StoryEditor

Kódexy sa ujali, ale ďalej sa dolaďujú

Takmer dva roky naše civilné súdy riadia nové pravidlá. Od júna 2016 totiž platí rekodifikovaný Civilný sporový poriadok, Civilný mimosporový poriadok a Správny sporový poriadok. Hoci na hodnotenie je priskoro, je jasné, že katastrofické scenáre sa nekonajú, systém však treba dolaďovať, tvrdí profesor Marek Števček, prorektor Univerzity Komenského v Bratislave pre legislatívu.

Šéfovali ste Rekodifikačnej komisii pre nové civilné procesné právo, vidíte to teda veľmi zasvätene. Ako sa zžili sudcovia a zamestnanci súdov s novými procesnými pravidlami?
Ťažko to hodnotiť už po necelých dvoch rokoch účinnosti, na komplexné, analytické hodnotenie je to pomerne krátka doba. Napríklad mnohé veci, ktoré rozhodujú súdy už podľa nových pravidiel, musia stále prejsť procesom, keď sa dostanú až na Najvyšší súd, ako na najvyššiu súdnu autoritu, ktorá prijíma stanoviská vo forme judikátov. Skrátka niektoré veci treba ešte aplikačne doladiť, ale vcelku, myslím si, súdy aplikáciu nových procesných pravidiel zvládajú.

A o čom možno vyslovene povedať, že sa podľa vás rekodifikáciou podarilo?
To, že dnes máme moderný civilný súdny proces založený na rakúskom vzore. Od sporových vecí sa oddelili mimosporové a máme aj samostatný Správny súdny poriadok. Všetko je „upratané“ tak, ako by to malo byť. Ak sa však vrátim k otázke, či sa s novými procesnými kódexmi zžili sudcovia, tak tvrdím, že osvojenie nových kódexov si vyžaduje podľa mňa minimálne jednu generáciu, aby sa procesné postupy ustálili a osvedčili v praxi.


Jedným z cieľov rekodifikácie tiež bolo – povedané veľmi skrátene – odbremeniť súdy, zjednodušiť procesy, eliminovať prieťahy. Podarilo sa to hoci len čiastočne?
Rekodifikácia sa z môjho pohľadu primárne nerobila pre to, aby sa dosiahla len rýchlosť konania na súdoch a ich odbremenenie. To má byť sekundárny efekt. V prvom rade sme chceli dosiahnuť, aby sme boli kompatibilní s modernou Európou. A to sa podarilo. Na riešenie zložitej Táňa Rundesovásituácie slovenskej justície sú nevyhnutné ďalšie systémové opatr...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 02:27