StoryEditor

Pavol Rusko obvinil právnika Markízy, že ho nahováral, aby svedčil v prospech televízie

02.05.2018, 10:30
Spor medzi podnikateľom Mariánom Kočnerom a Televíziou Markíza pokračuje.

Bývalý šéf televízie Markíza Pavol Rusko na okresnom súde vyhlásil, že ho terajší právny zástupca Markízy Tomáš Kamenec nahováral, na to, aby svedčil v prospech televízie v zmenkovej kauze, v ktorej podnikateľ Marián Kočner žiada od Pavla Ruska prípadne Markízy celkovo vyše 26 miliónov eur.

​"My sme sa stretli v čase, keď celá kauza bola ešte len na začiatku a si ma zavolal jeho kolega s tým, aby sme o tom porozprávali. Bol som u nich v kancelárii, celé som im to povedal ako sa to stalo. Čo korenšponduje s tým, čo hovorím na súde. A v jednej chvíli povedal: Keby sme my spolu hovorili to isté, tak Kočner nemá šancu. To odmietam. Jednoducho nemôžeme is na jednej strane niečo dohodnúť, a to je jedno, či to je Kočner alebo predseda vlády, a na druhej strane to porušiť vtedy, keď sa nám to hodí," povedal Rusko svoju verziu.

Advokát Kamenec tieto obvinenia rázne popiera.

"Ja som pána Ruska na nič nenavádzal. Ja nemám vo zvyku ani nepovažujem za korektné, aby som ja či už stranu v spore alebo svedka nahováral na akékoľvek svedectvo. Považujem to zo strany pána Ruska za nehoráznosť takéto tvrdenie," povedal pre médiá Kamenec. 

Rusko na Okresnom súde v Petržalke vypovedal, že zmenku v hodnote viac ako 26 miliónov eur podpísal.

"Áno, bola to zmenka, ktorá poisťovala situáciu pre prípad, keby sme neboli ochotní alebo schopní zaplatiť to, čo bolo dohodnuté," odpovedal na otázku, či vystavil blankozmenku v prospech Mariána Kočnera.

Tvrdil, že zmenku vystavil ešte v roku 2000. "Určite áno," odpovedal Rusko na ďalšiu otázku, či je dátum vystavenia blankozmenky zhodný s dátumom, kedy ju skutočne podpísal. Rusko zopakoval svoje skoršie tvrdenia, že svojím konaním sa len snažil zachrániť licenciu pre televíziu Markíza. Na otázku prečo nebola existencia zmenky zaznamenané v účtovníctve, uviedol, že to bola záručná zmenka a nepovažoval to za potrebné.

Právny zástupca televízie Markíza Tomáš Kamenec upozornil na z jeho pohľadu viacero nezrovnalostí v celej kauze. Zdôraznil, že v účtovníctve Markízy "neexistuje zmienka o zmenke," ktorá je predmetom konania a nie je nikde evidovaná. "Štatutárny zástupca žalobcu (Marián Kočner, pozn. TASR) je vnímaný ako kontroverzný podnikateľ, jeho meno a mená spoločností, ktoré ovláda alebo v ktorých má podstatný vplyv sa objavujú vo viacerých kauzách, ktoré sú vnímané na hranici zákona alebo priamo za hranicou zákona," uviedol Kamenec.

Bývalý riaditeľ televízie Markíza mal v roku 2000 podpísať spolu štyri zmenky, pričom dve vystavil na Kočnera a dve na Štefana Ágha. Pre tieto zmenky teraz na súdoch prebiehajú tri súdne pojednávania, v ktorých spoločnosť Kočnera žiada od Ruska a Markízy – Slovakia spolu viac ako 42 miliónov eur.

Koncom apríla tohto roka Okresný súd Bratislava V v jednom z prípadov rozhodol, že bývalý riaditeľ TV Markíza Pavol Rusko a v druhom rade aj samotná televízna spoločnosť sú povinní preplatiť zmenku v hodnote 8,3 milióna eur spoločnosti Správa a inkaso zmeniek Mariána Kočnera. Toto rozhodnutie ešte nie je právoplatné.
Na stredajšom pojednávaní sa Marián Kočner nezúčastnil, podľa vyjadrenia jeho advokáta je v zahraničí.

Pojednávanie v tejto veci, ktoré bolo pôvodne naplánované na štvrtok 3. mája, sa neuskutoční. Ďalšie pojednávanie v tejto veci súd naplánoval na 20. júna.

01 - Modified: 2024-03-05 11:07:45 - Feat.: - Title: Kočner žiadal odškodné 100-tisíc eur. Vo verdikte mu súd v Luxemburgu priznal len zlomok 02 - Modified: 2023-11-23 14:11:13 - Feat.: - Title: Exminister Rusko je vinný v kauze Maják nádeje, trest nedostal 03 - Modified: 2023-11-23 13:11:43 - Feat.: - Title: Prokurátor navrhol upustiť od trestu pre Pavla Ruska v kauze Maják nádeje 04 - Modified: 2023-10-04 09:01:42 - Feat.: - Title: Súd ukončil dokazovanie v kauze Maják nádeje, rozsudok má byť v novembri 05 - Modified: 2023-10-02 13:35:02 - Feat.: - Title: Pavol Rusko by sa mal v stredu opäť postaviť pred súd. Dôvodom je kauza okolo Majáku nádeje
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 19:16