StoryEditor

Laššáková reaguje na rebríček slobody tlače: Rada by som videla tie kritériá

25.04.2018, 14:31
Autor:
TASRTASR
Laššáková uviedla, že podáva pomocnú ruku každému, pokiaľ sa naráža na to, že sloboda prejavu a tlače nie je taká, ako by sa očakávalo.

Pod prepad o desať miest v rebríčku slobody tlače sa podľa ministerky kultúry Ľubice Laššákovej (Smer-SD) podpísala aj vražda investigatívneho novinára Jána Kuciaka. Podľa šéfky rezortu kultúry aj napriek tomu je Slovensko v rámci krajín V4 na tom najlepšie. Uviedla to po stredajšom rokovaní vlády.

"Úlohu zohrala aj tragická udalosť, ktorá sa tu stala. Rada by som vyzdvihla, že z krajín V4 sme na tom najlepšie," povedala Laššáková.

Podotkla, že by rada videla kritéria hodnotenia a hodnotiteľov. Zároveň uviedla, že rebríček nespochybňuje. "Ako bývalá novinárka a súčasná ministerka kultúry sa vždy budem zasadzovať za to, aby novinári mali vždy slobodu slova aj tlače," poznamenala.

Laššáková uviedla, že "podáva pomocnú ruku každému, pokiaľ sa naráža na to, že sloboda prejavu a tlače nie je taká, ako by sa očakávalo". Pripomenula, že by bolo vhodné pozrieť sa aj na Slovenský syndikát novinárov, ktorý by podľa nej mohol posilniť svoju pozíciu.

"Aj sami novinári by mohli pripraviť nejakú platformu alebo inštitúciu, aby sa tam ich záujmy lepšie pripravovali," uviedla. Zároveň pripomenula, že stále platí výzva, že ak sa akýkoľvek novinár cíti ohrozený, okamžite to má nahlásiť a dostane ochranu.

Opozičná SaS tvrdí, že najmä tretia vláda Roberta Fica je zodpovedná za výrazný prepad Slovenska v rebríčku slobody tlače. "Aktuálny pokles o desať priečok je alarmujúci a hovorí o tom, že slovenská štátna moc sa počas vlády tejto koalície vzďaľuje od demokratických noriem smerom k oligarchickému režimu, v ktorom sú potlačované základné práva a slobody občanov," uviedli liberáli vo svojom stanovisku. Podľa nich vražda novinára a jeho snúbenice "sú dôsledkom dlhodobého negatívneho prístupu Roberta Fica k novinárom a slobode tlače".

Slovensko si po vražde novinára Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej pohoršilo v rebríčku slobody tlače o desať miest. Aktuálne mu patrí 27. miesto vo svete. Index hodnotiaci slobodu tlače každý rok pripravuje organizácia Reportéri bez hraníc (RSF).

Reportéri bez hraníc

01 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 02 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 03 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu 04 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 05 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 10:38