TASR/Vladimír Benko
StoryEditor

Sakovú budeme hodnotiť podľa jej krokov, nie podľa toho, či spolupracovala s Kaliňákom, vyhlásil Hrnčiar

28.04.2018, 14:21
Autor:
TASRTASR
Opozičný politik Milan Krajniak chce tiež dať novej ministerke šancu, hoci nemá jeho plnú dôveru.

Ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) má pri výbere policajného prezidenta voľné ruky. Myslí si to podpredseda Národnej rady SR za Most-Híd Andrej Hrnčiar. V diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy zdôraznil potrebu upraviť pravidlá výberu policajného prezidenta. "Pre Most-Híd je podstatné, aby sa prijali koncepčné zmeny," vyhlásil.

Krajniak varuje pred zabetónovaním funkcionárov

Zmeny sú v legislatívnom procese. Opozičné hnutie Sme rodina ich v navrhovanej podobe odmieta. "Nikdy nepodporíme takýto zákon," uviedol poslanec Národnej rady SR Milan Krajniak. Varuje pred zabetónovaním funkcionárov v Policajnom zbore.

Jediné, čo na zmenách oceňuje, je verejné vypočutie kandidáta na policajného prezidenta v parlamente. Zodpovednosť za menovanie policajného prezidenta má podľa neho naďalej niesť minister vnútra.

Hrnčiar v diskusii vyhlásil, že ministerku Sakovú bude hodnotiť podľa jej krokov a nie podľa toho, či spolupracovala s Robertom Kaliňákom (Smer-SD). Šancu jej dáva aj Krajniak, hoci voči nej nemá dôveru vzhľadom na jej minulé pôsobenie na ministerstve vnútra.

Hrnčiar dúfa, že Saková bude mať dôveru verejnosti

Hrnčiar ocenil, že po Sakovej nástupe sa našla kópia zmluvy o spornej IT zákazke na ministerstve vnútra, ktorá mala byť skartovaná a môže byť predložená vyšetrovateľom. "Už tu vidno, že je tu pozitívny krok," poznamenal s tým, že dokument môže byť predložený vyšetrovateľom.

Hrnčiar dúfa, že nová ministerka sa bude správať tak, že bude mať dôveru nielen koaličných partnerov, ale aj verejnosti.

Krajniak by Sakovej odporučil, aby v prípade, že nemá čo skrývať, zverejnila "všetky zmluvy, ktoré by mohli byť podozrivé". Dodal, že hoci nemá voči Sakovej dôveru, ak bude ministerka robiť dobré veci, Sme rodina ju podporí.

Bol by rád, keby našla odvahu a začala robiť poriadok v Policajnom zbore. Ocenil by, keby do zboru išli ľudia, ktorí nebudú chrániť oligarchov.

Pellegrini nevisí nikomu na šnúrke

Hrnčiar sa zastal aj ministerky pôdohospodárstva Gabriely Matečnej (nom. SNS), ktorej rezort čelí kauze s pozemkami a agrodotáciami. "Nevidel som zatiaľ nič, prečo by pani Matečná nemala zostať ministerkou," uviedol.

Vyzdvihol aj premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD). "Prvé kroky Petra Pellegriniho ukázali, že je kompetentný človek, ktorý nevisí nikomu na šnúrke," povedal Hrnčiar.

Zároveň deklaroval snahu robiť všetko pre to, aby vládna koalícia vydržala do riadnych parlamentných volieb a mala dôveru verejnosti. Podľa Krajniaka nevydrží a budú predčasné voľby.

Opozičný poslanec však ocenil, že premiér Peter Pellegrini dosiahol odchod policajného prezidenta Tibora Gašpara. "Ale nerobím si ilúzie, že by vláda niečo zásadné zmenila," doplnil.

01 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 02 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 03 - Modified: 2024-04-16 17:30:00 - Feat.: - Title: Palivo budúcnosti: Viac energie vložíte, ako získate. No Slovensko má s ním aj tak veľké plány (Brífing HN) 04 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Štát sľúbil milióny, ľudia sa cítia oklamaní. Za Sulíka to bolo o rýchlych prstoch, so Sakovou systém zamrzol 05 - Modified: 2024-04-10 14:16:07 - Feat.: - Title: Saková rokovala o možnosti prepravy plynu z kaspického regiónu na Slovensko
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 20:29