StoryEditor

Segregácia Rómov sa presúva zo základných škôl už aj na stredné

25.04.2018, 10:00
Základom sú školy a škôlky. Rómovia sú z nich vyčleňovaní. A to ovplyvňuje celý ich život.

Bratislava - Učitelia špeciálnych škôl prišli do rómskej osady a robili si tam nábor žiakov. Ako úplatok im za to ponúkali napríklad oblečenie a Rómom sľubovali, že ich deti sa budú mať v špeciálnej škole lepšie.

Aj takýto prípad je opísaný v monitorovacej správe o Rómoch, ktorú pre Európsku komisiu pripravili viaceré slovenské mimovládne organizácie na čele s Centrom pre výskum etnicity a kultúry. Aj keď slovenské ministerstvo školstva odmieta automatické zaraďovanie Rómov do špeciálnych škôl a tvrdí, že ide len o individuálne zlyhania jednotlivcov, podľa správy ide o systematickú prax.

Rozšírenie na stredné školy

O prípadoch automatického zaraďovania rómskych detí do špeciálnych škôl sa hovorí už roky. Avšak správa upozorňuje, že najnovšie sa segregácia rozširuje aj na stredné školy. V blízkosti osád vznikajú elokované pracoviská stredných odborných škôl. Vznikajú aj kvôli tomu, že štát vysokými normatívami na dieťa finančne motivuje zakladať a udržiavať takéto školy.

Na jednej z takýchto škôl v Sečovciach boli deťom automaticky diagnostikované mentálne postihnutie, aby si ešte viac navýšili rozpočet. Škola pritom platila nájomné bezmála 900-tisíc eur ročne majiteľovi súkromného domu, upozornila na prípad opozičná poslankyňa a odborníčka na školstvo Zuzana Zimmenová.

Problémom týchto škôl je aj ich pochybná kvalita, upozorňuje správa. No ak by aj bola kvalita dostatočná, samotní študenti si nemôžu dovoliť cestovať za lepším štúdium. “Štátne sociálne štipendium v akejkoľvek strednej škole je veľmi nízke a pohybuje sa len okolo 22 – 45 eur mesačne pre študenta, v závislosti od prospechu. Takáto výška štipendia je nedostatočná na pokrytie nákladov na cestovné na dochádzanie do vzdelanejšej školy alebo nákladov spojených s internátom,” píšu autori správy.

Sankcie od Bruselu

Za to, akým spôsobom pristupujeme k rómskym deťom, začala v apríli 2015 proti Slovensku Európska komisia konanie o porušení rasovej smernice Európskych spoločenstiev. Konanie Bruselu sa pritom môže skončiť súdnym sporom aj finančnými sankciami.

“Celkovo naše mapovanie 20 lokalít rôznej veľkosti a podielu rómskej populácie naznačuje, že Slovensko neprijalo opatrenia, ktoré by priniesli hmatateľný posun k desegregácii od začiatku konania Európskej komisie pre porušenie rasovej smernice,” uvádza správa.

Deje sa dokonca presný opak. Okrem toho, že sa segregácia posúva na stredné školy, ministerstvo školstva zafinancovalo výstavbu kontajnerových škôl pri viacerých osadách, ktoré navštevujú výlučne rómske deti.

Nezisková organizácia Človek v ohrození spolupracuje s Hospodárskymi novinami na projekte Svet medzi riadkami, ktorého súčasťou je kurz Globálne výzvy zameraný na kritické myslenie študentov žurnalistiky, ako aj sekcia Globálne na HNonline.sk.

Sekcia Globálne vznikla v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.



01 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 02 - Modified: 2024-04-02 14:25:10 - Feat.: - Title: Nigérijskí banditi sa strategicky zameriavajú na únosy študentov 03 - Modified: 2024-03-29 08:59:16 - Feat.: - Title: Francúzsko čelí kolektívnej sťažnosti. Dôvodom je nedostatok vody 04 - Modified: 2024-03-27 12:52:11 - Feat.: - Title: Kanadské banky: Emisie nebudú rásť, keď budú financované udržateľné projekty 05 - Modified: 2024-03-17 22:03:52 - Feat.: - Title: Nigéria obmedzuje slobodu zdravotných sestier, aby zabránila úniku mozgov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 00:31