StoryEditor

Na D1 sa prevrátila cisterna s benzínom, vodič nehodu neprežil

30.04.2018, 10:45
Autor:
redredTASRTASR
Diaľnica bola v danom úseku uzavretá v oboch smeroch.

Hasiči už od dopoludnia odstraňujú následky vážnej dopravnej nehody, ktorá sa stala na 141. kilometri diaľnice D1 pri Dubnici nad Váhom v smere na Žilinu. Nehoda si vyžiadala jeden ľudský život.

Ako informovala hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru Zuzana Farkasová, cisterna prevážajúca benzín sa prevrátila mimo cestu, nehodu vodič neprežil.

„Diaľnica je na tomto úseku uzavretá, upozorňujeme vodičov, aby sa mu vyhli,“ doplnila Farkasová.

Hasičom sa nepodarilo prečerpať benzín z havarovanej cisterny tradičnou metódou, preto bola vyžiadaná medzištátna pomoc od českých hasičov, ktorí sa pomocou špeciálnej techniky Coldcut Cobra pokúsia v cisterne vyrezať otvory a benzín odčerpať.

Ide o techniku rezania do všetkých druhov materiálov pomocou vodného stĺpca s vytváraním jemnej vodnej hmly, informujú hasiči na Facebooku.

Ešte približne o 20-tej hasiči informovali, že palivo stále prečerpávajú. V smere do Bratislavy už diaľnicu čiastočne sprejazdnili. Podľa Google Maps by mala byť diaľnica sprejazdnená v oboch smeroch.

Zišiel z cesty

O nehode informovala na Facebooku aj polícia. "Podľa doterajších zistení k dopravnej nehode došlo tak, že 33-ročný vodič z okresu Žilina jazdil s nákladným, motorovým cisternovým vozidlom po diaľnici D1 smerom od Bratislavy na Žilinu a z doposiaľ nezistených príčin zišiel mimo cestu na pole, kde sa s plne naloženou cisternou prevrátil," píše polícia. 

Polícia dopravu odkláňa, podľa jej informácií hrozí výbuch. "Doprava po diaľnici D1 v mieste kde došlo k tragickej dopravnej nehode je odklonená z bezpečnostných dôvodov (hrozí nebezpečie výbuchu) a riadia ju policajti," píše polícia.

Podľa hovorcu Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Trenčíne Mariána Petríka hasiči na vozidle vykonali protipožiarne opatrenia. „Priebežne boli zachytávané unikajúce prevádzkové kvapaliny, príslušníci HaZZ zatmelili trhlinu na cisterne. Po príchode náhradného cisternového vozidla budú hasiči prečerpávať pohonné látky,“ skonštatoval Petrík. 

Cisterna plná pohonných látok

Cisterna s objemom 20-tisíc litrov bola podľa Petríka plná pohonných látok, po havárii mohlo uniknúť niekoľko desiatok až stoviek litrov.

Presné množstvo uniknutej látky budú vedieť až po prečerpaní. „Na mieste je riadiaci štáb, je tam šesť zásahových vozidiel vrátane žeriavu, ktorý bude vyťahovať cisternu na vozovku. Zasahuje asi 20 príslušníkov HaZZ,“ doplnil.

Hrozba výbuchu

Vzhľadom na skutočnosť, že horľavá kvapalina v cisterne je na otvorenom priestranstve, koncentrácia je iná, ako keby to bolo v uzavretom priestore.

Riziko výbuchu je podľa neho pomerne nízke. Krízový moment môže nastať pri samotnom prečerpávaní pohonných látok, keď sa bude manipulovať aj s cisternou.

01 - Modified: 2024-04-16 11:22:52 - Feat.: - Title: Napredovanie D1 pri Ružomberku je dobrá správa, no prioritou je aj R1, hovorí primátor 02 - Modified: 2024-04-15 12:32:25 - Feat.: - Title: Problémový úsek D1 pri Ružomberku sa rozbehol. Na tuneli Čebrať robí denne 500 ľudí, minister Ráž je spokojný 03 - Modified: 2024-04-08 05:32:07 - Feat.: - Title: Začína sa rozsiahla rekonštrukcia mosta v križovatke D1 a R1 pri Trnave 04 - Modified: 2024-03-17 16:18:24 - Feat.: - Title: Na D1 pred Bratislavou platí znížená rýchlosť a zúžené jazdné pruhy 05 - Modified: 2024-03-17 10:15:29 - Feat.: - Title: Vodiči pozor: Do obeda je uzavretá diaľnica D1 od križovatky Bernolákovo po Bratislavu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 06:04