Elitný prokurátor Špirko obviňuje Kaliňáka a ďalších z ulievania peňazí a sabotáže vyšetrovania.TASR
StoryEditor

Špirko už vie, aký trest mu hrozí za tlačovú konferenciu o "Janovi a Robovi"

26.04.2018, 16:08
Autor:
redred
Prokurátor Vasiľ Špirko začiatkom marca tohto roka predostrel závažné obvinenia.

Vasiľ Špirko pred niekoľkými dňami dostal oznámenie o začatí disciplinárneho konania. Na svojom webe o tom informuje televízia Joj, ktorej to potvrdil samotný prokurátorovi Úradu špeciálnej prokuratúry.

Špirkovi za závažné disciplinárne previnenia hrozia zrážky zo mzdy. Podľa Denníka N by mal pol roka dostávať o 20 percent nižší plat, čo by spolu malo byť približne 3-tisíc eur. Je však v hre aj strata funkcie alebo preloženie na inú prokuratúru. Špriko má mesiac na to, aby sa k tomu vyjadril.

Návrh na disciplinárne stíhanie voči Špirkovi predložil špeciálny prokurátor Dušan Kováčik 28. marca. Dôvodom bola jeho tlačová konferencia, na ktorom hovoril o vážnych podozreniach okolo exministrov Roberta Kaliňáka a Jána Počiatka.

Pán Milan a peňaženka

Špirko začiatkom marca tohto roka predostrel závažné obvinenia, ktoré sa majú týkať zákazky na obstarávanie sieťových komponentov a technológií v rezorte vnútra. Špirko túto vec dozoroval. Opieral sa o svedka Ľuboša Vargu, ktorý bol obvinený z daňových podvod a neskôr aj odsúdený, ale pod možnosťou zníženia trestu vypovedal.

"Asi v roku 2010 rezort ministerstva vnútra realizoval zákazku na dodávku sieťových komponentov a technológií. Tento svedok uvádzal a popísal konkrétne obchodné spoločnosti, ktoré sa zúčastnili tejto zákazky. Popísal konkrétnu účasť fyzických osôb s ich pomenovaním a takisto aj nastavené vťahy, ktoré fungovali pri realizácii tejto zákazky. Oznamovateľ popisoval dve osoby, ktoré on vyhodnocoval ako kľúčové osoby. Prvá osoba s označením pán Milan, ktorý realizoval a manažoval tento projekt. Z jeho strany išlo o autoritatívne riadenie, a rozdelovanie konkrétnych úloh, ktoré boli zainteresované v tomto objekte. Osoba pána Milana bola blízkou osobou ministra vnútra Kaliňáka a blízkou osobou ministra financií Jána Počiatka," vysvetlil Špirko.

Pán Milan mal podľa Špirka blízko aj k Úradu vlády. Najmä k skupine informatizácie pre štátnu správu, zdôraznil.

Druhú osobu označuje prokurátor pod názvom peňaženka. Jeho úlohou bolo podľa Špirka vytvárať účtovné pozadie, transakčnú históriu peňazí, ktoré sa podarilo vytvoriť z týchto zákaziek, a boli určené pre "Jána a pre Roba."

"Úlohou peňaženky bolo zabezpečovať nielen nakladanie s peniazmi, ale aj zabezpečovať legalizáciu peňazí v prospech ministra vnútra Kaliňáka a ministra financií Počiatka. Peňaženka pôsobila ako poradca na ministerstve, spravoval peniaze z provízií," dodal prokurátor Špirko.

Komplikovaná legalizačná schéma

Jedinou úlohou peňaženky malo byť spravovať peniaze, ktoré pochádzali z provízií a zabezpečovať vzťahy, ktoré sa týkali spomínaných osôb. Čo sa týka provízií, oznamovateľ mal uviesť, že za zapojenie jeho spoločnosti do uvedenej zákazky bolo nutné vyplatiť aj províziu.

"Provízia sa v tomto príklade ňom uvedenom pohybovala vo výške niekoľko desiatok percent z výnosov z obchodu. Oznamovateľ aj popísal, že celkovo v piatich čiastkach odovzdal 60-tisíc eur, 100-tisíc eur, 100-tisíc eur, 100 až 150-tisíc eur a na koniec 100-tisíc eur, ktoré boli adresované a určené na odovzdanie Jánovi a Robovi," vysvetlil Špirko.

Malo ísť o komplikovanú legalizačnú schému, ktorou sa mali napokon dostať do spoločnosti FoRest. Oznamovateľ podľa Špirka dokonca hovoril o dvesto miliónoch eur, ktoré mali zo zdrojov ministerstva vnútra prostredníctvom schémy získať.

Aliancia Fair-play v minulosti upozornila, že Kaliňák a Počiatek odkúpili podiel v spoločnosti FoRest za dve eurá, hoci mala účtovnú hodnotu 37-tisíc eur.

Kaliňák tieto obvinenia odmietol. "Také absurdné obvinenia, aké vzniesol pán Vasiľ Špirko, som naozaj dávno nepočul," povedal.

01 - Modified: 2024-04-17 08:43:16 - Feat.: - Title: Odchádzajú prokurátori, ktorí dozorovali prípad vraždy Jána Kuciaka 02 - Modified: 2024-04-10 04:57:07 - Feat.: - Title: Kolumbijského exprezidenta Uribeho budú stíhať pre obvinenia z ovplyvňovania svedkov 03 - Modified: 2024-03-27 13:52:53 - Feat.: - Title: Odtiaľ potiaľ. Odsudzujem urážlivé vyhlásenia politikov, reagoval Žilinka na Ficove útoky 04 - Modified: 2024-03-08 11:53:35 - Feat.: - Title: V kauze zapracovania odpadu pri výstavbe D4R7 podali obžalobu, informuje prokuratúra 05 - Modified: 2024-02-05 12:37:03 - Feat.: - Title: Dankovu nehodu stále vyšetrujú. Zatiaľ nikoho neobvinili, tvrdí prokuratúra
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 02:40