StoryEditor

Pellegrini chce osobne dohliadnuť na výber šéfa polície. Mám niekoľko tipov, vyhlásila Saková

26.04.2018, 09:56
Autor:
redredTASRTASR
Prezident vymenoval Denisu Sakovú za novú ministerku vnútra.

Novou ministerkou vnútra sa stala doterajšia štátna tajomníčka tohto rezortu Denisa Saková (Smer-SD). Vo štvrtok ju do funkcie vymenoval prezident SR Andrej Kiska. 

Má niekoľko tipov

Saková po vymenovaní a následnom rozhovore s prezidentom prítomným novinárom povedala, že už má predstavu o tom, kto by mohol policajný zbor po Tiborovi Gašparovi dočasne viesť, kým nebude už podľa nových pravidiel vybraný policajný prezident. 

"Mám niekoľko tipov, ktorých mená nebudem menovať, rada by som sa s nimi stretla osobne," povedala Saková. Následne chce uskutočniť užší výber, ktorý plánuje konzultovať s premiérom Petrom Pellegrinim. Sľúbila zároveň, že sa pokúsi vrátiť polícii dôveru ľudí.

V rovnakom duchu sa vyjadril aj Pellegrini. Vyhlásil, že bude osobne dohliadať a konzultovať so Sakovou výber dočasného policajného prezidenta.

Pellegrini spolu so Sakovou uistili, že dočasný šéf policajného zboru bude človek, "ktorý nebude v spoločnosti vzbudzovať pochybnosti a nebude mať možné prepojenia na záujmové skupiny a politické strany".

Saková vníma nespokojnosť ľudí

Pellegrini považuje Sakovú za človeka na správnom mieste a verí, že o tom presvedčí aj okolie. "S rezortom sa nemusí oboznamovať, keďže na ministerstve pracuje dlhé roky a na tomto poste som si želal práve človeka, ktorý môže od prvého dňa naplno pracovať," povedal premiér s tým, že novú ministerku pozná veľmi dobre.

"Želám jej veľa úspechov a deklarujem, že vždy, keď bude potrebovať pomoc a oporu predsedu vlády, som k dispozícii," zdôraznil Pellegrini.

"Svoju prácu budem robiť v čo najlepšej kvalite, chcem tiež prinavrátiť dôveru spoločnosti v policajný zbor," reagovala na Pellegriniho slová Saková.

Vie, že ju čakajú ťažké úlohy a chce ich plniť kompetentne. Tvrdí, že ma dostatok skúseností s rezortom. Saková vníma nespokojnosť ľudí s jej menom. "Sme ale v demokratickej spoločnosti a každý má právo na svoj názor," dodala.

"Pellegrini tým, že za ministerku vnútra nominoval človeka, ktorý by sám mal byť vyšetrovaný, napľul do očí každému, kto očakával aspoň základnú snahu o obnovu dôvery ľudí v spravodlivosť. Tým dokázal, že jeho úlohou nie je mafiou unesené Slovensko prinavrátiť ľuďom, ale len udržiavať korupčné status quo," reagoval na vymenovanie Sakovej šéf OĽaNO Igor Matovič.

Sakovú "privítali" protestom

Nomináciu Sakovej zo strany Smer a vládnej koalície považujeme iniciatíva Za slušné Slovensko za výsmech ľuďom. Uviedol to počas štvrtkového „privítania“ pred bránami Prezidentského paláca jeden z organizátorov protestov Za slušné Slovensko Juraj Šeliga.

Pripomenul, že na protesty na celom Slovensku chodili na námestia desaťtisíce ľudí. "Žiadali zmenu a Smer-SD z toho nič nepochopil, nevyvodil z toho žiadne dôsledky a nominoval Denisu Sakovú za ministerku vnútra," povedal Šeliga.

"Chceme verejnosti a hlavne pani ministerke ukázať, že nikam neodchádzame," uviedol. Cieľom štvrtkového protestu, ktorého sa zúčastnili desiatky prevažne mladých ľudí, bolo pripomenúť aj kauzy, ktoré sa stali počas pôsobenia Sakovej na ministerstve vnútra.

"Či je to zbabraná reforma ESO, OPIS, problémy s klientskymi centrami, elektronickým obstarávaním alebo elektronickými občianskymi, evidenciou motorových vozidiel," vymenoval Šeliga.

Zároveň priblížil aj kauzu, na ktorú poukázal prokurátor Vasiľ Špirko, kedy bola Saková šéfkou odboru informatizácie. "Je podané trestné oznámenie na bývalého ministra Kaliňáka," doplnil.

01 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 02 - Modified: 2024-04-16 17:30:00 - Feat.: - Title: Palivo budúcnosti: Viac energie vložíte, ako získate. No Slovensko má s ním aj tak veľké plány (Brífing HN) 03 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Štát sľúbil milióny, ľudia sa cítia oklamaní. Za Sulíka to bolo o rýchlych prstoch, so Sakovou systém zamrzol 04 - Modified: 2024-04-10 14:16:07 - Feat.: - Title: Saková rokovala o možnosti prepravy plynu z kaspického regiónu na Slovensko 05 - Modified: 2024-04-08 22:09:49 - Feat.: - Title: Štátna akciovka mala rekordný rok, prekonala poštu aj diaľničiarov. Saková je s vedením aj tak nespokojná
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 17:58