StoryEditor

Tisíce ľudí volali v centre Bratislavy po predčasných voľbách, podpisujú sa aj pod petíciu

27.04.2018, 16:55
Autor:
TASRTASR
Zhromaždenie na Námestí SNP už neorganizovala iniciatíva Za Slušné Slovensko.

V centre Bratislavy na Námestí SNP žiadali v piatok podvečer tisíce ľudí predčasné voľby, podpisovali sa preto aj pod petíciu za vyhlásenie referenda. Dav opakovane skandoval heslá "voľby", "dosť bolo Smeru a Fica", "do basy" a viacerí držali v rukách transparenty s heslami proti súčasnej vláde alebo volajúce po zmene v krajine.

Zhruba hodinové občianske zhromaždenie prebehlo pokojne a do jeho oficiálneho konca ho nenarušili incidenty.

Zhromaždenie Za predčasné voľby zorganizovali iniciatívy Hnevám sa, Teraz, Za Slovensko a V teniskách. Jediným predpokladom zásadnej zmeny na Slovensku sú podľa nich predčasné voľby.

"Dnešný protest je apel na ľudí, aby sa k nám pridali a videli, že nestačí prísť len na námestie, ale treba spraviť ďalší krok a pripojiť svoj podpis pod petíciu za predčasné voľby alebo o to požiadať ďalších ľudí," povedal pre TASR Matej Hložník z iniciatívy Hnevám sa.

Medzi ľuďmi preto zbierali aj podpisy pod petíciu za referendum o predčasných voľbách a vyzývali na aktívnu pomoci pri ich zbere. Pod petíciu sa za vyše mesiac podpísalo 80-tisíc ľudí.

Boli by radi, ak by sa podarilo vyzbierať potrebných 350-tisíc podpisov a referendum by bolo spojené s tohtoročnými jesennými komunálnymi voľbami. "Keď chceme zmenu, musíme dať možnosť ľuďom povedať, v akom pomere chcú zastúpenie v parlamente a následne, ako bude vyzerať aj nová vláda," podotkol Hložník.

Na pódiu sa vystriedali viacerí rečníci. List od matky zavraždenej Martiny Kušnírovej prišla prečítať herečka Anna Šišková. V ňom matka napísala, že by si priala situáciu spred vyše dvoch mesiacov, keď nikto o nej nevedel a novinár Ján Kuciak s jeho snúbenicou a jej dcérou Martinou Kušnírovou boli nažive.

"Niektorí ľudia majú voči mne výhrady, každý deň mi chodia negatívne listy," uviedla v liste. Neprajníkom odkázala, že bojuje za Martinu a Jána, za vyšetrenie ich vraždy a vecí, na ktoré novinár pri svojej práci poukázal.

Piatkové zhromaždenie nespoluorganizovala iniciatíva Za slušné Slovensko. Zdôvodnila to prípravou celoslovenskej akcie, nedostatkom peňazí i potrebou na chvíľu sa zastaviť a dohodnúť ďalšie kroky. Iniciatívam, ktoré piatkové zhromaždenie zorganizovali, však vyjadrila podporu.

01 - Modified: 2024-05-03 12:36:02 - Feat.: - Title: Polícia vyviedla desiatky protestujúcich študentov z parížskej univerzity 02 - Modified: 2024-05-02 18:03:26 - Feat.: - Title: "Fico nám berie slobodu." Tisíce ľudí protestovalo proti zmenám v RTVS 03 - Modified: 2024-05-02 16:11:05 - Feat.: - Title: Protesty nesmú byť násilné, pre antisemitizmus nie je miesto, povedal Biden o podporovateľoch Palestíny 04 - Modified: 2024-05-02 10:31:11 - Feat.: - Title: Gruzínsky parlament prerušil schôdzu pre poškodenie budovy počas protestov 05 - Modified: 2024-05-01 14:12:19 - Feat.: - Title: Gruzínska polícia počas protivládnych protestov proti zadržala aj lídra opozície
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
03. máj 2024 18:34