisku ministerstva.

Požiar Lesov mesta Kežmarok zasiahol plochu v 4. a 5. stupni ochrany prírody, hasenie komplikuje neprístupný terén.

Ministerka vnútra Saková prerušila rokovanie vlády

Ministerka vnútra SR prerušila rokovanie vlády na východe Slovenska a prišla do štábu hasičov vo Vysokých Tatrách.

Počas noci budú hasiči požiar len monitorovať, hasenie za tmy v týchto podmienkach a v nedostupnom teréne je podľa neho možné len vo výnimočných prípadoch. „Aj keby sa nám mal ten požiar v noci rozšíriť, nedovolím si poslať tam ľudí, pretože by došlo k obrovskému ohrozeniu ich života a zdravia,“ konštatoval prezident HaZZ Alexander Nejedlý.

Požiar lesa v lokalite Kežmarské Žľaby bol nahlásený krátko pred 14. hodinou, hasiči predpokladajú, že najpravdepodobnejšou príčinou jeho vzniku je ľudský faktor, teda otvorený oheň.

01 - Modified: 2024-04-18 13:42:48 - Feat.: - Title: Hasiči už tretí deň bojujú so zvyškami požiaru v budove burzy v Kodani 02 - Modified: 2024-04-17 08:47:12 - Feat.: - Title: Hasiči naďalej bojujú s požiarom historickej budovy kodanskej burzy. Hasiť ho budú zrejme ešte 24 hodín 03 - Modified: 2024-04-16 18:16:10 - Feat.: - Title: Požiar historickej budovy burzy v Kodani je pod kontrolou. Postavia ju nanovo 04 - Modified: 2024-04-16 12:00:39 - Feat.: - Title: VIDEO Ohnivé peklo v Kodani. Zhorela najznámejšia budova a symbol mesta, pripomína tragický požiar Notre Dame 05 - Modified: 2024-04-16 13:21:07 - Feat.: - Title: VIDEO: Ikonu Kodane zachvátil požiar, veža budovy zo 17. storočia sa v plameňoch zrútila
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 01:48